Nelu Tătaru: Internarea asimptomaticilor va fi făcută pentru 48 de ore, apoi vor fi izolați la domiciliu / Vom avea stare de alertă cât va fi nevoie (VIDEO)

Nelu Tătaru: Internarea asimptomaticilor va fi făcută pentru 48 de ore, apoi vor fi izolați la domiciliu / Vom avea stare de alertă cât va fi nevoie (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, marți seară, că pacienții infectați cu coronavirus asimptomatici vor trebui să stea în spital 48 de ore, timp în care li se vor face mai multe analize. La final, ei vor merge acasă, dar trebuie să stea în izolare 14 zile. În schimb, cei simptomatici trebuie să rămână în spital până la ameliorare sau până când devin asimptomatici. Tătaru a mai precizat că persoanele care nu respectă măsura carantinării riscă să fie sancționate conform Legii 55/2020. Acesta a mai spus, totodată,că pacienții COVID-19 au dreptul să refuze tratamentul, pe proprie răspundere.„Vom avea stare de alertă, cât va fi nevoie să avem o siguranţă pentru cetăţenii României”, a mai ținut să precizeze ministrul Sănătății.

Nelu Tătaru: Infectații COVID-19 asimptomatici, 48 de ore în spital, apoi 14 zile în izolare la domiciliu

La finalul unei dezbateri care a durat câteva ore în Senat, pe tema legii privind carantina și izolarea, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că persoanele depistate pozitiv cu coronavirus vor putea sta acasă, dar în izolare 14 zile și doar după ce vor sta 48 de ore în spital pentru evaluări. Cât despre infectații care au simptme, ei vor trebui să rămână internați până ce starea de sănătate li se va ameliora sau până când devin asimptomatici. Ministrul a mai precizat că pacienții COVID-19 au dreptul să refuze tratamentul. Iar dacă aceștia au copii, ei nu vor ajunge în grija statului, ci a rudelor, până la gradul IV.

„Sper ca, odată cu reglementarea unor aspecte ce țin de carantină, de izolare, de internare în spital, de simptomatic și asimptomatic, să putem ajunge la un numitor comun atât ca patologie, ca evoluție, dar și ca respectarea unor reguli.

S-a discutat și despre detașarea medicilor, se merge gradual, de la detașarea voluntară. Acolo unde nu se găsesc cadre care să o facă, vom face și detașări să spunem nevoluntare. Fiecare detașare va beneficia și de acele indemnizații, asigurarea cazării și a unei diurne.

Asimptomaticii vor avea o evaluare de 48 de ore. Fiecare pacient infectat COVID va benefia de o evaluare de 48 de ore, în care va fi evaluat clinic, biologic, paraclinic, radiologic și medicul curant va avea posibilitatea să-și susțină diagnosticul. După 48 de ore maxim, cei asimptomatici pot merge la domiciliu cu izolare până la 14 zile, dacă mă refer la COVID. Țin să precizez că legea nu e doar pentru COVID, dar la COVID perioada de incubație este de 14 zile iar pentru cei simptomatici, în funcție de simptomatologie, se va decide prelungirea internării până la vindecare sau până la a adeveni asimptomatic. DSP dă și actul administrativ la 48 de ore dacă se rămâne internat sau se merge la domiciliu, în izolare. Medicul propune și recomandă, decizia administrativă e luată de DSP”, a explicat ministrul Nelu Tătaru.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Persoanele care se întorc în România din țări incluse în zona roșie vor trebui, la fel ca până acum, să stea în carantină, a mai spus ministrul.

În cazul celor care fug din carantină, „vor fi aplicate sanțcțiuni. Cei care nu respectă și sub incidența Codului Penal, dacă intră într-o anchetă și vor duce la o infectare, dar intră și sub contravențiile din Legea 55”.

Ministrul a transmis că minorii ai căror părinți sunt internați din cauza infectării nu vor rămâne în grija statului, așa cum au speculat unii, ci a rudelor de până la gradul IV.

Ministrul Sănătății, despre legea privind carantina și izolarea

Nelu Tătaru s-a aflat marți, în Parlament, pentru a discuta cu senatorii despre legea privind carantina și izolarea.

Aceasta a fost adoptată de Camera Deputaților încă din 9 iulie, dar s-a blocat la Senat. PSD-iștii au transmis că e o „lege proastă” și că vor vota actul normativ doar după ce vor exista garanții că nu se va ajunge la abuzuri și că toată lumea va fi apărată.

„Am luat fiecare articol, am adus argumentele Ministerului Sănătății și ale mele. Sper ca în continuare ședința și votul care vor urma să meargă pe același parcurs discutat”, a declarat ministrul Sănătății, la finalul dezbaterii.

El a precizat că urmează să fie discutate și sancțiunile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`