Alegerea lui Moise Guran de a lăsa în urmă jurnalismul și de a intra în USR a stârnit deja primele controverse. Deși nu este primul jurnalist care îmbracă haina politică, o practică deja obișnuită în spațiul euroatlantic, chiar el era unul dintre cei care contestau această cutumă, ba chiar o făcea în termeni destul de duri, spunând că „nu detestă nimic mai mult”.
Se întâmpla în anul 2015, pe când Moise Guran încă era departe de cariera de membru USR. La acea vreme, proaspătul politician se poziționa ferm împotriva persoanelor care trec de la jurnalism, la politică.
„Înainte să apară orice fel de sondaje secrete, făcute de nu știu cine, vă spun doar atât: nu detest nimic mai mult decât detest un jurnalist care își abandonează meseria pentru a intra în politică.
E o indecență în sine față de ea (de meserie), față de tine ca profesionist (cel mai des politicienii au fost mediocri în meseria lor de bază) dar este și o trădare față de public.
Dacă ești jurnalist și vrei să candidezi undeva, mai bine iei o pauză, câțiva ani, să nu te mai asocieze lumea cu ceea ce ai făcut înainte”, scria Moise Guran la acea vreme.
Moise Guran jurnalistul nu avea o părere prea bună nici despre noul său șef politic, Dan Barna
De altfel, nu este prima poziționare pe care Moise Guran și-o contrazice flagrant prin intrarea în USR. Nu cu mult timp înainte, în 18 octombrie, actualul membru USR îl desființa pe Dan Barna, pe blogul său personal,și maniera în care acesta gestionează partidul. „Barna nu distruge doar USR. Distruge și speranțele noastre de schimbare a României”, era titlul materialului.
„Observați faptul că radicalizarea poziției USR s-a produs mai ales după apariția dezvăluirilor împotriva lui Dan Barna și au fost și insuflate de acesta, la acea conferință ținută din camera de hotel. USR s-a transformat în Uniunea Salvați-l pe Barna, cum i-a zis domnul CTP”, mai spunea Moise Guran, despre noul său șef politic.
Vorbind despre poziționarea USR vizavi de intrarea la guvernare și de forțarea anticipatelor, Moise Guran mai scria, „În niciuna dintre variante USR-ul nu are câștig electoral, așa cum pare să spere deșteptul de Barna și consultanții săi fără minte. Acești oameni nici nu știu să negocieze, dar nici propriul inters nu par să-l înțeleagă. Ce fac ei acum nu înfundă PSD-ul ci abia îl salvează.
De altfel, el punea la îndoială chiar și legitimitatea lui Dan Barna în fruntea partidului.
„Să ne amintim că Barna a fost votat intern de doar șase mii din cei 16 mii de membri pe care USR pretinde că îi are”, mai adăuga Moise Guran, despre președintele USR.