Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, declarat incompatibil de ANI: „Nu am de ce să-mi dau demisia”

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, declarat incompatibil de ANI: „Nu am de ce să-mi dau demisia”

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a fost declarat incompatibil de Autoritatea Naţională de Integritate. Cepoi este acuzat de conflict de interese, infracţiuni impotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie, în legătură cu derularea unui proiect finanţat prin POSDRU, în perioada când era director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Beneficul obţinut fraudulos de Vasile Cepoi şi soţia sa în acest proiect se ridică la 42.000 euro.

„Eu, înainte de a intra în proiect, am consultat legea şi juriştii. Aceştia mi-au spus că nu este conflict de interese, fapt care s-a dovedit prin faptul că organismele care se ocupă de implementarea proiectului nu mi-au sesizat nicio neregulă. Am făcut publice datele privind acest proiect încă din luna februarie, cu toate detaliile aferente. Zilele trecute circula zvonul că se va face o rocadă între ministere, încep să am semne de întrebare. Am vorbit cu Victor Ponta. Beneficiez de prezumția de nevinovăție și nu am de ce să-mi dau demisia.Nu am primit raportul de la ANI. Mă voi duce unde voi fi chemat”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.

Întrebat dacă va demisiona din fruntea Miniterului Sănătății în care în care Parchetul va începe urmărirea penală pe numele său, Cepoi a spus: „Aici trebuie să vorbiți cu premierul.”

Vasile Cepoi a declarat că se va consulta cu avocatul său pentru a decide dacă va acționa în instanţă ANI pentru afectarea imaginii publice prin nerespectarea principiului neconfidenţialităţii pe care chiar ANI îl invocă în finalul comunicatului de presă.

„Este hilar. Nu înţeleg pe cine serveşte ANI dând acest comunicat înainte să existe o sentinţă”, a adăugat Vasile Cepoi.

Vasile Cepoi, în conflict de interese

Embed: " />

Cepoi riscă astfel să îşi piardă postul de ministru. Mai mult el ar putea să aibă probleme şi cu procurorii anticorupţie, după ce raportul ANI va fi trimis către DNA.

Potrivit ANI, în perioada 2010-2011, când era director la DSP Iaşi, Vasile Cepoi a îndeplinit mai multe funcţii în Fundaţia „Amfiteatru”, şi anume, manager de proiect în cadrul proiectului „Calitate şi performanţă în sistemul sănătăţii publice din România”, director de proiect pentru activităţile editoriale şi de cercetare şi trainer audit calitate.

Vasile Cepoi a deținut, în cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași, funcțiile de Director executiv și Director coordonator. Începând cu septembrie 2010, acestuia  i-au fost delegate atribuțiile și responsabilitățile specifice funcției publice de conducere vacante de Director executiv. Ulterior, a fost numit în funcția publică de conducere de Director executiv al Direcției de Sănătate Publică Iași, în urma unui concurs. Vasile Cepoi a deținut această funcție până la data numirii în funcția de Ministru al Sănătății, potrivit ANI.

Conform preşedintelui Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoaie, acest conflict de interese nu a fost dovedit de Autoritatea Naţională de Integritate, iar acest lucru se va dovedi în instanţă.

„Domnul Cepoi este un adevărat profesionist, el trebuie să-şi continue activitatea şi să ducă la bun sfârşit ce a început. În instanţă i se va da dreptate”, a spus Vasile Astărăstoaie.

Vasile Astărăstoaie, despre decizia ANI în cazul lui Vasile Cepoi

Embed:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`