Nelu Tătaru îl contrazice pe ministrul Economiei, Virgil Popescu: Românii care se întorc din Grecia și Bulgaria încă nu scapă de izolare

Nelu Tătaru îl contrazice pe ministrul Economiei, Virgil Popescu: Românii care se întorc din Grecia și Bulgaria încă nu scapă de izolare
Foto: Dan Amariei

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu este convins că după data de 15 iunie românii care doresc să plece în vacanță în Bulgaria sau Grecia nu vor trebui să stea în izolare la întoarcerea în țară. Astfel, Tătaru îl contrazice pe ministrul Economiei, Virgil Popescu, care dădea aproape sigură informația potrivit căreia autoritățile ar putea decide renunțarea la cele 14 zile de izolare pentru cei care se întorc din străinătate. Declarația ministrului Sănătății vine după ce numărul de noi cazuri de coronavirus în România a crescut, joi, la peste 200, iar în Grecia, autoritățile au fost nevoite să-i plaseze în carantină pe toți pasagerii unuizbor comercialce a aterizat în Atena, după ce 12 dintre ei au fost depistați pozitiv cu coronavirus.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu crede că românii care vor merge în vacanță în Bulgaria sau Grecia vor scăpa de izolare

Despre o relaxare aproape totală a măsurilor impuse pe timpul epidemiei de Covid-19, Tătaru spune că nu e momentul. În ceea ce privește deplasările internațioanle în țări cu risc scăzut de infectare cu noul coronavirus, cum sunt Grecia sau Bulgaria, ministrul Sănătății spune că are încă rezerve în a se pronunța favorabil. Acesta susține că trebuie văzută evoluția cazurilor pentru a lua astfel de decizii.

“Gândiți-vă, dacă este acest risc, ce vor face cei care se vor întoarce în România, care stau în izolare? În acest moment noi judecăm la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență fiecare stat în parte. În măsura în care vedem că în acel stat are o rată de cazuri noi la mia de locuitori mică, gândim, prin reciprocitate, și atunci veți vedea și zborurile, să avem cu acele state anumite reguli în care să scoatem autoizolarea la întoarcere, dar încă nu este momentul. Analizăm în această perioadă. Veți vedea spre 15 iunie și deciziile luate”, a declarat Nelu Tătaru, joi, într-o conferință de presă.

Ministrul sănătății a mai precizat că în momentul acesta dacă pleacă cineva în vacanță în Grecia și Bulgaria, la întoarcere intră în izolare: “Da, avem acele 14 zile”.

Alexandru Rafila: ‘E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim în Grecia sau Bulgaria decât în țară’

Nu doar ministrul Economiei, Virgil Popescu, a vorbit despre posibile noi relaxări ale măsurilor anti-Covid-19, începând cu 15 iunie. Potrivit profesoruluiAlexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și președintele Societății Române de Microbiologie, este mai puțin probabil săne îmbolnăvim în Grecia sau Bulgaria decât înțară, întrucât cele două țări au o incidență mai mică a infecției cu Covid-19 decât România. Cu privire la România, Rafila a declarat că rata de transmitere a coronavirusului în țara noastră se menține în jurul valorii de 0,9 ca în multe state din Uniunea Europeană.

„E mai puțin probabil săne îmbolnăvim acolodecât înțară. Deplasările în marea majoritate vor fi cu autoturisme individuale, ceea ce limitează transmiterea infecției. La începutul pandemiei multe dintre cazuri au fost semnalate în călătoria pe această rută (aviatică, n.red.), nu știu dacă din avion, dar cu siguranță în aeroport sunt puncte nevralgice”, a subliniat el într-un interviu pentruDigi24.

Primele probleme în Grecia, după redeschiderea turismului

Grecia, țară care a anunțat că-și deschide granitețele pentruturiștii străini, se confruntă deja cu primele probleme. Autoritățile au fost nevoite să-i plaseze în carantină pe toți pasagerii unuizbor comercialce a aterizat în Atena, după ce 12 dintre ei au fost depistați pozitiv cu coronavirus.

”Știam că vor fi astfel de cazuri. Acum am văzut ce se poate întâmpla în această vară”, a declarat Nikolaos Sipsas, expert în boli infecțioase.

Acesta a explicat că incidentul subliniază gradul de risc asumat în mod calculat prin deschiderea turismului, un sector extrem de important pentru economia țării.

”Cel mai sigur ar fi să nu deschidem turismului, dar asta ar provoca o enormă distrugere economică”, a spus Sipsas, care este și membru în comitetul științific ce consiliază guvernul în privința gestionării pandemiei.

Turismul reprezintă 20% din PIB-ul Greciei și oferă unul din cinci locuri de muncă.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`