Ministrul Economiei, Virgil Popescu: ELCEN va ieși din insolvență

Ministrul Economiei, Virgil Popescu: ELCEN va ieși din insolvență
Foto: Facebook

Ministrul Economiei Virgil Popescu a anunțat miercuri că producătorul de energie termică din București, ELCEN, va ieși din insolvență.

ELCEN București, salvată de la insolvență

Ministrul Economiei susține că a fost găsită soluția cu Ministerul Finanțelor și cu ANAF pentru salvarea ELCEN, prin compensarea datoriilor.

„S-a găsit această solutie și printr-o compensare largă cu Ministerul Finanțelor și ANAF să se facă această stingere de datorii”, a spus Popescu, potrivit Hotnews.

Ministrul a mai spus că după ieșirea din insolveță, Elecen va putea accesa fondurile europene pentru retehnologizare.

Elcen se judecă deja cu Termoenergetica, succesoarea falitei RADET, pe datorii

Noua firmă care se ocupă de distribuția și furnizarea de energie termică în București, Termoenergetica, succesoarea falimentarei RADET, acumulase până la finele lunii aprilie 2020 datorii de aproape 400 de milioane de lei către Elcen în doar câteva luni.

Primăria Municipiului Bucureşti înregistrează restanţe la plata subvenţiei pentru perioada noiembrie 2019 – februarie 2020 în valoare de 538 milioane lei.

Termoenegetica întruneşte condiţiile de intrare în insolvenţă din cauza acumulării de datorii restante înregistrate faţă de ELCEN.

Situaţia în detaliu:

• 88.290.800 lei reprezintă creanţă neachitată aferentă lunii ianuarie 2020, cu o depăşire a scadenţei de 60 de zile, la care se adaugă şi penalităţi de întârziere, conform prevederilor contractuale.

• 158.122.675 lei reprezintă creanţă neachitată aferentă lunii februarie 2020, cu o depăşire a scadenţei de 31 de zile, la care se adaugă şi penalităţi de întârziere, conform prevederilor contractuale.

• 151.716.669 lei este valoarea facturii aferente lunii martie 2020, cu scadenţă depăşită în data de 29 aprilie.

Ludovic Orban: Termoenergetica a ajuns acum să aibă datorii uriașe laELCEN, deși nu are nici doi ani de la înființare

PremierulLudovic Orbans-a arătat din nou convins că, odată cu ajungerea lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei, banii alocați de la Centru acesteia vor fi folosiți în scopurile prevăzute.

El a precizat că acest lucru nu s-a întâmplat când Primar General era social-democrataGabriela Fireași a dat exemplul situației de la Termoenergetica: Primăria Capitalei, sub conducerea Gabrielei Firea, nu a dat companiei banii necesari pentru a compensa subvenția pentru diferență de preț, deși a primit de la Guvern sumele necesare, și, astfel, Termoenergetica a ajuns acum să aibă datorii uriașe laELCEN, deși nu are nici doi ani de la înființare.

Întrebat dacăGabriela Fireaa folosit banii primiți în alte scopuri decât cele pentru care au fost alocați, Orban a răspuns:„Cu siguranță! Am să vă dau un exemplu foarte clar. Termoenergetica, societate înființată acum circa doi ani în locul RADET, pentru care s-a decis falimentul, trebuia să beneficieze din bugetul Capitalei de alocările care erau prevăzute în buget pentru a compensa subvenția pentru diferență de preț. Cu toate acestea, Primarul General nu a alocat banii. Din acest motiv, Termoenergetica a ajuns, la mai puțin de doi ani de la înființare, să aibă datorii cătreELCENcare pun în pericol inclusiv capacitateaELCENde a plăti către furnizori tot ce e necesar pentru funcționarea sa. DeciELCEN, care produce agentul termic pentru Capitală, din cauza faptului că pe lângă datoriile RADET s-au mai adăugat datoriile Termoenergetica, se află într-o situaâție foarte gravă. Discuția cu Nicușor Dan era legată strict de termie și de capacitatea de asigurarea resurselor financiare pentruELCEN, să nu ne trezim că nu mai poate furniza agent termic”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:28 - Când trebuie să renunți la cauciucurile de vară și să le montezi pe cele de iarnă. Ce spune legea
18:26 - Panourilor fotovoltaice pot produce cu 50% mai puțin dacă nu sunt întreținute corespunzător. Cum și când trebuie făcută mentenanța
18:13 - Diana Stoica (USR), după ce Curtea de Apel Iași a eliminat toate înregistrările din dosarul lui Buzatu: „Problema este că oamenii își pierd încrederea în acest proces. Cine a greșit trebuie să plătească” (VIDEO)
18:02 - Destinația de vacanță ideală pentru această toamnă. Se află în România și este cunoscută pentru peisajele frumoase
17:59 - Ialomițianu (PMP): Românii nu mai pot suporta noi creșteri de taxe / În continuare se fac angajări la stat, în ciuda promisiunilor PSD-PNL. Sunt comune care au mai mulți salariați decât locuitori (VIDEO)
17:54 - Doctoriță prinsă în flagrant de DNA în timp ce lua șpagă. Este șefă de secție la un spital din Caraș-Severin
17:48 - Catacombele Sibiului pot fi vizitate acum de către turiști. Cât trebuie să plătească o persoană
17:45 - Prejudiciu de aproape 100.000 de lei. Un dezvoltator imobiliar a păcălit mai multe persoane din Bistrița-Năsăud că le-ar construi case
17:37 - Marian Rasaliu (PSD), despre proiectul legislativ pentru pensiile militare: „Urmează ca în viitorul apropiat, în cel mai scurt timp, să intre la vot și să fie rezolvată chestiunea aceasta” (VIDEO)
17:36 - Alina Petre, despre reținerea fostului șef de la CS Rapid, cu care e în proces de divorț: „Mi-am făcut duș, m-am fardat, m-am îmbrăcat” / A fost căsătorită și cu fiul unui fost șef SRI