Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, despre o posibilă carantinare a Bucureștiului: ‘Când indicele va fi peste 3’

Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, despre o posibilă carantinare a Bucureștiului: 'Când indicele va fi peste 3'
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Bucureștiul a depășit pragul de 1,5 cazuri de coronavirus la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Potrivit unei Hotărâri a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, dacă într-o zonă acest prag este depășit, Comitetele Județene pentru Situații de Urgență pot dispune închiderea unităților din interior de tip restaurante, cafenele și săli de jocuri și redeschiderea lor doar după ce scade incidența îmbolnăvirilor cu COVID-19.

Nelu Tătaru a anunțat când se carantineazăBucureștiul

În acest context, Nelu Tătarua declarat, joi, că decizia de carantinare a unei localități, inclusiv a Bucureștiului, se va lua în discuție doar când indicele va trece de 3 și numai în anumite condiții.

”Când indicele va fi peste 3, se va introduce carantina. Dacă indicele este peste 3 din cauza cazurilor din spitale, din centrele de bătrâni, se carantinează instituțiile respective, nu localitatea”, a declarat Nelu Tătaru la Digi 24.

Datele centralizate deGraphs.roși citate deG4Mediaarată că Bucureștiul a ajuns la o rată de 1,58 a cazurilor de coronavirus la mia de locuitori. Aproape de pragul de 1,5 se mai situează județul Vâlcea (1,46), Ilfov (1,32), Brașov (1,27) și Vaslui (1,25).

De altfel, autoritățile din Vâlcea au luat deja măsuri: în Râmnicu Vâlcea și alte 18 localități restaurantele și cafenelele vor funcționa la o treime din capacitate, iar cinematografele, sălile de jocuri și târgurile se vor închide.

Ludovic Orban, despre o posibilă reînchidere a restaurantelor

Miercuri, întrebat despre o posibilă reînchidere a restaurantelor, dată fiind evoluția epidemiei de coronavirus, premierul Ludovic Orbana răspuns:„Conform Hotărârii de Guvern privind starea de alertă, în localitățile în care se înregistrează un nivel de infectare de peste 1,5, Comitetele județene sau Comitetul municipal pentru situații de urgență ia această decizi. S-a și luat decizia în câteva localități”.

România a înregistrat miercuriun recordal cazurilor noi de infectare cu coronavirus – 2.158. Numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns astfel la 127.572. Și la nivelul Bucureștiului s-a înregistrat un record – 405 noi cazuri depistate.

A doua zi cu peste 2.000 de cazuri de COVID-19 în România

România înregistreazăa doua ziconsecutivă cu peste 2.000 de cazuri de coronavirus. Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite, joi, căîn ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost confirmate 2.086 de cazuri de infectare, dintr-un total de 25.797 teste care au fost prelucrate în același interval.

Totodată,103.994 de pacienți au fost declarați vindecați.

Bucureștiula înregistratcele mai multe infectări. Topul este completat de Iași, Constanța, Bacău, Cluj și Teleorman.

Bilanțul deceselor, la nivel național a ajuns la 4.862, cu 37 de victime raportate în intervalul 30 septembrie, ora 10.00 – 1 octombrie, ora 10.00. Este vorba despre 28 bărbați și 9 femei, care prezentau și alte comorbidități și care erau internați în unități medicale din Alba, Arad, Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiș și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 40-49 de ani, 5 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 13 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 11 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 7 decese la categoria de peste 80 de ani.

În acest moment, în spitalele de profil din România sunt internați 7.617 pacienți cu coronavirus, dintre care 557 se află în stare gravă, în secțiile de terapie intensivă.

De la debutul crizei sanitare și până în acest moment, au fost prelucrate 2.445.488 de teste. Dintre acestea 25.797 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 16.991 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.806 la cerere.

De asemenea, în prezent, pe teritoriul României, 8.169 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.497 depersoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 22.844 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 2 persoane.

Autoritățile mai transmit că, în ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii au aplicat 294 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 62.000 de lei ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost constatată, în cursul zilei de miercuri, două infracțiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`