Ministerul Educației propune eliminarea condiționărilor de prezență pentru clasele terminale și prezență fizică pentru toți elevii din învățământul special. Ce a declarat Sorin Cîmpeanu, pe B1 TV (VIDEO)

Ministerul Educației propune eliminarea condiționărilor de prezență pentru clasele terminale și prezență fizică pentru toți elevii din învățământul special. Ce a declarat Sorin Cîmpeanu, pe B1 TV (VIDEO)
Foto: gov.ro

Sorin Cîmpeanu a precizat, vineri, că școala va fi reluată imediat după vacanța de Paște, cel puțin după scenariile cunoscute, iar Ministerul Educației propune eliminarea condiționării efectivelor înjumătățite pentru clasele terminale, respectiv deschiderea școlilor speciale cu prezență fizică. „sunt convins că răspunsul va fi pozitiv din partea Ministerului Sănătății, iar anunțul va fi făcut săptămâna viitoare”, a spus demnitarul, în cadrul Știrilor B1 TV prezentate de Ștefan Pășcuță.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ministerul Educației propune eliminarea condiționărilor de prezență pentru clasele terminale și prezență fizică pentru toți elevii din învățământul special, a precizat Sorin Cîmpeanu, pe B1 TV

Întrebat cum se va desfășura reîntoarcerea elevilor în școli și în grădinițe după 5 mai, ministrul Sorin Cîmpeanu a explicat: „Școala va fi reluată imediat după vacanța de Paște, cel puțin după scenariile cunoscute, verde-galben-roșu. Se adaugă două solicitări, care au fost deja promovate de către Ministerul Educației. Ne referim la eliminarea condiționării efectivelor înjumătățite pentru clasele terminale, pentru că posibilitatea de pregătire a elevilor din aceste clase terminale pentru susținerea examenelor naționale este determinantă pentru viitorul acestora, dar și pentru viitorul acestei națiuni. Posibilitatea prezenței fizice nediscriminatorii pentru elevii claselor terminale este cu atât mai importantă cu cât pentru aceștia va fi imposibilă recuperea în anul școlar următor, recuperarea pierderilor educaționale generate de criza sanitară”.

„A doua solicitare foarte importantă, care se adaugă scenariilor verde-galben-roșu, este aceea a deschiderii școlilor speciale cu prezență fizică. Este vorba de 27.750 de elevi cu cerințe educaționale speciale. Argumentele sunt foarte clare – învățământul special este organizat în cea mai mare parte pe grupe de 4, 6, 8 elevi. Învățământul special beneficiază de asistență medicală pe toată durata procesului didactic. Învățământul special necesită interacțiune față în față, necesită existența unor cabinete de stimulare polisenzorială, de stimulare psihomotrică, cabinete de logopedie, kinetoterapie, lucruri care în mod mai mult decât evident lipsesc și au lipsit în toată această perioadă de predare online. Faptul că aceste servicii lipsesc generează, pe fiecare zi ce trece, un risc de abandon, un risc de eșec educațional și social pentru toți acești copii. Este singura șansă de a face ceva pentru acești elevi cu cerințe educaționale speciale. Putem să le permitem accesul în școală cu prezență fizică. Trebuie să le permitem accesul în școală. Repet, este vorba de spații generoase, este vorba de faptul că sunt sub permanentă supraveghere de către personal medical calificat, care poate să asigure și triajul epidemiologic, poate să asigure respectarea condițiilor. Este esențial ca aceștia să se poată întoarce la școală cu prezență fizică, fără niciun fel de diferențiere pe bază de scenarii”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat când am putea avea un răspuns final pe aceste propuneri, ministrul Educației a declarat: „Sunt convins că Ministerul Sănătății va înțelege pentru că materialul pe care Ministerul Educației l-a transmis Ministerului Sănătății este foarte solid argumentat și sunt convins că răspunsul va fi pozitiv din partea Ministerului Sănătății, iar anunțul va fi făcut săptămâna viitoare. Tot săptămâna viitoare, săptămâna premergătoare reluării cursurilor, așa cum s-a stabilit, vom avea o analiză pe baza situației în acel moment din perspectivă epidemiologică, pentru a vedea dacă ne putem permite să asigurăm prezența fizică în școli mai mult decât după scenariile verde-galben-roșu, plus cele două elemente pe care le-am precizat deja, fără condiționări de prezență pentru clasele terminale și prezență fizică pentru toți elevii din învățământul special”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`