Partidul Ecologist Român a propus amânarea alegerilor locale, pentru „ca să nu mai reprezinte principalul subiect de discuție” astfel încât toate forțele, și cele guvernamentale, și parlamentare, să se îndrepte spre gestionarea pandemiei de coronavirus, a subliniat Marius Necula, prim-vicepreședintele formațiunii, care a făcut un apel la testare masivă pentru COVID-19 și sporea numărului de spitale suport pentru astfel de cazuri. El a făcut aceste declarații luni, când România a înregistrat a șasea zi consecutivă cu peste 1.000 de îmbolnăviri depistate pe un interval de 24 de ore, iar Bucureștiul a contabilizat cele mai multe.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Este un cumul de factori care a dus la situația actuală nedorită din România. În primul rând, trebuie să spunem foarte clar că această pandemie a lovit la începutul anului – februarie, martie – când în marea majoritate a județelor, ca să nu spun în toate județele, fuseseră schimbați prefecții și prefecții cei mai vechi aveau în funcție aproape trei luni de zile. De asemenea, DSP-urile au fost găsite politizate excesiv și fără specialiști. Vă dau un exemplu, la Galați, unde cunosc foarte bine situația, DSP este pur și simplu depășit, pentru că și directoarea este depășită de situație, și nu este un profesionit. În acest cumul de factori, bineînțeles că apare și presiunea politică. Atât timp cât Guvernul a putut în primăvară, la începutul pandemiei, să declanșeze starea de urgență și să ia niște măsuri foarte severe – aduceți-vă aminte că aceste măsuri foarte severe au dus inclusiv la amânarea alegerilor din primăvară, când de altfel aveam 300 de cazuri pe zi, 400 – astăzi iată că avem peste 1.000 de cazuri pe zi și politicienii discută cu jumătate de voce de amânarea alegerilor. Noi, Partidul Ecologist am solicitat de două ori acest lucru, amânarea alegerilor, și văd că încetul, cu încetul… l-am văzut și pe premierul Orban, l-am văzut și pe Nicușor Dan, ieri, care au venit și au spus că, într-adevăr, ar putea să fie o soluție”, a declarat prim-vicepreședintele PER, luni, în direct pe B1 TV.
Întrebat dacă este de părere că se impune amânarea alegerilor, el a explicat: „Da, am să vă spun și de ce. Pentru că este evident că astăzi nu sănătatea românilor este primul punct pe agenda de lucru a politicienilor și a autorităților locale, ci organizarea și victoria în alegeri. Uitați-vă câtă energie se pierde în negocieri. Uitați-vă ce lupte intestine se duc. Iată că avem poziționări – pe de o parte, sunt cei de la guvernare, care atrag atenția asupra cazurilor mari de îmbolnăviri cu COVID-19, iar pe partea cealaltă îi avem cei din opoziție sau la putere în Parlament, pe PSD-iști, care spun, domne`, nu-i chiar așa de grav, cu toate că și ei trebuie să recunoască evidența, și anume că această pandemie, astăzi, nu mai este gestionată în România, din păcate, iar presiunea cea mai mare este această politizare excesivă a pandemiei COVID-19. De aceea, propunerea noastră a fost ca alegerile să treacă pe planul doi, să fie amânate ca să nu mai reprezinte principalul subiect de discuție, astfel încât toate forțele, și cele guvernamentale, și parlamentare, să se îndrepte spre gestionarea pandemiei”.
„Noi am mai venit cu o soluție și v-o spun în calitate de prefect și de persoană interesată, care a discutat cu mai mulți specialiști. Exemplele din Coreea de Sud, Germania – exemple de succes vreau să spun – duc la o singură concluzie, pe care noi, Partidul Ecologist, am propus-o, și anume: testarea masivă și sporirea numărului de spitale suport de COVID-19. În momentul în care testez masiv și fac anchete epidemiologice foarte detaliate, trebuie să am unde să duc acești suspecți de COVID-19, în spitale suport”, a mai adăugat Marius Necula.
Referitor la faptul că există și pacienți cu boli cronice, care nu pot fi neglijați, el a explicat: „Sunt de acord cu dumneavoastră, dar sunt spitale care pot da pavilioane, care sunt separate. Există asemenea cazuri de spitale în țară, care au pavilioane separate, care pot fi dedicate bolnavilor cu COVID-19. Eu de asta am spus. Asta nu înseamnă că trebuie să închidem spitale și să nu mai acordăm asistență medicală, ci doar anumite pavilioane să le dedicăm COVID-19 pentru a putea stăpâni această pandemie”.