Marcel Vela a anunțat OUG care definește starea de alertă / Ministrul de Interne a mai declarat că aproape 70.000 de polițiști vor primi drepturi salariale restante (VIDEO)

Marcel Vela a anunțat OUG care definește starea de alertă / Ministrul de Interne a mai declarat că aproape 70.000 de polițiști vor primi drepturi salariale restante (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul de Interne a anunţat că joi seară va avea loc prima şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, condus de premierul Ludovic Orban, structură care va coordona măsurile în cadrul stării de alertă. De altfel, a și fost adoptată o Ordonanță de Urgență care definește această stare, în contextul epidemiei de coronavirus. Marcel Vela a mai declarat că, în urma adoptării unei OUG, peste 68.000 de polițiști vor primi drepturi salariale restante.

Epidemie de coronavirus. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă are prima ședință joi

Ministrul de Interne a anunțat că joi seară va avea loc prima ședință a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în care se va analiza evoluția epidemiei de coronavirus și vor fi stabilite măsurile de urmat.

Structura va fi condusă de premierul Ludovic Orban și va avea trei vicepreședinți: Marcel Vela, ministrul de Interne, Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării, și Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

„Am mai inclus și alți membricum sunt inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă sau directorul general al Direcţiei Generale de Management Operaţional din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, a precizat Vela, la finalul şedinţei de Guvern.

Starea de alertă reprezintă, potrivit unei OUG joi adoptate, răspunsul la o situație de urgență, de amploare și intensitate deosebite, determinate de minim un risc, la care se răspunde cu măsuri temporare, proporținale cu pericolul prognozat și necesare pentru prevenirea și înlăturarea pericolului la adresa vieții, sănătății, mediului, proprietății sau culturii.

Sunt clarificate și deciziile Comitetului de urgență, inclusiv măsurile pentru creșterea capacității de răspuns, diminuarea impactului tipurilor de risc, condițiile concrete de aplicare a hotărârilor și destinatarii lor.

„Reglăm mecanismul de declarare, prelungire și încetare a stării de alertă. Sunt stabilite criteriile care trebuie analizate: amploarea, densitatea și infrastructura din zonă

Starea de alertă va fi gestionată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, care va fi condus de premier și va avea 3 vicepreședinți: Raed Arafat, Marcel Vela și ministrul Lucrărilor Publice”, a declarat Vela.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Salarii mai mari pentru peste 68.000 de polițiști

Ministrul de Interne a mai anunțat că peste 68.000 de polițiști care s-au adresat instanței și au câștigat vor primi o serie de drepturi salariale restante. Fiecare agent ar putea primi, în medie, 400 de lei brut la salariu în fiecare lună.

„Înregistrăm aproximativ 68.000 de polițiști pentru care acest act face dreptate”, a precizat ministrul liberal.

Este vorba aici despre sporul de fidelitate, cel pentru absolvirea instituțiilor de învățământ superior sau sporul de pericol deosebit.

„OUG face un act de dreptate şi, dacă la vremea respectivă predecesorii mei ar fi aplicat legea cum trebuia, azi nu era nevoie de această Ordonanță. Ea asigură punerea în aplicare a efectelor juridice ale deciziei Curții Supreme. Astfel, se vor recalcula drepturile salariale pentru poliţiştii care au un salariu lunar mai mic decât nivelul maxim aflat în plată, pentru fiecare funcţie, grad, treaptă, gradaţie, vechime în funcţie sau în specialitate, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, a mai declarat Vela.

Guvernul va fi cel care va asigura plata eșalonată a drepturilor salariale recalculate pentru ultimii 3 ani.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:18 - Un tânăr a intrat cu un cuțit într-o primărie din Argeș. A devenit violent
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)