Marcel Ciolacu invocă posibilitatea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare: Ar trebui să vedem ce e mai bine pentru români, nu pentru PNL sau pentru preşedinte

Marcel Ciolacu invocă posibilitatea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare: Ar trebui să vedem ce e mai bine pentru români, nu pentru PNL sau pentru preşedinte
Foto. Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a avansat, sâmbătă, varianta comasării alegerilor locale cu cele parlamentare. Liderul social-democrat a susținut că, într-o astfel de situație, riscurile de răspândire a infecției cu coronavirus în cadrul procesului electoral ar fi mai mici. Anterior, el afirmase că va „provoca” în Parlament o „discuţie serioasă cu privire la amânarea alegerilor locale”, în cazul în care Guvernul Orban va decide amânarea deschiderii noului an școlar. Alegerile locale sunt programate să se desfășoare pe 27 septembrie, după cum chiar Parlamentul a decis, iar alegerile legislative ar trebui să aibă loc pe 6 decembrie, după cum a anunțat premierul Ludovic Orban.

Marcel Ciolacu ar vrea comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare

Sâmbătă, liderul social-democrat Marcel Ciolacu a avansat varianta desfășurării alegerilor locale și a celor parlamentare în aceeași zi, motivul fiind că astfel s-ar reduce riscul infectărilor cu SARS-CoV-2.

„Eu cred că, dacă s-ar comasa alegerile, riscul de expunere al populaţiei ar fi mult mai mic. Normal ar trebui să fie o discuţie provocată de către Guvern, nu de către Parlament, cu Parlamentul, transparent, fără nicio problemă, să vedem ce e mai bine pentru români, nu pentru PNL sau pentru preşedinte, cum vrea să îşi formeze viitorul guvern”, a declarat Marcel Ciolacu, sâmbătă, potrivit Agerpres.

În opinia sa, alegerile locale ar trebui „înghețate”: „Se poate, pentru că nu s-a împărţit niciun buletin de vot, nici nu s-au dat la tipărit. Rămân aceiaşi candidaţi. Se îngheaţă de unde este şi se reia din acelaşi loc altă dată”.

Data de 27 septembrie pentru desfășurarea alegerilor locale a fost aleasă chiar de Parlamentul controlat de PSD. Totuși, Ciolacu a precizat că la vremea respectivului vot „lucrurile erau sub control”, pe când acum „avem cea mai mare mortalitate, ATI-ul este blocat, nu se ştie ce se întâmplă cu şcolile”.

El a continuat apoi să critice Guvernul PNL: „Mult prea mult au întins lucrurile, nu iau hotărâri, se feresc, joacă numai în logica electorală şţi ne vine nota de plată la toţi”.

Liderul PSD a invocat din nou scenariul amânării alegerilor locale

Tot sâmbătă, dar mai devreme, Marcel Ciolacu declarase că dacă Guvernul Orban va decide amânarea deschiderii anului școlar, înseamnă că evoluția epidemiei de coronavirus în țara noastră este una îngrijorătoare și atunci ar trebui luată în discuție și amânarea alegerilor locale.

„ Dacă nu putem deschide şcolile, atunci de ce facem alegeri? Înseamnă că e o situaţie delicată. Înseamnă că pandemia s-a accelerat. De ce avem dublă măsură, păcănele şi biserici? Iarăşi în funcţie de interesul, la păcănele, financiar şi acum politic, avem această dublă măsură”, declarase liderul PSD, care este și președinte al Camerei Deputaților.

Ludovic Orban: Dacă se respectă regulile în timpul campaniei și în ziua votului, riscul de transmitere a coronavirusului e minim

La finele lunii august, într-o intervenție pentru B1 TV, premierul Ludovic Orban afirma că dacă regulile de protecție sanitară și distanțare vor fi respectate în timpul campaniei electorale și în ziua votului, atunci riscul de transmitere a coronavirusului va fi unul minim.

„În ceea ce privește desfășurarea campaniei, am obligat candidații și susținătorii lor să poarte mască, să nu facă campanie în grupuri mari, obligația de igienizare a mâinilor, mai ales în distribuirea materialelor.

În ceea ce privește ziua votului, asta vom reglementa în HG privind prelungirea stării de alertă, în data de 15 septembrie. (…) În primul rând, solicitarea de organizare a secțiilor de votare în locuri mai spațioase, purtarea măștii, limitarea numărului de persoane care să intre simultan în secția de votare, obligativitatea dezinfecției la intrare și la ieșire.

Dacă se respectă aceste reguli, din punctul meu de vedere, riscul de transmitere a virusului în timpul campaniei și în cursul procesului electoral este minim”, a explicat șeful Guvernului, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
15:55 - Cristian Tudor Popescu: CCR dă un ghiont puternic statului român spre haos. Pentru ca războiul hibrid declanșat de Rusia asupra României să ducă la subjugarea țării / Ținta, blocarea Elenei Lasconi
15:53 - Bogdan Matei: „PSD a luat decizia corectă de a nu face nicio contestație în nicio secție din România sau din afara granițelor. Votul românilor a fost un semnal puternic!” (VIDEO)
15:39 - Nicu Ștefănuță: Analizele acestea de ultim moment, dacă sunt făcute tehnic, corect, până la capăt și rapid, sunt utile, mai ales ședința CSAT / Mi-aș dori ca Curtea Constituțională să aibă această analiză rapid (VIDEO)
15:36 - Circulația de dolari falși, problemă națională în Turcia. Autoritățile au verificat toate casele de schimb valutar
15:22 - Ludovic Orban: CCR acționează ca un instrument politic în sprijinul tentativei disperate a PSD de a-l aduce pe Ciolacu în turul 2 al alegerilor prezidențiale și de a elimina din turul 2 candidatul democratic Elena Lasconi (VIDEO)
15:11 - Aproape 100.000 de români au avut infecții respiratorii în ultima săptămână
14:58 - O fostă vilă a lui Nicolae Ceaușescu va fi transformată total. În ce scop va fi folosită clădirea
14:52 - Valentin Tătaru (ING): În Suedia, prețul energiei este cam o treime din cât este în România. Cum poţi să concurezi cu acele companii?
14:50 - Gabriel Oprea (UMPMV), despre Monumentul Eroilor Militari din Parcul Tineretului: Pentru a realiza această idee, mi s-au cerut milioane de euro. Am realizat-o cu câteva sute de mii și am donat-o MApN
14:37 - Percheziţii ale Parchetului European la CNAIR, într-un dosar ce vizează lucrările la centura Zalău