Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a declarat că 1.093.000 de contracte individuale de muncă au fost suspendate până acum, iar acest număr mare arată cât de afectate au fost firmele de criza generată de coronavirus. Într-o intervenție pentru B1 TV, acesta a explicat cum vor beneficia angajații de șomaj tehnic și când. De asemenea, ministrul liberal a vorbit și despre stimulentul de 500 de euro lunar, care va fi acordat cadrelor medicale ce tratează pacienții cu COVID-19. Boloș a precizat că banii, care nu vor ajunge doar la medici, vor fi livrați pe carduri în zilele de salariu din mai și iunie.
Pe 2 aprilie, președintele Klaus Iohannis a propus ca personalul medical direct implicat în lupta cu epidemia de coronavirus să primească un stimulent de 500 de euro pe lună. Tot atunci, șeful statului a solicitat Guvernului PNL să identifice fondurile europene necesare din care acești bani să fie decontați.
Întrebat de jurnalistul B1 TV Ștefan Etvescând se vor da cei 500 de euro și câte persoane vor beneficia de bani, ministrul Marcel Boloș a răspuns: „Am luat în calcul 75.000 de cadre medicale pe o perioadă de două luni, respectiv perioada stării de urgență. E vorba de 2.500 de lei brut pe lună, pe care îi vor încasa începând cu drepturile salariale de pe luna aprilie, ceea ce înseamnă că, la scadență, adică în luna mai, atunci când e stabilită ziua pentru salarii, ar trebui ca aceste stimulente să intre pe cardurile cadrelor medicale care acum sunt implicate direct în tratarea bolnavilor. Deci răspunsul este începând cu drepturile salariale de pe luna aprilie și, apoi, a doua tranșă ar fi cea din iunie, respectiv pentru drepturile salariale de pe luna mai. Pe lângă medici, cadrele medicale benefiare sunt repreentate de asitenți medicali, personalul de pe ambulanțe, paramedici și personalul auxiliar. Condiția e să fie implicați în tratamentul direct al bolnavilor și să fie nominalizați de conducătorii unităților sanitare, prin decizii pe care aceștia le emit”.
Ministrul Fondurilor Europene a precizat că, în primă etapă, sumele trebuie asigurate din bugetele spitalelor, „adică din fondurile de salarii pe care aceștia le au aprobate în bugetele de venituri de cheltuieli”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Guvernul PNL a pregătit o măsură prin care statul va plăti șomaj tehnic pentru angajații acelor firme afectate de Ordonanțele Militare, precum baruri, restaurante, cafenele, dar și pentru firmele care au pierdut cel puțin 25% din cifra de afaceri din cauza epidemiei de coronavirus. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a explicat, într-o intervenție pentru B1 TV, procedura pe care firmele afectate de criza COVID-19 trebuie să o urmeze pentru ca angajații lor să beneficieze de șomajul tehnic. Acesta reprezintă 75% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut.
Întrebat câți români vor beneficia de șomajul tehnic, Marcel Boloș a explicat: „Sunt 1.093.000 de contracte individuale de muncă suspendate. Se achită 75% din salariul de încadrare al personalului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie, luat în calcul la stabilirea bugetului de asigurări sociale de sănătate”.
Ministrul liberal a mai ținut să remarce faptul că „e un număr foarte mare de beneficiari ai șomajului tehnic”, fapt ce arată cât de puternic a fost lovit mediul de afaceri de criza COVID-19.
„Eu știu că partea aceasta de plăți care acum se face pentru șomajul tehnic e posibil să fie efectuate din disponibilul pe care fondul pentru șomaj îl are în prezent, pentru acele cereri de acordare a șomajului tehnic depuse în format electronic. Se așteaptă și o rectificare de buget pentru acest lucru. E un termen de plată reglementat prin Ordonanță de Urgență. De la data depunerii solicitării de către uniatea angajatoare, termenul e de maxim 10 zile de intrare a banilor în cont la unitatea angajatoare, care apoi trebuie să-i dea angajaților în maxim trei zile. Deci banii acum sunt în fondul de șomaj. Plățile se derulează pe măsură ce se depun cererile. Despre fondurile europene, procesul de decontare cu ajutorul Agențiilor de Ocupare a Forței de Muncă e relativ simplu, că ei efectuează plățile, iar noi, în baza acestor plăți, instituim mecanismul de decontare cu Comisia Europeană”, a mai explicat ministrul Marcel Boloș, pentru B1 TV.
Acesta a mai afirmat că ajutorul dat de Uniunea Europeană în cuantum de 1,4 miliarde de euro a ajuns deja în conturile României.