Ludovic Orban: Susțin un plan de sprijinire a sectorului cultural / Guvernul anunță că va fi analizată reluarea spectacolelor în aer liber, în primă etapă, în funcție de evoluția epidemiei de coronavirus

Ludovic Orban: Susțin un plan de sprijinire a sectorului cultural / Guvernul anunță că va fi analizată reluarea spectacolelor în aer liber, în primă etapă, în funcție de evoluția epidemiei de coronavirus
Foto: Guvern / Facebook

Premierul Ludovic Orban a avut, marți, noi discuții cu reprezentanţii artelor spectacolului, pe tema susținerii domeniului cultural, afectat și el de criza declanșată de epidemia de coronavirus. Autoritățile au în vedere, într-o primă etapă, reluarea spectacolelor în aer liber, dacă răspândirea bolii va fi ținută sub control. Potrivit unor surse guvernamentale, ele ar putea fi reluate din 15 iunie, dar doar cu participarea a cel mult 400 de oameni.

Consultări la Guvern cu reprezentanţii artelor teatrale

Consultările prim-ministrului Ludovic Orban au continuat, marți, cu reprezentanții artelor teatrale, discuţiile fiind concentrate asupra măsurilor de susţinere a domeniului atât în această perioadă dificilă generată de COVID-19, cât și pe termen lung. Obiectivul fixat este reluarea repetiţiilor și a activităților culturale, în condiții de siguranță pentru toată lumea.

Astfel, autoritățile au în vedere, într-o primă etapă, reluarea spectacolelor în aer liber, cu respectarea regulilor sanitare și de distanțare socială. Evident, totul va depinde de modul în care va evolua epidemia de coronavirus.

„Viața culturală îmbogățește viața oamenilor și societatea. Susțin un plan de sprijinire a sectorului cultural, inclusiv vom analiza punerea la dispoziție a unor granturi pentru sectorul cultural independent. De asemenea, îmi doresc reluarea activității culturale, însă în funcție de evoluția epidemiologică și în baza unui plan bine gândit, astfel încât să nu existe riscuri de infectare a participanților la manifestările culturale”, a declarat premierul, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Guvernului României.

Șeful Guvernului a ținut să dea asigurări că va fi menținut sprijinul pentru angajații sectoarelor afectate de criza COVID-19, în speță plata șomajului tehnic, iar reluarea activității va fi susținută prin „asigurarea din fonduri bugetare a unei părți din cheltuielile de salarizare pentru angajații care își vor păstra locurile de muncă”.

Pe 14 mai, vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că Guvernul PNL a adoptat o Ordonanță de Urgență care prelungește măsurile de sprijin pentru firmele și persoanele afectate de criza COVID-19. Printre ele se numără și plata în continuare a șomajului tehnic.

La consultările de marți au participat și vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Surse: Spectacolele în aer liber ar putea fi reluate din 15 iunie

Surse din Guvern citate de Digi24 afirmă că spectacolele în aer liber ar putea fi reluate din 15 iunie, cu participarea a cel mult 400 de persoane.

În schimb, festivalurile cu mai mult de 1.000 de persoane ar putea fi interzise, printr-o lege specială, până la finalul lunii august 2020.

Normele intrate în vigoare odată cu instituirea stării de alertă permit funcționarea magazinelor cu ieșire la stradă și a centrelor comerciale de până în 15.000 de metri pătrați. Totuși, marile mall-uri, terasele și plajele sunt închise. Spectacolele nu pot avea loc. Pentru circulația între localități este nevoie de o declarație pe proprie răspundere care să ateste motivul întemeiat al deplasării.

Totuși, Răzvan Pârjol, secretar de stat responsabil cu turismul în Ministerul Economiei, a declarat că terasele se vor redeschide de la 1 iunie, cu respectarea unor recomandări speciale, în timp ce restaurantele și plajele vor putea primi turiști din 15 iunie. Totul depinde, însă, de evoluția epidemiei de coronavirus.

Bilanțul epidemiei în România a ajuns, marți, la 17.191 de persoane depistate pozitiv (155 înregistrate numai în ultima zi). Dintre acestea, 1.126 au murit, 10.166 au fost declarate vindecate și externate, iar 195 sunt la Terapie Intensivă. De la izbucnirea crizei, la nivel național au fost prelucrate 322.074 de teste. Dincolo de granițe, 2.923 de români au fost depistați pozitiv cu coronavirus. 103 au decedat, dar 22 s-au vindecat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:09 - O explozie nucleară ar putea salva Pământul de un asteroid de mari dimensiuni, spun oamenii de știință
19:08 - Florian Bodog îl contrazice pe Cîțu: Nu are nicio credibilitate. Eu nici nu cred că există o astfel de decizie. Probabil că o fi visat rău azi noapte (VIDEO)
18:52 - Care sunt cele mai frumoase cinci destinații de vacanță pe timp de toamnă. Câteva sunt foarte aproape de România
18:49 - Radu Miruță, despre decorarea lui Aurelian Bădulescu: O degradare a semnificației decorațiilor din partea Președintelui. Iohannis pare că își depășește recordurile de penibilitate în fiecare zi (VIDEO)
18:36 - Dani Oțil, uimit de ce se întâmplă în noul sezon Power Couple: „Mă uit la prima probă și nici nu îmi vine să …”
18:30 - Mesajul lăsat de bărbatul suspectat că a încercat să îl asasineze pe Donald Trump. Îi îndemna pe alții „să ducă treaba la capăt” și oferea și o recompensă
18:07 - Marcel Boloș: Nu s-a pus problema să lucrăm la impozitul progresiv. Rămânem cu cota unică, care știm că a produs mult bine pentru toți românii (VIDEO)
18:04 - Ce trebuie să facem de fiecare dată când tăiem o ceapă. Trucul simplu și ingenios care ne scapă de o mare problemă
17:57 - „Cadoul” care l-a costat 73.000 de lei pe un pensionar din Bacău. Metoda folosită de cele trei femei, care l-au lăsat pe bătrân fără bani
17:45 - Nicolae Ciucă: Marea Neagră trebuie să rămână liberă și deschisă. Am cerut o strategie a SUA