Ludovic Orban: Sunt extrem de neplăcut surprins de poziția guvernelor din Ungaria și Polonia, pentru că aici e vorba de întreaga Europă / Noi am susținut condiționarea accesării fondurilor europene de respectarea statului de drept (VIDEO)

Ludovic Orban: Sunt extrem de neplăcut surprins de poziția guvernelor din Ungaria și Polonia, pentru că aici e vorba de întreaga Europă / Noi am susținut condiționarea accesării fondurilor europene de respectarea statului de drept (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul României s-a arătat „extrem de neplăcut surprins” de poziția guvernelor de la Budapesta și Varșovia, care și-au manifestat opoziția față de condiționarea accesării fondurilor europene de respectarea statului de drept. „Aici e vorba de întreaga Europă și până la urmă e vorba inclusiv de cetățenii din Polonia și Ungaria”, a subliniat Ludovic Orban, explicând că „este în interesul fiecărui cetățean” din UE ca Facilitatea de Reziliență și Redresare a UE, „această finanțare enormă de 750 de miliarde de euro”, să fie la dispoziția economiilor și statelor europene. În plus, demnitarul român a precizat că această regulă „mai mult ca sigur” se va aplica și în cazul fondurilor din cadrul exercițiului financiar multianual 2021-2027, nu numai pentru cele din facilitatea de redresare.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ludovic Orban, despre poziția guvernelor din Ungaria și Polonia privind condiționarea accesului la fonduri europene de respectarea statului de drept

„Eu aici sunt extrem de neplăcut surprins de poziția guvernului maghiar și guvernului polonez, pentru că aici e vorba de întreaga Europă și până la urmă e vorba inclusiv de cetățenii din Polonia și Ungaria. Este în interesul fiecărui cetățean de la nivelul Uniunii Europene ca această facilitate, această finanțare enormă, de 750 de miliarde de euro să fie la dispoziția economiilor și statelor europene. Poziția lor e de neînțeles. Probabil vor să obțină niște îmbunătățiri ale textului legat. Care e problema? Deci, Comisia se împrumută, nu? Trebuie să existe o garanție din partea contribuabililor, inclusiv din partea statelor frugale, cum se numesc ele, state donatoare, care contribuie, că banii sunt cheltuiți corect. Asta este de fapt legarea Facilității de Redresare și Reziliență de garanțiile statului de drept”, a declarat prim-ministrul liberal, joi seară, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, unde a vorbit și despre Planul Național de Redresare și Reziliență în sine, documentul strategicpe care îl implică accesarea fondurilor din facilitatea europeană.

Întrebat dacă avem garanția că banii vor fi cheltuiți corect, premierul a spus: „Ei vor să asigure o minimă garanție că banii vor fi cheltuiți corect în toate țările europene, că vor fi proceduri corecte de licitație, că proiectele care sunt finanțate sunt în conformitate cu regulamentul european, că nu sunt cazuri de corupție în derularea acestor proceduri. Mie mi se pare o condiție foarte rezonabilă. Noi am susținut acest punct de vedere și, atenție, nu este legat numai de banii alocați în cadrul Planului Național de Reziliență și Recuperare, va fi o condiție inclusiv pentru fondurile europene în cadrul bugetului 2021-2027, mai mult ca sigur. Dezbaterea aceasta este o dezbatere care nu e de ieri, de astăzi. E o dezbatere care durează de mult timp și la ora actuală s-a conturat această voință ca o minimă garanție că banii contribuabilului european sunt cheltuiți în condițiile legii, pentru că asta presupune respectarea standardelor și regulilor care sunt prevăzute în Articolul 2 din Tratat și a bunelor practici care funcționează la nivelul Uniunii Europene”.

Întrebat ce reguli trebuie respectate mai exact atunci când se vorbește de condiționarea accesului la fonduri europene de respectarea statului de drept, Ludovic Orban a explicat: „Adică regulile care stau la baza funcționării statului de drept, egalitatea în fața legii, accesul liber la justiție, independența justiției, adică regulile pe care trebuie să le respectăm și noi”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:37 - Cristina Prună (USR), despre cei care l-au votat pe Călin Georgescu: „A fost un vot anti-sistem, anti-privilegii, anti-sfidare, anti-aroganță, cam tot ce am văzut noi în ultimii ani de zile în România”
21:29 - Dan Negru, mesaj tranșant după primul tur al alegerilor prezidențiale din România. „E finalul epocii”
21:24 - Ilie Bolojan este noul președinte al PNL. A anunțat că liberalii o vor susține pe Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor prezidențiale
21:19 - Un avion s-a prăbușit deasupra unei case, lângă capitala Lituaniei
21:16 - Designerul Adela Pârvu se dezice de Călin Georgescu: „Pentru mine a fost un șoc dublu când am văzut familia noului candidat și am recunoscut pentru cine am realizat un proiect de design interior în acest an”
20:53 - Evenimentele care vor avea loc cu ocazia Zilei Naționale a României. Militari români și străini vor defila la parada de 1 decembrie
20:51 - Simona Spătaru (USR): „Avem nevoie să menținem această democrație la care am început să lucrăm. Eu cred că nu există niciun dubiu că și PSD și PNL vor veni alături de Elena Lasconi”
20:42 - Cristian Tudor Popescu, despre fenomenul Călin Georgescu: „Vorbește ca un lider mistic al unei secte sinucigașe. Cei care îl urmează trebuie să îl vadă ca un trimis al lui Dumnezeu pe pământ” (VIDEO)
20:40 - Trei pârtii vor fi deschise, joi, la Sinaia. Pentru prima datăîn ultimii șase ani se poate schia deja în noiembrie
20:19 - „E România pregătită să aibă președinte o femeie?”. Răspunsul categoric dat de Călin Georgescu la această întrebare (VIDEO)