Ludovic Orban: Odată cu șomajul tehnic vor fi reduse și veniturile persoanelor din fruntea instituțiilor publice, dar ele nu pot să lipsească de la serviciu

Ludovic Orban: Odată cu șomajul tehnic vor fi reduse și veniturile persoanelor din fruntea instituțiilor publice, dar ele nu pot să lipsească de la serviciu
Foto: Inquam Photos / George Calin

Persoanele din fruntea instituțiilor publice vor avea și ele parte de o reducere a veniturilor, dar acest lucru nu înseamnă că vor putea absenta de la îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, a afirmat premierul Ludovic Orban, care a oferit noi detalii cu privire la mecanismul privind șomajul tehnic la stat.

Ludovic Orban, despre veniturile șefilor de instituții publice

„Cu siguranţă că cei care conduc instituţiile publice nu pot să lipsească. Eu nu am lipsit niciun moment din îndeplinirea atribuţiilor pe care le am ca premier şi la fel şi colegii mei din Guvern şi din instituţiile administraţiei publice centrale. Pur şi simplu, va opera această reducere de venit care va fi aplicată şi la ceilalţi angajaţi din instituţiile publice”, a declarat Ludovic Orban, vineri, la Antena 1, potrivit Agerpres.

Mecanismul de șomaj tehnic nu reprezintă o tăiere a salariilor

Premierul a subliniat că mecanismul privind șomajul tehnic la stat nu reprezintă o tăiere a salariilor, precum și că prevederile ordonanței de urgență vor fi valabile pe toată durata stării de urgență.

„Pregătim ordonanţa de urgenţă care urmăreşte introducerea unui mecanism pentru perioada în care ne vom găsi în stare de urgenţă, prin care în sectorul public jumătate dintre angajaţi să lucreze 15 zile sau zilele lucrătoare din 15 zile şi cealaltă jumătate restul de 15 zile, urmând ca jumătate din timp să stea acasă, perioadă în care vor primi 75% din salariul de bază. Este o măsură pe care o adoptăm având la bază mai multe motive, în primul rând, un motiv de natură epidemiologică. Practic, oamenii stând acasă 15 zile, se ştie că şi izolarea durează 14 zile, în această perioadă dacă cineva este infectat va avea simptome şi se va manifesta, eliminând riscul să-şi infecteze colegii în perioada respective”, a explicat Ludovic Orban.

Odată cu aplicarea mecanismului de șomaj tehnic în sectorul public se va genera o economie cuprinsă între 1,2 și 1,5 miliarde de lei, explica prim-ministrul cu o seară înainte, joi, la TVR.

„Trebuie să fim solidari, trebuie să împărțim greutățile cauzate de această epidemie. Așa cum cei din sectorul privat este afectat, și sectorul public trebuie să fie solidar, începând cu cei care dețin funcții de conducere, care dețin funcții de demnitate publică până la angajați. La baza acestei măsuri se află considerente care țin de solidaritate, dar și de natură epidemiologică. Această măsură reduce riscul de diseminare a virusului. Există considerente de natura resurselor pentru că veniturile statului scad în această perioadă, în urma crizei cauzată de epidemia de coronavirus, aceste venituri trebuie gestionate cu multă chibzuință”, declara Ludovic Orban, la acel moment.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie