Premierul Ludovic Orban a declarat că nimeni nu s-a exprimat vreodată că vrea să amâne începerea şcolii. Prin urmare, unitățile de învățământ se vor redeschide din 14 septembrie, așa cum a fost stabilit. Precizarea vine după mai multe declarații contradictorii ale oficialilor pe acest subiect. Totodată, președintele PNL a ținut să ironizeze ideea avansată de PSD privind amânarea alegerilor locale. Sâmbătă, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, a vorbit despre amânarea scrutinului, care este programat pentru ziua de 27 septembrie. Ulterior, el chiar s-a referit la comasarea localelor cu parlamentarele, care vor avea loc tot anul acesta. Șeful Guvernului consideră că PSD-iștii presează pe amânarea scrutinului pentru că sunt conștienți că îl vor pierde.
Duminică, prim-ministrul Ludovic Orban a ținut să clarifice două teme: deschiderea anului școlar și desfășurarea alegerilor locale. După mai multe declarații contradictorii lansate în spațiul public, șeful Guvernului a dat acum asigurări că anul școlar va începe în ziua de 14 septembrie. Cât despre alegeri, după noi declarații ale liderului PSD Marcel Ciolacu privind amânarea lor, Ludovic Orban a insistat că nu va exista nicio amânare, iar scrutinul va avea loc pe 27 septembrie, așa cum a fost stabilit.
„Şcoala va începe din 14 septembrie, iar alegerile se vor ţine pe 27 septembrie. E ridicolă ideea PSD, la fel de ridicolă ca moţiunea de cenzură. Cum să amâni alegerile? Şi aşa s-a prelungit mandatul aleşilor locali, alegerile au fost o dată amânate”, a declarat Ludovic Orban.
Acesta a ținut să sublinieze că data de 27 septembrie a fost stabilită chiar de Parlamentul controlat de PSD.
„Data a fost convenită de comun acord între toţi liderii politici şi nu a fost fixată prin Hotărâre de Guvern, ci prin lege, în Parlament, care a fost adoptată cred că aproape în unanimitate. Deja campania e în curs, partidele şi-au prezentat candidaţii, cetăţenii sunt informaţi despre aceşti candidaţi, îşi formează opţiunile şi e fundamental pentru comunităţile locale să aibă reprezentanţi legitimi”, a explicat șeful Guvernului.
În opinia președintelui PNL, PSD tot insistă cu amânarea scrutinului deoarece este conștient că îl va pierde: „Sigur că le este frică PSD-iștilor de alegeri, în ultima vreme le-a fost foarte frică de alegeri şi e normal să le fie frică, pentru că lumea s-a cam lămurit cum stă treaba cu PSD”.
Și liderul PSD Marcel Ciolacu a admis că data de 27 septembrie a fost aleasă de Parlament, dar a precizat că, la vremea respectivului vot, „lucrurile erau sub control”, pe când acum „avem cea mai mare mortalitate, ATI-ul este blocat, nu se ştie ce se întâmplă cu şcolile”.
Sâmbătă, Marcel Ciolacu declarase că dacă Guvernul Orban va decide amânarea deschiderii anului școlar, înseamnă că evoluția epidemiei de coronavirus în țara noastră este una îngrijorătoare și atunci ar trebui luată în discuție și amânarea alegerilor locale.
Ulterior, în aceeași zi, președintele PSD s-a referit chiar la varianta comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, care ar trebui să aibă loc pe 6 decembrie: „Eu cred că, dacă s-ar comasa alegerile, riscul de expunere al populaţiei ar fi mult mai mic. Normal ar trebui să fie o discuţie provocată de către Guvern, nu de către Parlament, cu Parlamentul, transparent, fără nicio problemă, să vedem ce e mai bine pentru români, nu pentru PNL sau pentru preşedinte, cum vrea să îşi formeze viitorul guvern”.
Vineri, premierul Ludovic Orban a declarat că au existat discuții ca orele să se țină doar online din 14 septembrie, urmând ca elevii să revină efectiv în clase abia din 1 octombrie.
De cealaltă parte, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a susținut că o discuție oficială pe acest subiect nu a avut loc. În orice caz, șeful Guvernului a dat asigurări că, oricare va fi decizia, aceasta va fi anunțată din timp.
Sâmbătă, ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, pentru B1 TV, că nu există un scenariu privind amânarea deschiderii claselor până la 1 octombrie și defășurarea cursurior online până la această dată. Pe de altă parte, întrebată dacă la 14 septembrie e mai probabil ca elevii să fie în clase ori acasă și să primească lecțiile online, ministru a răspuns: „Până la 7 septembrie, m-aș hazarda să spun care e scenariul, de asta am descentralizat decizia. Depinde de situația epidemiologică de la o localitate la alta”.