Ludovic Orban: Suntem în procedurile legale de întocmire a bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat (VIDEO)

Ludovic Orban: Suntem în procedurile legale de întocmire a bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Ludovic Orban a venit în Parlament, luni, pentru a oferi explicații cu privire la elaborarea proiectelor privind Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2021, ocazie cu care prim-ministrul a precizat că Guvernul se află „în procedurile legale de întocmire” a actelor normative respective.

Ludovic Orban, precizări despre elaborarea bugetului pentru anul 2021

El susține că această chemare în Parlament vine „tocmai din partea grupului parlamentar PSD, care a deținut guvernarea trei ani de zile după alegerile din 2016 și care s-a dovedit că a nesocotit reglementările legale privitoare la elaborarea Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat”

„Bugetul pentru anul 2017, un an post electoral, a fost transmis de guvernul Grindeanu în 31 ianuarie 2017, învestirea guvernului Grindeanu având loc în data de 4 ianuarie. Bugetul pentru anul 2018 a fost transmis Parlamentului de guvernul Tudose în 7 decembrie, în condițiile în care anul 2017 nu a fost un an electoral, iar bugetul pe anul 2019 a fost transmis Parlamentului, spre dezbatere, abia în februarie 2019”, a subliniat Ludovic Orban.

Demnitarul liberal consideră că „în ceea ce privește reglementările legale, aici lucrurile sunt clare. În an electoral, cum este anul 2020 – sigur că, probabil, unii dintre dumneavoastră nu vor ca alegerile să se organizeze în data de 6 decembrie, cu toate astea alegerile parlamentare sunt programate să se desfășoare în data de 6 decembrie, deci suntem în an electoral, iar obligația de depunere a proiectului Legii bugetului de stat este aceea ca Guvernul să depună proiectul de lege al bugetului de stat în termen de 15 zile de la învestirea noului guvern”.

„Ca atare, sincer, sunt un pic nedumerit privitor la această chemare în fața Camerei Deputaților. Cu toate acestea, respect instituția Parlamentului, m-am prezentat și vă spun că, sigur, chiar dacă actualul guvern nu are obligația de prezenta Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat în fața Parlamentului, spre dezbatere, întrucât suntem într-un an electoral, noi suntem în procedurile legale de întocmire a bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat. Fiecare ordonator principal de credit a transmis propunerile de buget, Ministerul Finanțelor desfășoară activitatea de pregătire a Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat. De asemenea, ne pregătim cu toate actele normative care sunt necesare pentru adoptarea Legii bugetului de stat și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, cu Legea plafoanelor și cu alte legi”, a adăugat premierul.

Ludovic Orban susține că munca Guvernului „este îngreunată de faptul că, din păcate, foarte multe legi adoptate de Parlament au generat cheltuieli suplimentare fără să fie asigurate resursele financiare pentru a putea susține aceste cheltuieli”.

„Este extrem de greu, mai ales într-un an de criză economică provocată de pandemia de coronavirus să se adopte noi și noi acte normative care să genereze creșteri de cheltuieli fără să existe niciun fel de bază în veniturile bugetului. Ce pot să vă spun este că în construcția bugetară pe care o pregătim nu vom crește taxele și impozitele. Orice creștere de venituri pe care o vom include în construcția bugetară va avea la bază creșterea economică, va avea la bază o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, pe baza unei eficientizări a activității ANAF, a activității Ministerului Finanțelor, pe baza digitalizării activității de colectare a taxelor și impozite, de asemenea pe baza lovirii evaziunii fiscale acolo unde ea există”, a mai spus, printre altele, premierul Ludovic Orban.

știre în curs de actualizare

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie