Ludovic Orban, premierul României și liderul PNL, a anunțat că liberalii au validat, în cadrul Biroului Politic Național de sâmbătă, „înțelegerea unei colaborări loiale cu partenerii de la USR-PLUS” și formula comună cu care formațiunile se vor înscrie în cursa pentru Primăria Capitalei și cele de sector, încadrul alegerilor locale din 2020.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Principalele declarații făcute de Ludovic Orban, președintele PNL, despre înțelegerea cu USR-PLUS și formula comună pentru Capitală
- Biroul Politic Național al PNL a validat toți candidații partidului pentru funcțiile de președinte de consiliu județean și pentru funcțiile de primar pentru municipiile reședință de județ. De asemenea, am validat înțelegerea unei colaborări loiale cu partenerii de la USR-PLUS și, de asemenea, am validat atât candidații PNL, cât și candidații USR-PLUS la primăriile de sector. De asemenea, am decis susținerea pentru Primăriei Capitalei a candidatului independent Nicușor Dan.
- De asemenea, am avut o reuniune de pregătire cu candidații noștri, în care am discutat de proiectele de dezvoltare ale comunităților locale, am discutat de modul de organizare a campaniei. De asemenea, am adoptat un regulament privind desfășurarea campaniei de către candidații și membrii PNL, care să asigure protecția sanitară a cetățenilor cu care interacționăm, astfel încât să nu existe niciun risc de răspândire a virusului în activitățile de campanie.
- Suntem, în momentul de față, pregătiți să ne prezentăm în fața românilor cu proiecte pentru dezvoltare, cu proiecte de îmbunătățire a serviciilor publice oferite cetățenilor, cu proiecte de modernizare, cu proiecte de dezvoltare economică, cu proiecte de investiții, care să crească calitatea vieții în fiecare comunitate locală. Avem oameni competenți, avem oameni cu experiență, avem oameni dedicați servirii interesului public. Avem oameni care au proiecte în beneficiul comunităților locale în care candidează.
- Întrebat despre crearea unei alianțe fără PMP. Eu cred că este important că cele mai puternice formațiuni de dreapta și-au dat mâna, după negocieri destul de lungi și destul de complicate. Important este că cele mai importante formațiuni și-au dat mâna și au candidați comuni la Primăria Capitalei, în persoana lui Nicușor Dan, și de asemenea candidați comuni pentru primăriile de sector. Suntem gata să punem la dispoziția bucureștenilor întreaga noastră expertiză, toate soluțiile pe care le-am gândit, cele mai bune echipe de candidați care să modernizeze Bucureștiul și care să transforme Bucureștiul într-o capitală europeană de care să fim mândri.
- Întrebat despre o eventuală candidatură a lui Traian Băsescu la Primăria Capitalei. Obiectivul fundamental al nostru în această campanie este acela de a elibera Bucureștiul de sub dominația PSD, care a adus în București incompentență, haos administrativ, tergiversarea rezolvării problemelor cu care se confruntă Bucureștiul, corupție, birocrație și o calitate execrabilă a serviciilor publice în București. Este o rușine pentru administrația pesedistă să mai vină în fața oamenilor după ce n-a fost capabilă să finalizeze niciun proiect important de investiții, după ce a adus Bucureștiul într-o stare critică pe toate sistemele publice. Să ne aducem aminte de iarnă, în care cartiere întregi au rămas fără căldură și fără apă caldă din cauza lipsei de investiții în modernizarea rețelelor. Să ne uităm la traficul din București, să ne uităm la poluarea din București, să ne uităm la toate proiectele abandonate, care au fost pregătite de administrațiile anterioare și care au fost lăsate de izbeliște.
- Obiectivul nostru fundamental este să venim cu toate soluțiile care sunt pregătite de cei mai buni specialiști, care să îmbunătățească viața bucureștenilor. Eu cred că PNL, alături de USR-PLUS, reprezintă cea mai bună soluție pentru București.
- PNL a purtat discuții cu mai mulți actori. Cred că am arătat deschidere totală. Cred că am arătat disponibilitatea noastră de a face cedări și de a găsi soluții pentru a ajunge la o formulă închegată și o formulă care să ofere garanții fiecărui bucureștean pentru o viață mai bună. Asta este formula pe care am găsit-o, sunt convins că împreună cu colegii de la USR-PLUS vom câștiga alegerile și vom schimba radical în bine Bucureștiul și viața bucureștenilor.
- Întrebat cum crede că va acționa PMP în raport cu moțiunea de cenzură promisă de PSD, după ce a fost „exclus” din alianța pentru Capitală.Nu știu, doamnă, de unde le scoateți. Nimeni n-a fost exclus. Au existat discuții, s-a ajuns la o înțelegere. Este o înțelegere care mi se pare că este cât se poate de benefică pentru București. Noi suntem deschiși în continuare – de altfel suntem într-o înțelegere guvernamentală cu cei de la PMP și, așa cum am fost în ultima perioadă parteneri în cele mai multe acțiuni, și de acum înainte suntem parteneri în cele mai multe acțiuni. În Consiliul General, în consiliile locale de sector, în consiliile județene, în consiliile locale din țară vom colabora cu cei de la PMP.
Alegerile locale vor avea loc în 27 septembrie
Alegerile locale din 2020 sunt programate pentru data de 27 septembrie, iar scrutinul s-ar putea desfășura în circumstanțele extraordinare generate de pandemia de coronavirus, după cum au precizat anterior atât prim-ministrul, cât și Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.
„Este adevărat că nu se vor putea organiza adunări publice, mitinguri electorale, normal, dacă se face campanie din casă în casă, candidaţii vor trebui să poarte mască, pentru că în spaţii închise se poartă mască, se va apela la o campanie mai intensă pe media, pe online, că acum online este clar un mijloc de comunicare safe. Trebuie să se adapteze şi candidaţii şi alegătorii. (…) În organizarea secţiilor de vot, evident, trebuie să iei nişte măsuri legate de numărul maxim de persoane care să intre, se stă la coadă la anumită distanţă, trebuie dezinfectanţi, măşti de protecţie, toate regulile trebuie respectate”, a afirmat Ludovic Orban.
La rândul său, Nelu Tătaru a subliniat că alegerile locale pot fi organizate în 27 septembrie, dar„pot ficu respectarea unor reguli, ceea ce cerem încă de când am început primele relaxări, de pe 15 mai. Fără aglomeraţie, cu mască, dezinfectant în secţie (de vot – n.r.). Opţiunea specialistului se aşază pe evoluţia din acel moment. Noi putem gestiona şi într-o singură zi (desfăşurarea alegerilor – n.r.) dacă se respectă regulile de distanţare, dacă avem o foarte bună organizare în secţie şi să gestionăm şi acel moment, a celor aflaţi în izolare sau în carantină, unde trebuie să existe o urnă mobilă”.