Ludovic Orban: Peste 4.500 de bolnavi de COVID-19 fie nu s-au internat, fie au ieșit din spital la cerere înainte de a fi vindecați. Anchetele epidemiologice trebuie accelerate

Ludovic Orban: Peste 4.500 de bolnavi de COVID-19 fie nu s-au internat, fie au ieșit din spital la cerere înainte de a fi vindecați. Anchetele epidemiologice trebuie accelerate
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a făcut, marți seară, noi precizări cu privire la răspunsul autorităților din România în fața crizei COVID-19. Prim-ministrul a explicat că, în perioada dintre decizia CCR și intrarea în vigoare a noii legi privind carantina și izolarea, peste 4.500 de persoane confirmate cu infecție cu coronavirusfie nu s-au internat, fie au ieșit din spital la cerere. În acest context, el a cerut accelerarea anchetelor epidemiologice pentru o identificare cât mai rapidă a celor care au intrat în contact cu bolnavii. Nu în ultimul rând, liderul PNL a subliniat că deși în momentul de față nu se impune carantinarea vreunui județ, există localități pe care autoritățile le au sub observație.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Principalele declarații făcute de premierul Ludovic Orban

  • Am finalizat videoconferința organizată cu prefecții și cu conducătorii instituțiilor cu atribuții de control la nivelul fiecărei unități administrativ teritoriale. În cadrul analizei efectuate am solicitat câteva lucruri extrem de importante pentru a crește eficiența luptei contra răspândirii coronavirusului.

  • Direcțiile de sănătate publică vor trebui de urgență să emită toate deciziile pentru persoanele diagnosticate cu coronavirus care fie nu s-au internat în urma diagnosticului, fie au ieșit la cerere din spital înainte de a fi vindecate. Este vorba despre peste 4.500 de persoane pozitive, pentru care în perioada de până la adoptarea legii nu am avut temei pentru izolarea, evaluarea stării de sănătate și tratamentul fie în cadrul unităților spitalicești, fie la domiciliu în cazul celor care nu prezintă simptome evidente.
  • De asemenea, accelerarea anchetelor epidemiologice privitoare atât la cazurile diagnosticate pozitiv până în prezent, cât și privitoare la persoanele care urmează să fie diagnosticate. Este foarte important să se emită deciziile administrative, prin care să se dispună izolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile pentru orice persoană care a intrat în contact cu persoane care au fost diagnosticate ca fiind pozitive, infectate cu coronavirus.
  • De asemenea, am solicitat tuturor instituțiilor cu atribuții de control, sub coordonarea prefecților, intensificarea acțiunilor de control, mobilizarea tuturor angajaților care au atribuții de control pentru a intensifica prezența în teren și pentru a-i sancționa pe aceia care nu respectă legea și regulile de protecție sanitară impuse prin actele normative care au fost emise de Guvern, de ministere, agenții și de alte autorități ale administrației centrale.
  • Am solicitat Poliției să susțină direcțiile de sănătate publică în identificarea rapidă a persoanelor care au intrat în contact cu persoanele infectate, astfel încât să se dispună într-un termen cât mai scurt posibil măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare în cazul în care acest lucru este solicitat de cetățean. Am solicitat Poliției să reia controalele prin care să se asigure că persoanele pentru care s-a dispus izolarea, carantinarea respectă măsura dispusă de către autoritățile sanitare.
  • De asemenea, am accentuat necesitatea de a pregăti deciziile pentru toate situațiile necesare. Ne confruntăm cu o creștere semnificativă nu numai a numărului de cazuri, ci cu o creștere semnificativă a riscului de transmitere a virusului în comunități. Dacă la data de 1 iunie aveam cel puțin un caz în ultimele 14 zile în 350 de localități, astăzi există cel puțin un caz în ultimele 14 zile în 954 de localități. Asta înseamnă că există riscul de transmitere, din cauza prezenței cel puțin a unei persoane infectate, în peste 950 de localități. Asta înseamnă o creștere semnificativă a riscului de transmitere și înseamnă o atitudine mult mai hotărâtă din partea autorităților în impunerea tuturor măsurilor necesare pentru a limita răspândirea virusului.
  • Nu în ultimul rând, am dat un semnal foarte clar de fermitate în atitudinea fiecărei instituții, în aplicarea regulilor în toate instituțiile, în toate companiile. Indiferent de activitatea pe care o desfășoară, toți trebuie să respecte regulile. Una dintre condițiile pentru reducerea riscului de transmitere a virusului este creșterea constantă a procentului din populație, a numărului de cetățeni români care respectă regulile și care se protejează sau îi protejează pe ceilalți de răspândirea virusului. Acest lucru trebuie făcut atât prin campania de informare, cât și prin luarea de măsuri de sancționare fermă a celor care nu respectă legile.

Un nou record negativ în România: 994 de cazuri noi de COVID-19

Ziua de marți a adus un nou maxim absolut la nivel de cazuri noi în România, în condițiile în care bilanțul prezentat de Grupul de Comunicare Strategică a arătat că 994 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 pe un interval de doar 24 de ore. Bilanțul epidemiei de coronavirus a ajuns la 39.133 de îmbolnăviri și 2.074 de decese la nivel național, la un număr total de 984.396 de teste prelucrate, în timp ce 297 de pacienți pozitivi sunt internați în secțiile de terapie intensivă, iar 24.454 au fost declarați vindecați și 2.612 de asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`