Ludovic Orban: Instituțiile sunt obligate prin OUG să furnizeze serviciile online dacă asta se cere, dar mulți s-au întors la hârtii / Interoperabilitatea între marile baze de date e esențială (VIDEO)

Ludovic Orban: Instituțiile sunt obligate prin OUG să furnizeze serviciile online dacă asta se cere, dar mulți s-au întors la hârtii / Interoperabilitatea între marile baze de date e esențială (VIDEO)

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, la a treia reuniune lunară a Comitetului Interministerial pentru debirocratizare, că Executivul a emis o Ordonanță de Urgență ce obligă instituțiile statului să furnizeze serviciile online, în cazul în care e cerut acest lucru. Totuși, reglementarea nu e aplicată peste tot și unii funcționari au revenit la dosare și hârtii.

Orban a vorbit apoi despre importanța debirocratizării și digitalizării și a punctat că este esențial ca toate instituțiile să aibă acces la aceeași bază de date, astfel încât oamenii să nu mai fie plimbați de la un ghișeu la altul pentru o simplă informație.

Declarațiille au fost făcute în cadrul celei de-a treia reuniunilunarea Comitetului Interministerial pentru debirocratizare.În cadrul evenimentului, a fost lansat portalul guvernamental simplificare.gov.ro, prin care românii pot trimite sugestiile lor dedebirocratizarea administrației publice.

Ludovic Orban: Instituțiile sunt obligate prin OUG să furnizeze serviciile online dacă asta se cere, dar mulți s-au întors la hârtii / Interoperabilitatea între marile baze de date e esențială

Ludovic Orban: Interactiunea cu mediul de afaceri și plătitorii de taxe și impozite să fie online

„Noi deja am emis o Ordonanță de Urgență în care am obligat instituțiile publice să furnizeze serviciile online, în cazul în care sunt solicitate online. Sigur că această reglementare nu este respectată în integralitate și, din păcate, mulți s-au întors la vechile obiceiuri, la lucrul cu hârtii și la alcătuirea de dosare.

Pentru toate categoriile de servicii pe care le furnizează administrația publică trebuie gândite proceduri simple, trebuie modificate reglementări și trebuie un plan de implementare și un plan de comunicare cu cetățenii, astfel încât să-ți cunoască drepturile și să știe că pot să acceseze toate aceste servicii și drepturi într-un mod cât mai simplu.

Digitalizarea Registrului Comerțului, a ANAF e foarte importantă, astfel încât toată interactiunea cu mediul de afaceri și plătitorii de taxe și impozite să fie online, că e mult mai simplu.

Interoperabilitatea între marile baze de date deținute de instituțiile publice e fundamentală, astfel încât cetățeanul să nu fie trimis la șapte instituții să obțină certificate, să piardă bani timp și energie.

Acest proiect poate să asigure un parteneriat real intre instituțiile statului și cetățean. Acest proiect de debirocratizare, prin simplificare, digitalizare inclusiv prin reducerea unor categorii de taxe, că în fiecare drum de obținere a unei autorizații de construcție am întâlnit tot felul de taxe care generează un preț de multe ori necunvenit ca un om să-și obțină un drept”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban: Ministerul Muncii pregătește un proiect dedigitalizarearelațiilor de muncă

Șeful Guvernului a mai precizat căMinisterul Muncii pregătește un proiect dedigitalizarea relațiilor de muncă, dat fiind că „digitalizarea reprezintă tratamentul cel mai bun pentru a îmbunătăți relația dintre instituțiile publice și cetățean”.

„Pentru angajare, Ministerul Muncii pregătește un proiect dedigitalizareal relațiilor de muncă, un proiect extrem de important pe care foarte mulți oameni îl așteptă; accesarea drepturilor de salariat, precum șomajul sau șomajul tehnic. Șomajul tehnic a fost acordat foarte simplu, prin aplicație online și practic beneficiarul nu a trebuit să efectueze demersuri.

Apoi, discutăm și despre relația cu companiile, organizațiileguvernamentale, profesiile liberale – aceste lucruri trebuie reglementate pentru a fi foarte clare, foarte simple. Digitalizarea reprezintă tratamentul cel mai bun pentru a îmbunătăți relația dintre instituțiile publice și cetățean”, a mai declarat Ludovic Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`