Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a explicat că dublarea alocațiilor ar presupune un efort bugetar de aproximativ 7 miliarde de lei, ceea ce înseamnă, potrivit demnitarului liberal, o creștere a deficitului cu 0,6%. Creșterea alocațiilor este o prioritate pentru PNL, susține premierul, dar majorarea „trebuie făcută ținând cont de realitatea economică, de resursele aflate la dispoziția bugetului”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Referitor la efortul pe care l-ar presupune dublarea alocațiilor, premierul Ludovic Orban a declarat: „Dublarea alocațiilor presupune un efort bugetar de aproximativ 7 miliarde de lei pe an, ceea ce înseamnă o creștere a deficitului semnificativă, o creștere a deficitului cu 0,6%”.
Întrebat dacă mai există căi de atac, prim-ministrul a răspuns: „Cu siguranță. Am mai trăit acest episod. Partidul Național Liberal va dubla alocațiile, dar va dubla alocațiile, așa cum am hotărât, în cinci trepte, până la ultima treaptă – ultima creștere a alocațiilor va fi la 1 iulie 2022. Deocamdată e numai un anunț al Curții Constituționale, așteptăm motivarea. În funcție de motivare, vom decide ce avem de făcut. Din punctul nostru de vedere, creșterea alocațiilor este o prioritate pentru Partidul Național Liberal, dar această creștere a alocațiilor trebuie făcută ținând cont de realitatea economică, de resursele aflate la dispoziția bugetului, astfel încât să nu fie o creștere mincinoasă, care să nu poată să fie suportată ulterior, să nu genereze consecințe economice defavorabile. Noi am fost preocupați și suntem singurul partid care a crescut alocațiile, din 2004 până în 2019, și în 2007, și în 2008, și în 2015, și în martie 2019, ultimele două dăți în opoziție fiind, și acum vom crește alocațiile, dar, repet, în concordanță strictă cu capacitatea efectivă a bugetului de a face față unor cheltuieli”.
Mesajul premierului vine în contextul în care, joi, Curtea Constituțională a respinssesizarea Guvernului Orbancu privire la proiectul de respingere a Ordonanței de urgență privind majorarea etapizată a alocațiilor de stat pentru copii.
Sesizarea depusă la CCR a venit ca urmare a faptului că, la jumătatea lunii august, Parlamentula respinsOUG privind majorarea etapizată a alocațiilor, care, în primul rând, prevedea o creștere cu 20% de la 1 august.Astfel, copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani ar fi urmat să primească 185 de lei, iar cei mai mici de 2 ani și cei cu dizabilități – 369 de lei. De asemenea, cabinetul liberal stipulase alte patru creşteri, cu câte 20%, pentru anii 2021 şi 2022. Pentru anul 2023se preconiza continuarea procesului de majorare a alocaţiei de stat cu rata medie a inflaţiei anuale.