Ludovic Orban: Noile măsuri, 30 de zile / Piețele agroalimentare, închise / Circulația noaptea va fi restricționată. Va exista o declarație pe proprie răspundere / Farmaciile și benzinăriile rămân deschise noaptea

Ludovic Orban: Noile măsuri, 30 de zile / Piețele agroalimentare, închise / Circulația noaptea va fi restricționată. Va exista o declarație pe proprie răspundere / Farmaciile și benzinăriile rămân deschise noaptea
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Ludovic Orban a explicat, joi seară, cămăsurile anticoronavirus ce vor intra în vigoare începând de luni vor fi valabile timp de 30 de zile, iar autoritățile vor urmări gradul în care ele produc efecte. Șeful Guvernul a admis că restricțiile pot deranja anumite persoane, dar acestea „trebuie să înțeleagă binele comun”. Orban a susținut că deplasarea pe timp de noapte va fi permisă doar cu motive extrem de bine întemeiate. Se va reveni, în astfel de situații, la declarația pe propria răspundere. Noaptea vor fi închise magazinele, dar nu și farmaciile și benzinăriile. Premierul amai spus că, în această perioadă, târgurile și piețele agroalimentare vor fi închise, iar școlile vor trece în sistem online indiferent de rata de infectare cu coronavirus. Creșele și afterschool-urile vor rămâne deschise. Evident, petrecerile vor fi interzise. Tot în această perioadă, este foarte mult încurajată munca de acasă, acolo unde se poate. Unde nu e posibil, angajatorii sunt încurajați să stabilească orare de lucru decalate, ca angajații să nu se aglomereze în mijloacele de transport.

Declarațiile prim-ministrului Ludovic Orban, pentru Digi24:

  • Toate măsurile vor fi valabile de luni. Școlile vor intra în online indiferent de incidență. Sunt măsuri luate în baza unor evaluări ale specialiștilor. Sunt măsuri de protecție, cum e cea privind obligativitatea purtării măștii peste tot, indiferent de incidență. De exemplu, niște oameni din Zalău se pot duce la un restaurant într-o localitate cu incidență scăzută și sătransmită dacă nu e obligatorie masca acolo.
  • Un alt loc de infectare este transportul în comun. Pentru a reduce răspândirea sunt gândite măsuri de trecere în telemuncă a tuturor ce pot lucra astfel.Pe de altă parte, obligativitatea de a începe programul de lucru la ore diferite. Sigur, unde e posibil.
  • Școala trece în online și pentru că mulți copii care iau virusul sunt asimptomatici și transmit părințilorși bunicilor.
  • Noi trebuie să acționăm asupra persoanelor de contact – se poate dispune carantinarea – și asupra asimptomaticilor. Ei nici măcar nu cer diagnosticarea pentru că nu au simptom. Ca să reduci transmiterea, trebuie să iei măsuri de protecție și de restricție.
  • Noi am luat măsuri la nivel local, dar sunt necesare unele suplimentare. Cu ele de până acum nu au reușit să limităm creșterea.
  • Dintre statele UE, România e pe locul 17 ca nivel de infectare. Asistăm la un val doi epidemic care a afectat toată Europa. România nu e pe primele locuri, ba dimpotrivă.
  • Testele se fac după definiția de caz sau la cerere. Suntem la o capacitate de testare de 50.000, dar nu sunt solicitări. E adevărat că sunt limite. Deja sunt cunoscute simptomele, cine are simptome, sună la 112. Apelurile sunt înregistrate, distribuite către DSP și Ambulanțe. testăm cât e necesar să testăm, conform regulilor.
  • Amdecis refacerea unor stocuri strategice. Am decis cumpărarea a 3 milioane de teste antigen. Ele nu pot stabili diagnosticul, dar ajută la triaj. Ele sunt pentru simptomatici, când confirmă niște simptome. Poți face 20 de milioane de teste din astea, dar nu ai garanție că peste 8 ore cei negativi nu se pot pozitiza.
  • Pe timpul nopții va fi permisă deplasarea doar pentru activități absolut necesare: la muncă, din motive medicale, deci numai cele necesare. Magazinele vor fi închise. S-a constatat că foarte multe cazui apar în petreceri private. Tinerii să înțeleagă că duc boala acasă, la părinți și bunici. Deci (carantină de noapte) de la 22.00-23.00până la05.00-06.00. Magazinele se închid la 21.00. Farmaciile, benzinăriile rămân deschise. Va fi o declarație pe proprie răspundere, că te deplasezi cu scopul pentru care e permisă deplasarea.
  • Deci pe timpul nopții se organizează petreceri unde nu se respectă regulile și e risc crescut de transmitere a virusului. A crescut virulența în transmiterea virusului. Rezistă mai mult, riscul de infectare e crescut. Pe mine mă doare inima, că sunt liberal și drepturile șilibertățile sunt esențiale. Dar când pui în balanță viața omului cu restricții care nu afectează toată economia, ci doar niște segmente, normal că alegi sănătatea și viața oamenilor. E un echilibru extrem de fragil.
  • Creșele și afterschool-urile nu vor fi afectate. Sigur, grădinițe online… Măsura e temporară luată într-un context dificil, cu riscuri majore și care ține cont de nevoia de apărare a sănătății copiilor. E adevărat că la clasele I – IV e mai complicat. Dar un părinte poate sta acasă cu 75% venit asigura. Când se va reveni în clase probabil se vor face recapitulări. Se spune că în alte țări școlile sunt ținute deschise. Franța, cu peste 50.000 de cazuri. Sigur, e opțiunea autorităților de acolo. Dar e clar că tinerii când se infectează, majoritatea, sunt asimptomatici. Noi am optat pentru această soluție, care e temporară, într-un moment în care tendința de creștere a cazurilor ne îngrijorează.
  • Noi creștem capacitatea la ATI, dar aici avem alte limite, cele legate de personal.
  • Care piețe? În general târguri, mai ales piețele agroalimentare închise. Dacă la Obor e hală, se va închide
  • Un set de măsuri trebuie să fie aplicate 28-30 de zile. Ele vor fi 30 de zile. Urmărim eficacitatea lor. Dacă reușesc să oprească numărul de infectări… Sper să nu mai fie nevoie de altele…Sper să se conformeze oamenii.
  • De ce nu se fac teste mai multe în unele județe? La Călărași, DSP trimite probe la 5-6 centre din București. Nu eadevărat că nu se fac teste. Spitalul zice că DSP-ul local nu-i lasă fără diagnosticare, ei au constracte cu centre din București. Cele 8 teste raportate sunt făcute în județ. Sunt teste care se prelucreză în afară.
  • Despre paturile ATI: Deci sunt pacienții asimptomatici sau cei care nu au forme grave. Ei acum sunt urmăriți de medicii de familie. Sunt cei cu forme intermediare și, la ATI, sunt cei grav sau de formă intermediară care au nevoie de suport pentru respirație. Aici e riscul cel mai mare. Statistic, din numărul de cazuri active, e un procent care necesită tratare la ATI. Noi nu avem voie săajungem la acel număr la care sănu mai putem trata. Noi pregătim creșterea numărului de paturi.Un spital privat e gata să primească pacienți și are 30 de paturi, da și el a cerut personal.
  • Despre miniștii infectați: Sunt cu simptome ușoare ambii. Popescu trebuia să participe la vizita ofiială în Israel și s-a testat și a aflat că e pozitiv. Apropo de testare:cu două zile înainte a ieșit negativ, apoi s-a pozitivat. Ei sunt acum în izolare la domiciliu și lucrează de acasă. Toți membrii cabinetului s-au testat și sunt negativi. Eu m-am testat și când am plecat în Israel și când am revenit.
  • E nevoie de mai multă înțelegere, solidaritate, de o înțelegerea situației din punct de vedere uman. Poate unii sunt afectați de restricții, dar trebuie să înțeleagă binele comun.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie