Ludovic Orban, despre românii care merg la muncă peste hotare: ‘Statul nu poate interveni pentru protecţia celor care pleacă în baza relațiilor anterioare pe care le-au avut cu angajatorii’ (VIDEO)

Ludovic Orban, despre românii care merg la muncă peste hotare: 'Statul nu poate interveni pentru protecţia celor care pleacă în baza relațiilor anterioare pe care le-au avut cu angajatorii' (VIDEO)
Foto: Captură B1 TV

Premierul Ludovic Orban a transmis, miercuri, un mesaj muncitorilor sezonieri români care pleacă în străinătate. Potrivit șefului Guvernului, sunt două modalităţi de plecare la muncă în străinătate: prin intermediul unor agenţii de plasare a forţei de muncă şi prin relaţiile stabilite anterior între angajatori şi angajaţi. Cu privire la cea de -a doua varinată, Orban a spus că statul nu poate interveni pentru protecția cetățeanului.

Statul nu poate interveni pentru protecţia românilorcare pleacă la muncă în strâinătate în baza relațiilor anterioare pe care le-au avut cu angajatorii

„Oamenii pleacă prin intermediul agențiilor de plasare a forței de muncă, acreditate de Ministerul Muncii. Acesta și ministerul de Externe au discutat cu omologii din țările unde ajung românii. Ministrul Transporturilor a emis un ordin special privind deplasarea acestor oameni. România e stat membru UE. Există libertate de mișcare a oamenilor. Fiecare decide să lucreze în altă țară.

A doua formă de deplasare, asupra căreia nu avem posibilitatea de a interveni, e relația persoană dintre angajat și angajatorul la care a mai lucrat. Oamenii să se asigure că, atunci când iau decizia de a pleca, au contract de muncă clar, care să stipuleze chestiunile ce țin de cazare, protecție, salariu”, a explicat premierul.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Sutede muncitori români care lucrează la un abator din Pforzheim, diagnosticaţi cu COVID-19

Precizarea premierului Orban vine în contextul în care circa 300 de români care lucrează la un abator în Germania au fost depistați cu COVID-19.

Amintim că ambasadorul român în Germania, Emil Hurezeanu, a declarat, marți, pentru B1 TV că 500 de români lucrează la abatorul de carne din oraşul Pforzheim, landul Badden-Wurttemberg, din sud-vestul Germanie. Dintre aceștia, aproximativ 300 au fost testați pentruCOVID-19și rezultatele lor sunt pozitive. Majoritatea sunt asimptomatici, a spus diplomatul român. Dintre cei depistați ca fiind infectați cu noul coronavirus, doar cinci persoane au necesitat tratament în regim de spitalizare, două dintre acestea fiind între timp externate, iar într-un singur caz, la una din cele 2 persoane deja externate, s-a impus ventilarea mecanică.

Românii nu sunt sezonieri, ci sunt angajaţi ai unor companii subcontractate de către abatorul german

La procesorul de carne din oraşul Pforzheim, landul Badden-Wurttemberg, din sud-vestul Germaniei, lucrează aproximativ 700 de oameni, toți fiind străini. Hurezeanu a precizat că 500 de angajați sunt rămâni, iar restul de 200 sunt polonezi și bulgari.

Cei 500 de angajați români vin de ani de zile în acest loc pentru un loc și, potrivit ambasadorului român nu sunt muncitori sezonieri.

Cu privire la muncitorii româniplecați la muncăîn agricultură, Hurezeanu spune că au fost înregistrate plângeri, dar sunt în număr foarte mic față de zecile de mii de români carelucrează în Germania.

“Aceștia sunt diferiți demuncitorii din ferme. Cei din ferme au venit pentru culesul fructelor și legumelor pentru o perioadă limitată. Majoritatea nu au contracte de muncă semnate decât prin firme private, fie din România, fie dinGermania. Dintre aceștia, cu zecile de mii, în aprilie și mai, avem aproximatv 100 de cazuri cu probleme. Sunt oameni care fie au mai fost la muncă, fie nu au mai fost, dar de această dată au intrat într-un fel de stres, de derută, este normal din cauzaCOVID-19, dar și din cauza abuzurilor pe care le-au înregistrat, le-au semnalat la locul de muncă.

Toate aceste cazuri, în măsura în care ne-au fost menționate, sunt în curs de clarificare de către autoritățile componente.

Mulți dintre cei care nu au mai vrut să lucreze, au părăsit carantina, s-au angajat la alte ferme între timp, nu mai vor să se repatrieze.

E vorba despre câteva zeci de cazuri și zeci de mii de oameni care au venit până acum”, a spus ambasadorul român înGermania.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie