Ludovic Orban: Rămân sigure lucrurile comunicate de președinte referitor la deplasarea interurbană / Iohannis afirmase că, din 15 mai, se va ieși din localitate doar cu motive justificate

Ludovic Orban: Rămân sigure lucrurile comunicate de președinte referitor la deplasarea interurbană / Iohannis afirmase că, din 15 mai, se va ieși din localitate doar cu motive justificate
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a făcut, joi, o nouă serie de precizări cu privire la deplasarea în afara localității după data de 15 mai.

„Eu comunic deciziile atunci când vor fi luate. Suntem într-o analiză, există mai multe variante. Sigur că ceea ce a comunicat președintele, este sigur. Dacă vor apărea și alte motive temeinice de părăsire a localității, evident ele vor fi impuse. Evident suntem într-o analiză a acestor motive de părăsire a localității. Când vom lua o decizie, o vom anunța, iar această decizie va fi cuprinsă într-o hotărâre a unui Comitet Național pentru Situații Speciale de Urgență, după declararea stării de alertă”, a declarat premierul Ludovic Orban, după vizita desfășurată la uzina Ford.

Întrebat cum comentează declarația lui Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, care afirmase anterior că după 15 mai nu va mai exista o limită teritorială administrativă pentru deplasări, Ludovic Orban a răspuns: „Eu nu comentez ce spun colegii mei. V-am spus, eu aduc la cunoștința oamenilor decizii”.

Întrebat ce măsuri a luat Guvernul Orban în beneficiul românilor, pe perioada crizei COVID-19, primul-ministru a explicat: „Este o întrebare la care mi-ar lua vreo săptămână ca să vă răspund. Nu pot să vă dau un răspuns pe scurt. Chiar aici ne aflăm la Ford, unde există oameni care au beneficiat de măsurile care au fost adoptate de Guvern. Aproape fiecare cetățean a avut parte de ele. Faptul că nu au fost nevoiți să plătească taxe și impozite la 31 mai, ci au fost amânate până la 30 iunie. Faptul că peste 50.000 de IMM beneficiază de un program de garantare și de subvenționare a dobânzii, tocmai pentru a menține locurile de muncă, pentru a avea capital de lucru și investiții. O mulțime de alte măsuri au fost luate în beneficiul românilor. Cel mai important lucru e că Guvernul a reușit să apere sănătatea și viața românilor”.

Referitor la posibilitatea de a extinde perioada de acordare a indemnizației de șomaj tehnic, el a precizat: „Intenția Guvernului e de a extinde dincolo de perioada stării de urgență perioada stării de urgență. Vom stabili dacă până la 1 iunie sau până la 15 iunie. Încă n-am luat decizia”.

România intră în stare de alertă din 15 mai. Românii vor putea ieși din localitate doar din motive întemeiate, spune președintele Iohannis

Președintele Iohannis a anunțat că, din 15 mai, starea de urgență de pe teritoriul României va fi înlocuită de o stare de alertă, care deși va marca o începere graduală a relaxării, va permite menținerea mai multor restricții în vigoare.

Șeful statului declara că este „foarte conștient că oamenilor le-a fost greu să stea acasă, le-a fost greu să își reducă viața într-un fel total neașteptat. Eu sunt foarte conștient că medicilor le-a fost extrem de greu, că personalului medical i-a fost extrem de greu și îi este în continuare, dar împreună am obținut aceste rezultate. Repet, pericolul nu a trecut. Este nevoie în continuare de maximă atenție. Faptul că din 15 mai este posibil să relaxăm anumite măsuri nu înseamnă în niciun caz că revenim la viața noastră normală, pe care am avut-o înainte de epidemie. Deci, 15 mai, dragii mei, nu înseamnă o revenire bruscă la normalitatea pe care am cunoscut-o. În realitate, experții ne spun că nici nu știm când vom reveni la o viață normală, așa cum o știm noi de dinainte de pandemie”.

„Vor rămâne foarte multe restricții în vigoare. Nu vom putea să ne întâlnim decât maximum câte trei. Nu vom putea, o vreme destul de bună, să ieșim, de exemplu, la restaurant sau la mall. Nu vom putea, imediat după 15 mai, nici măcar să plecăm din localitate decât dacă avem un motiv foarte serios. Aceste lucruri, sigur, vor fi încă detaliate. În majoritatea unităților, fie ele comerciale sau economice, sau de stat, la ușă va fi cineva care ne măsoară temperatura, să nu permitem accesul persoanelor bolnave, fiindcă ele reprezintă un risc. (…) Marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an. Nu putem să riscăm să avem un număr mare de persoane adunate într-un loc. Știu că sunt mulți care își doresc, de exemplu, să se reia competițiile sportive. Dacă se vor relua, există o probabilitate mare să se reia fără spectatori”, a adăugat Iohannis.

Ce a spus Marcel Vela, ministrul de Interne, despre deplasarea interurbană

Cu toate acestea, miercuri seară, Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, anunța că după 15 mairomânii se vor putea deplasa fără a ține cont de limita localității sau a județului. De asemenea, spunea demnitarul, cetățenii nu vor mai fi puși în situația de a declara în prealabil destinația, spre deosebire de situația actuală.

Într-un videoclip publicat pe pagina sa deFacebook, el a fost întrebat de un român dacă va putea merge la iarbă verde după 15 mai, în afara localității, iar ministrul a răspuns: „Puteţi să mergeţi, să părăsiţi localitatea fără a ţine cont de limita de municipiu sau de judeţ. Aşadar, nu este impusă o limită, pentru că era foarte dificil de impus limita în zonele metropolitane şi în consecinţă nu va exista o limită teritorială administrativă în cadrul căreia să vă puteţi sau să nu vă puteţi deplasa”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`