Ludovic Orban: Oamenii trebuie să respecte regulile și de 1 mai / Despre plata șomajului tehnic: Am prevăzut bani pentru a face față unor cereri și mai mari (VIDEO)

Ludovic Orban: Oamenii trebuie să respecte regulile și de 1 mai / Despre plata șomajului tehnic: Am prevăzut bani pentru a face față unor cereri și mai mari (VIDEO)
Foto: gov.ro

Ludovic Orban s-a arătat încrezător că și de 1 mai românii vor respecta regulile impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Premierul a precizat că este conștient că oamenii vor dori să iasă acum mai mult decât de obicei, dar și de Paște exista temerea că va crește numărul de infectări, iar acest lucru până la urmă nu s-a întâmplat, tocmai pentru că au fost respectate indicațiile. Șeful Guvernului a mai susținut că există suficiente kituri de testare pentru coronavirus în România și că autoritățile vor lua măsuri pentru ca prețul măștilor să nu fie unul mare, dat fiind că purtarea acestora va deveni obligatorie. Cât despre relaxarea restricțiilor după 15 mai, acesta a precizat că se va realiza treptat, cu o perioadă de 14-15 zile între decizii, pentru a se vedea efectul acestora asupra evoluției epidemiei.

Ludovic Orban: Și de 1 maioameniitrebuie să respecte regulile stabilite pentru limitarea COVID-19

„Oamenii sunt convins că vor fi responsabili, că vor respecta regulile, iar dacă vor ieși, o vor face astfel încât să nu fie un risc suplimentar de răspândire a virusului. Au fost emoții de Paște, suntem la 10 zile și vedem acum că de Paște totul a fost în regulă. Cooperarea între biserici și autorități a dus la eliminarea aproape totală a riscului epidemiologic. De 1 mai oamenii probabil vor avea dorința de a ieși mai mult decât de obicei, dar trebuie să respecte regulile stabilite”, a punctat Orban.

Ludovic Orban a mai spus că, din „cunoștințele” sale, există suficiente kituri de testare în România: „De exemplu, la Unifarm există contract pentru kituri de testare pentru două milioane de cetățeni. Nu am avut problemă cu kiturile decât, să spunem în primele două săptămâni. De atunci, această problemă e soluționată. Mai pot apărea discontinuități în aprovizionare, dar numai din cauza unor previziuni greșite ale centrelor care efectuează testele”.

A mai dat asigurări, de asemenea, că prețul măștilor va fi unui acceptabil.

Despre eventuala deschidere a creșelor și after school-urilor, premierul a afirmat: „Nu pot să vă spun ceva până nu se iau decizii bine fundamentare. Pentru orice ridicare de restricție va trebui să avem o fundamentare foarte serioasă, o analiză epidemiologică și garanția existenței unui set de măsuri care să reducă pe cât posibil șansele de răspândire a virusului”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Premierul Ludovic Orban, despre relaxarea restricțiilor după 15 mai

Șeful Guvernului a mai precizat că încă nu s-a luat o decizie în privința restaurantelor și teraselor, „dar analizăm”.

„În primă fază vor ridica acele restricții pentru care există cel mai mic risc epidemiologic. Se va face gradual, vom aștepta 14-15 zile pentru a vedea dacă sunt efecte privind răspândirea virusului, poi vom trece la următoarele măsuri. Trebuie pregătite și măsuri de protejare.

Dacă e să fie deschise restaurantele, trebuie să pregătim reguli, iar proprietarii vor trebui să se adapteze.

La fel și în cazul unor posibile creșe, grădinițe. Comunic cu mulți cetățeni și foarte mulți mă abordează direct. Cunosc problemele, știu că e o problemă legată de copii, de exemplu în familiile monoparentale sunt foarte multe mame și tați care riscă să-și piardă locurile de muncă. Trebuie găsită o modalitate de a putea organiza un sistem de îngrijire a copiilor”, a mai declarat prim-ministrul.

În schimb,Violeta Alexandru, ministrul Muncii, ia în calcul redeschiderea creșelor și centrelor after-school în perioada următoare

Întrebat de ce se vor deschide hotelurile, de vreme ce deplasarea între localități va fi restricționată și după 15 mai, premierul a susținut că va exista o listă mai lungă a motivelor întemeiate pentru care se va permite circulația între județe.

Ludovic Orban: Sunt bani prevăzuți pentru plata șomajului tehnic

Întrebat dacă există suficienți bani pentru plata șomajului tehnic, Orban a afirmat: „Pentru prima lună au fost solictări de aproape 600.000 de persoane care beneficiază de șomaj tehnic și 60.000 de solicitări pentru indemnizații acordate altor categorii, cum sunt profesioniștii, cei care sunt la cluburi sportive sau alte categoriii care beneficiază de indemnizații. Așteptăm cereri. Am prevăzut bani pentru a face față unor cereri și mai mari. Avem acordul Comisiee Europene pentru decontarea unor sume importante din cele acordate șomajului tehnic, în limita a 320 de milioane de euro”.

Întrebat despre principalele provocări cu care se confruntă, Orban a răspuns: „Avem provocări în fiecare oră. Apărarea sănătății și vieții oamenilor cu orice preț, cu măsuri de restricții care nu au mai existat de mult dar care, iată, că au dat roade. Al doilea lucru, evident care mă preocupă, e planul de relasare economică. Este funamental, după ce ne vom obișnui cu virusul și vom învăța să ne protejăm, e important să relansăm economia, să luăm măsuri care să susțină mediul de facaeri și angajații. Sunt foarte atent ce se întâmplă în Europa și Statele Unite, dar mai ales în Europa, pentru că foarte multe măsuri pe care le luăm trebuie să fie coordonate. De exemplu, transportul aerian. Am reușit să creăm coridoare pentru transportul mărfurilor, după ce unele țări au impus restricții care l-au blocat”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie