Ludovic Orban: Companiile statului ani buni au fost un loc de plasare a forţei de muncă din partide formată din lipitori de afişe (VIDEO)

Ludovic Orban: Companiile statului ani buni au fost un loc de plasare a forţei de muncă din partide formată din lipitori de afişe (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Companiile statului din infrastructura rutieră ani buni au fost un loc de plasare a forţei de muncă din partide formată din lipitori de afişe, a declarat joi, pentru B1 TV, Ludovic Orban. Premierul a spus că nu doar în Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), ci peste tot la stat sunt oameni de calitate, dar și unii care ar trebui să plece urgent. Orban a criticat faptul că încheierea licitațiilor a ajuns să dureze prea mult și că, uneori, acestea sunt câștigate de firme dubioase. A mai precizat, de asemenea, că obiectivul Cabinetului pe care îl conduce este de a accelera toate procedurile, pentru a duce la bun sfârșit proiectele de investiții.

Ludovic Orban, despre cum se fac licitațiile în România: S-au produs nişte lucruri scandaloase

Premierul Ludovic Orban a declarat joi, pentru B1 TV, că ani de zile partidele au plasat „lipitori de afișe” în companiile statului din domeniul infrastructurii de transport rutier.

„Companiile statului ani buni au fost un loc de plasare a forţei de muncă din partide formată din lipitori de afişe, nepoate, între ghilimele, nepoţi şi alţi indivizi care erau trimişi acolo nu să construiască autostrăzi, nu să planifice, nu să asigure un management al proiectelor performante, ci să facă diferite alte lucruri sau să-şi ia leafa de pomană”, a declarat Ludovic Orban joi, în emisiunea ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire pe B1 TV.

Șeful Guvernului a precizat că susține orice proiect de restructurare al oricărei companii de stat și a subliniat că e necesară atragerea specialiștilor.

Premierul a adăugat că evaluarea ofertelor e dificilă și că „s-au lăsat din punctajul care se face la o evaluare 17 puncte care sunt date de Comisie pe ochi frumoşi, pe impresie artistică”: „S-au produs nişte lucruri scandaloase – o firmă intrată pentru prima oară în România, care n-a avut niciun contract în România, primeşte 17 puncte şi o companie românească ce a făcut sute de proiecte în România primeşte opt puncte la „impresie artistică””.

Orban a mai declarat că i se pare „o aberație” să numești 15-17 membri într-o comisie de licitație. Cu atât mai mult cu cât majoritatea nu au putere de decizie, „pentru ca unul-doi care sunt mai şmecheri să tragă sforile, să li se piardă urma pentru deciziile catastrofale care au fost luate în cursul procedurilor de licitaţie”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Premierul României: Unii angajați din companiile de stat trebuie să plece cât mai repede

Prim-ministrul a mai afirmat că în România o licitație a ajuns să dureze chiar și cinci ani și că, uneori, au fost date câștigătoare firme care se aflau pe locul 7. Orban a dat exemplul unei firme care, deși începuse procedura de faliment în ţara ei, a câștiga contractul Autostrăzii Transilvania, „după care a dispărut”.

„PSD se laudă acum cu Centura Bacău, dar a uitat că în vremea guvernării PSD, cu premier Ponta, a fost selectată o firmă turcească ce a venit, a încasat avansul, după care a fugit. Centura Bacăului se face pentru că a fost selectată o firmă care are capacitatea să facă această lucrare, care este serioasă”, a mai spus Ludovic Orban, pentru B1 TV.

Orban a mai susținut că nu doar în CNAIR, ci și în alte companii de stat sunt oameni de calitate, dar și unii care trebuie „să plece cât mai repede”. A mai precizat, de asemenea, că obiectivul Guvernului în acest domeniu este de a accelera toate procedurile, pentru a duce la bun sfârșit proiectele de investiții.

Miercuri, Guvernul PNL și președintele Klaus Iohannis au lansat un plan de relansare economică, în condițiile în care firmele au fost puternic afectate de criza generată de coronavirus.

„Este un program la care am lucrat enorm, un program pe care nu l-am făcut numai noi. Am consultat specialiști din toate instituțiile publice, din mediul de afaceri, din mediul neguvernamental. Este un program care a urmărit ce se întâmplă și în alte țări europene, încercând să preluăm măsurile care sunt aplicate cu succes în alte țări”, a mai declarat Ludovic Orban, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`