Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că vaccinarea anti-Covid este opțională. Astel, șeful executivului întărește afirmația coordonatorului campaniei de vaccinare anti-COVID la nivel naţional,medicul Valeriu Gheorghiţă, de la Spitalul Militar Central, care a anunțat încă de vineri că vaccinarea este voluntară.
Șeful Guvernului a precizat faptul că cetățenii nu vor fi obligați să se vaccineze împotriva noului coronavirus, astfel că autoritățile vor încerca să îi convingă pe români să facă acest lucru cu ajutorul unor campanii de promovare.
”Campania nu va fi obligatorie. Autoritățile nu pot să oblige pe cineva să se vaccineze. Noi putem să le arătăm toate avantajele vaccinării. Noi putem să încercăm să îi convingem să se vaccineze, dar, evident, nu putem obliga pe cineva să se vaccineze. Sigur că vaccinarea e cea mai bună soluție pentru ca cineva să nu contracteze această boală. O campanie reușită de vaccinare este cea care poate să ne conducă la revenirea la normalitate într-un orizont de timp rezonabil.”, a spus Ludovic Orban.
Totodată, premierul a mai precizat că ”nu mai avem mult” în ceea ce privește campania de vaccinare anti Covid-19.
”Nu mai avem mult. Deja e clar că e fază finală de avizare un vaccin, dacă nu și mai multe vaccinuri.” – a declarat Orban la sediul PNL.
Vaccinarea anti-Covid-19 va fi gratuită, a precizat, vineri, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID la nivel naţional,medicul Valeriu Gheorghiţă, de la Spitalul Militar Central. Totodată, acesta a mai menționat că primele doze de vaccin vor ajunge în țara naostră la finele acestui an, cel pârziu în primul trimestru din 2021.Amintim totodată că acesta spune cu o zi în urmă că vaccinarea anti-COVID este cea mai eficientă şi scurtă cale prin care putem sărevenim la normalitate.
Totodată, acesta a menționat că România va primi de la Comisia Europeană, în tranșe, 10,7 milioane de doze de vaccin anti-COVID.
“Prima tranșă va fi de aproximativ 1,2 milioane de doze, dacă vaccinul va ajunge în decembrie. Dacă va ajunge în ianuarie, cantitatea va fi dublă: atât cea din decembrie, cât și cea din ianuarie. Acestea sunt date estimative, pentru că totul depinde de avizele Agenției Europene a Medicamentului pentru un vaccin sigur”, spune Valeriu Gheorghiță.
În prima etapă, așa cum se știe deja, vor fi vaccinați angajații din sistemul medical, din serviciile de asistență socială, vârstnicii, pacienții cu boli cronice și angajații din domenii cheie – apărare, educație sau energie. Restul populației va avea acces la vaccin după aproximativ 2-3 luni de la debutul campaniei de vaccinare în România.