Premierul Ludovic Orban a punctat, luni, că agențiile de rating Fitch și Moody`s au anunțat menținerea ratingului de țară al României, eveniment catalogat de prim-ministru drept „o mare victorie a guvernului”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Aș vrea să punctez faptul că două agenții de rating extrem de importante, Fitch și Moody`s, au anunțat menținerea ratingului de țară a României. Este o mare victorie a guvernului pe care îl conduc. Această menținere a ratingului garantează faptul că România este pe un drum bun, iar în punctele de vedere prezentate public de agențiile de rating se arată foarte clar că menținerea ratingului de țară are la bază politicile Guvernului, responsabilitatea în alcătuirea și execuția bugetului, politicile de dezvoltare economică. Faptul că cele două agenții au menținut ratingul de țară al României asigură menținerea unei percepții corecte asupra României la nivelul sistemului financiar-bancar, la nivelul investitorilor, de asemenea garantează capacitatea României de a se împrumuta la dobânzi mici, de asemenea garantează pentru fiecare companie din România un acces mai favorabil la tot ceea ce înseamnă procesul de creditare și de asemenea menține România ca o țară de destinație pentru investiții în care investitorii pot să investească cu încredere”.
Întrebat despre posibilitatea ca România să aibă un acord cu Fondul Monetar Internațional, Ludovic Orban a răspuns: „Nu mai deschideți acest bau-bau, nu există acest bau-bau. Eu m-am referit foarte clar la evaluarea FMI, care FMI a îmbunătățit perspectivele pentru economia românească, și întrebat fiind, intenționați să aveți un acord cu FMI, am spus că nu există deocamdată nicio discuție cu FMI privitor la acest acord. Doar la următoarea întrebare am răspuns că nu există numai acordul care este cunoscut, un acord care îți impune anumite restricții, există și un tip de acord cu FMI care până în limita a 2 miliarde ei îți oferă un credit, fără condiții, pentru a finanța deficitul bugetar, dar deocamdată nu avem nevoie nici măcar de un astfel de acord”.
Premierul României s-a întâlnit, luni, cu ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman. Anterior evenimentului, prim-ministrul Ludovic Orban a fost întrebat cât de importante au fost investițiile americane pentru dezvoltarea economiei românești.
„Toate investițiile sunt importante, inclusiv investițiile americane. Noi avem ca obiectiv fundamental – și, de altfel, așa ne-am și comportat și se vede din reacția investitorilor – ca România să fie o destinație a investițiilor care să fie considerată o destinație sigură, să atragem cât mai multe investiții, care să aducă transfer tehnologic, know how, să creeze locuri de muncă, să aducă, cu adevărat, o dinamică de dezvoltare. În mod clar, printre partenerii cu care avem relații foarte bune și care sunt prezenți cu investiții importante din România, sunt investitorii din Statele Unite ale Americii”, a răspuns premierul.