Lucian Bode: Avem nevoie de circa 72,4 miliarde de euro pentru obiectivele noastre în infrastructura de transport / De unde vin banii

Lucian Bode: Avem nevoie de circa 72,4 miliarde de euro pentru obiectivele noastre în infrastructura de transport / De unde vin banii

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat, joi, că România are nevoie de aproximativ 72,4 miliarde de euro pentru a implementa toate proiectele ce țin de infrastuctura de transport și care sunt prevăzute în programul național de relansare economică. Banii vor veni de la bugetul de stat, din fondurile europene și din împrumuturi.

Ministrul Lucian Bode susține că România are nevoie de circa72,4 miliarde de euro pentru investițiile în infrastructura de transport

„Din punctul meu de vedere, dezvoltarea infrastructurii reprezintă o condiție sine qua non pentru dezvoltarea investițiilor, pentru crearea de locuri de muncă. Am spus de foarte multe ori că investițiile în infrastructură reprezintă coloana vertebrală pe care se va ridica economia României.

Pornind de la aceste lucruri, v-aș spune că partea cea mai importanță – și aici sunt subiectiv – a planului de relansare economică e partea de infrastructură de transport. Noi am venit și suntem și acum în dezbatere publică că un document, l-am numit ”Planul național de investiții și relansare economică pentru perioada 2020- 2030,” plan în care am venit și am modificat, am updatat strategia de implementare a masterplanului general de transport aprobat acum câțiva ani și am spus care sunt prioritățile. E o condiție favorizantă pentru obținerea de fonduri europene. Pe de altă parte, acest plan e o viziune strategică pentru următorii zece ani, indiferent cine va conduce România.

Am vorbit și despre strategia finanțării. S-a făut o confuzie pentru că, la momentul lansării planului, s-a vorbit de nevoia de finanțare de aproximativ 40 de miliarde de euro pentruinfrastructura de transport în următorii zece ani, dar nu s-a reținut că e vorba de transportul rutier.

Nevoia de finanțare pe următorii 10 ani e de aproximativ 72,4 miliarde euro pe toate modurile de transport și noi am defalcat pe fiecare mod de tranport de cât avem nevoie în următorii zece ani pentru a ne atinge toate obiectivele atât pe rețeaua primar, cât și pe cea secundară. Luăm banii din noul cadrul financiar multianual – circa 47 miliarde euro – și din planul de recuperare și reziliență – 33 miliarde euro, din bugetul de stat – am venit cu un angajament ferm să alocăm 2% din PIB anual pentru transporturi – și din împrumuturi externe”, a declarat Lucian Bode.

România a obținut aproape 80 de miliarde din planul de redresare economică și din bugetul UE pe 2021 – 2027

România urmează să primească în anii următori aproape 80 de miliarde de euro dinprogramul de redresare economică post-COVID-19 și din bugetul multianual al Uniunii pe 2021 – 2027.

Tot joi, premierul Ludovic Orban a declarat că Guvernul deja pregătește documentele necesare ca țara noastră să atragă cât mai mulți bani europeni.

Acesta s-a referit în mod special la investițiile în infrastructura de transport și energetică. „Investiții extrem de importante vor fi în perioada următoare în infrastructura de sănătate”, a mai precizat Orban, în condițiile în care „această pandemie ne-a pus la grea încercare”.

Anterior, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș,asusținut că Guvernul va aloca sume consistente proiectelor din transporturi, agricultură, mobilitate urbană şi sănătate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:52 - Antrenorul secund al Ungariei s-a prăbușit în timpul meciului cu Olanda și a fost înconjurat rapid de colegi. Primele detalii despre starea lui Adam Szalai
23:36 - Kosovo amenință cu o acțiune la TAS după scandalul de la meciul cu România. Mai nou acuzațiile îi vizează și pe fotbaliștii români, nu numai pe fani
23:16 - Trafic blocat pe Valea Oltului după un accident violent
22:54 - Atac cu cuțitul la o școală din China. Cel puțin opt morți și 17 răniți
22:30 - Iulian Fota, despre nerecunoașterea Kosovo: Nu e definitivă, ci e condiționată / Probabil că la vremea respectivă au fost ceva griji legate de Transnistria / România a făcut o anumită flexibilizare (VIDEO)
22:04 - Florin Spătaru: PSD n-a făcut altceva decât să readucă România pe o cale stabilă și vrea să guverneze în continuare împreună cu PNL. Elena Lasconi se crede stăpâna inelelor (VIDEO)
21:46 - Radu Mihaiu: PSD este cel mai mare rău care se poate întâmpla acestei țări / Ne e foarte greu să îi separăm pe Ciolacu de Ciucă (VIDEO)
21:23 - Marcel Ciolacu, despre meciul cu Kosovo: Cred că e corect ca România să câștige cu 3-0 la masa verde / Nu am vrut să arătăm în mass-media cum au fost primiți suporterii români în Kosovo. A fost ceva care îți lasă un gust amar (VIDEO)
21:03 - Robert Sighiartău: PSD se pregătește, în cazul în care câștigă alegerile prezidențiale, la o guvernare cu AUR. Vor schimba denumirea acestui partid, se vor rupe mai mulți parlamentari (VIDEO)
20:44 - Olaf Scholz spune că a fost surprins pozitiv de discuția cu Donald Trump. Au vorbit „pe larg despre Ucraina”