După încă șase ore de negocieri, liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au convenit asupra unor completări la acordul de funcționare a coaliției, completări ce ar trebui să pună punct „conflictului”, după cum l-a numit chiar Raluca Turcan, ministrul liberal al Muncii.
Potrivit actului adițional, liderii coaliției s-au angajat să nu se submineze public reciproc. În plus, o eventuală cerere de revocare a unui ministru va fi de acum transmisă tuturor partnenerilor de guvernare. Protocolul mai prevede participara la decizie a tuturor membrilor Guvernului, care a consultat draful protocolului.
Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au mai convenit ca o serie de reforme să fie adoptate până la sfârșitul anului, printre care și adoptarea unui nou Cod Electoral și adoptarea Legilor Justiției.
Potrivit noii înțelegeri, prerogativa constituțională a premierului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție.
În lipsa consensului în Coaliție pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acționa în afara Coaliției cu anunțarea prealabilă a partenerilor, și după refuzul lor de a susține respectivele inițiative.
Potrivit protocolului citat de G4Media, Guvernul va publica săptămânal datele cu privire la vaccinare, numărul de doze administrate, dispoziția pe centre, procentele de persoane vaccinate din categoriile prevăzute în actul normativ adoptat de Guvern. De asemenea, Guvernul, prin Ministerul Sănătății, va reanaliza și decide criteriile de raportare a situației îmbolnăvirilor/deces/recuperări.
Alte prevederi din draftul de protocol: