Klaus Iohannis: Efectul amputărilor legislative s-a concretizat într-un asalt PSD-ist asupra Justiției. Va fi nevoie de o altă majoritate legitimă, care să-și asume votarea unor Legi ale Justiției coerente (VIDEO)

Klaus Iohannis: Efectul amputărilor legislative s-a concretizat într-un asalt PSD-ist asupra Justiției. Va fi nevoie de o altă majoritate legitimă, care să-și asume votarea unor Legi ale Justiției coerente (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannisa susținut o conferință de presă, miercuri, la Palatul Cotroceni. Declarațiile șefului statului vin în contextul în care, miercuri, au fost înregistrat un record negativ în privința cazurilor de COVID-19, România depășind pentru prima dată de la debutul pandemiei, pragul de 2.000 de infectări într-o singură zi. Acest bilanț îngrijorător vine la două săptămâni de la începerea anului școlar.

B1.ro va transmite LIVE TEXT principalele declarații ale președintelui:

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

  • Despre modificarea Legilor Justiției: Am avut azi o discuție de lucru cu Orban și Predoiu, pe tema legilor reparatorii menite să corecteze Legile Justiției. Printr-un dialog transparent și extins, se pot repara prevederile toxice pentru actul de Justiție, cât și pentru sistemul de Justiție. Intervențiile brutale ale PSD asupra Legilor Justiției au fost extrem de criticate. Modificările PSD, făcute fără consultare, cu ignorarea completă a partenerilor de dialog, fie nu au avut o justificare reală, fie nu au venit cu asigurări că vor fi eliminate interferențele politice. Știm care a fost reacția societății și organismelor specializate internaționale. S-a evitat îngenuncherea sistemului de Justiție.
  • Actuala majoritate PSD din Parlament a demonstrat că orice proiect bine intenționat poate fi deturnat prin proceduri alerte. Va fi nevoie de o altă majoritate legitimă care să-și asume votarea unor Legi ale Justiției coerente.
  • Contrareforma a bulversat sistemul de Justiție. De asemenea, a afectat independența, profesionalismul, imparțialitatea și meritocrația
  • Reintroducerea concursului pentru promovarea la ICCJ, independența procuroului, o procedură transperentă pentru procurorii șefi, echilibru instituțional la numirea și revocarea din funcții, desființarea Secției Speciale – iată câteva dintre cele mai importante aspecte care trebuie clarificate
  • O Justiție corectă și egalitatea în fața legii sunt pilonii esențiali ai democrației autentice
  • Despre alegeri: La alegerile locale, românii au arătat căvor administrații competente. În decembrie trebuie continuat acest drum. Majoritatea nocivă care a încercat dinamitarea economiei poate fi sancționată doar prin vot. E inadmisibil ca în 2020 să avem discuții despre fraudarea votului. E inadmisibil ca practici toxice folosite în trecut continuă să fie îmbrățișate de politicieni retrograzi, care nu pricep că minciuna nu mai e tolerată de români. Alegerile parlamentare pot trimite în istorie acest mod nociv de a face politică.
  • Despre epidemie: Specialiștii spun că vine al doilea val. Nici în alte țări situația nu e bună. Nici la noi. Trebuie să depunem eforturi pentru a inversa acest trend. De fiecare dintre noi depinde viața și sănătatea celorlalți. Virusul nu vadispărea prea curând. Până la vaccin sau un tratament eficient, trebuie să găsim soluții să avem o societate și economii funcționale. E important ca sistemul sanitar să nu fie compleșit de un număr prea mare de bolnavi. Dragi români, respectați regulile, fiți prudenți, evitați deplasările inutile!
  • Despre rezultatele alegerilor locale:Alegerile au fost câștigate de PNL cu 34%. E prima dată în istoria postdecembristă când PSD pierde acest scrutin. Deci victoria PNL e și una simbolică: e prima dată după Revoluție când un partid de Dreapta câștigă localele din România. Sigur, niciunpartid nu e perfect. A fost un vot pentru validarea PNL, care a invalidat politica PSD. Sigur, au fost și situații în care rezultatele au fost sub așteptări, dar au fost și situații cu rezultate peste așteptări.
  • Despre acuzațiile privind fraudarea alegerilor, lansate de toate partidele:Procesul electoral propriu-zis a decurs peste așteptări de bine. Comisiile electorale și-au dat silința și au rezolvat problemele. Dar se pare că, după vot ,unii indivizi au încercat să fraudeze rezultatele, falsificând înscrisuri. E pur și simplu inacceptabil. Aceste proceduri trebuie net îmbunătățite. Dacă se constate că PSD a încercat să fraudeze rezultatul votului, e clar că electoratul va sancționa drastic acest comportament. Autoritățile trebuie să verifice la sânge cine și cum și din ce partid a reușit sau nu să fraudeze rezultatul alegerilor. Repet, cei vinovați vor fi trași la răspundere.
  • Despre recordul de infectări zilnice cu coronavirus de miercuri și măsurile pe viitor. Noirestricții?Măsurile care trebuie luate sunt cele individuale, simple, clare: mască, distanță, igienă. Se vede că sunt unele persoane care nu vor să respecte normele, atunci trebuie să se intervină. Nu doresc să reintroducem restricții, dar e evident că dacă numărul infectărilor crește, în anumite localități e posibil să se reintroducă restricții, altfel lucrurile scapă de sub control. Am discutat azi cu Orban, Vela și Tătaru. Sunt hotărâți să acționeze ca lucrurile să nu scape de sub control. Nu ne dorim să reintroducem restricții, dar dacă lumea nu e atentă și numărul infectărilor crește, acolo unde incidența e mare, e posibil să revină restricțiilelocal, regional.
  • Un primar are legitimitate prin votul popular. Eu cred că acuzațiile de fraudare vor fi lămurite de autorități și niciun primar nu-și va începe mandatul sub suspiciunile de fraudare.
  • Despre așteptările de la primarii ex-PSD trecuți la PNL: Am așteptări de la partidele care au prezentat proiecte bune pentru comunitățile lor. Sunt convins că numărul de primari care vor veni cu bune proiecte e semnificativ mai mare decât cel al primarilor care doar așteaptă să treacă timpul.Nu putem individualiza așteptările de modernizare. Pentru că PNL, ca USR-PLUS care sunt la început de drum, au arătat că vor schimbarea pentru România, am spus luni ce am spus.
  • Despre viitoarele majorități din Consilii. Colaborare PNL-PSD?Mi separe corect ca, după alegeri, să se discute în partide cine cu cine face alianțe. PNL e forța politică ce poate bate PSD și schimba modul în care se face politică. Colaborările PNL și PSD sunt excluse. PNL e motorul schimbării, PSD e promotorul politicii toxice pe care o vedem și în Parlament pecare nu ne-o dorim nici noi și nici românii.
  • Despre dezbaterea Trump – Biden și discursul radical de excludere din campania electorală de la noi. Ați contribuit la scăderea încrederii românilor în politicieni printr-un astfel de discurs? Nu, dar contribui la o mai bună informare și o mai bună înțelegere a politicii din partea românilor. Sunt convins că toți românii au înțeles că spun aceste lucruri în interes public și sunt președintele tuturor românilor.
  • V-ați testat pentru COVID-19? Nu m-am testat, că nu am fost în contact cu nicio persoană bolnavă. Testările se fac când există o bănuială că ar fi o posibilă contaminare. Port mască la întâlniri, păstrez distanța, nu merg la evenimente aglomerate. Recomand românilor să fie precauți.
  • Recomandări la alegerile parlamentare și la Sărbători: Recomand tuturor să respecte măsurile – mască, distanță, igienă. Vom reuși împreună să îngrădim răspândirea aceste epidemii. Avem prea puține informații încă și oamenii de știință cercetează cum se evaluează situația pandemiei, cum poate fi tratată, prevenită etc. Trebuie să recunoaștem că acum știm, totuși mult mai multe decât am știut de Paște. Prin urmare, acum experții spun că alegerile sunt posibile dacă respectăm normele. Până atuncimai e mult, observăm, convingem oamenii să fi atenți. Dacă totul merge bine, putem avea parlamentare la fel cum am avut localele, sper fără circulaferent de renumărare a voturilor și fără furtișaguri. Nucred că virusul va dispărea până la Sărbători, așa că recomand românilor să-și planifice astfel încât să se vadă cu puțină lume, să păstreze distanța, să poarte mască. Și Crăciunul se poate sărbători cu precauție.
  • Cum explicați că după 4 ani de luptă cu PSD, tot PSD a câștigat cei mai mulți primari, președinți de CJ șia scos 30% la nivel național? Schimbările în politică, în administrația locală nu se produc rapid. Probabil oamenii în multelocalități au văzut că sunt alternative și le-au votat. De asta acum PNL a câștigat localele. Însă PSD, cu toate apucăturile lui și toată abordarea toxică în Parlament, are încă un număr destul de mare de votanți. Dacă eu sau cineva din PNL critică PSD, noi criticăm partidul,nu alegătorii. Fiecare român are dreptul să voteze pe cine dorește. Nu există alegători buni sau răi. De asta facem alegeri democratice.
  • Despre petiția în care se cere revenirea DNA la anchetarea marilor corupți. Lupta anticorupție mai e o prioritate?Pentru mine, lupta anticorupție e extrem de importantă. Ce am prezentat azi la început arată că nu doar acest aspect al Justiției mă interesează, ci întreaga Justiție din care face parte lupta anticorupție. Au fost mai multe întâlniri și inițiative pentru a reporni lupta anticorupție și lupta împotriva rețelelor de crimă organizată. Asaltul PSD asupra Justiției a stopat într-un fel… De ce credeți că PSD a încercat să pună cizma pe gâtul Justiției? Ca să oprească lupta anticorupție. Nu areușit, dar areușit să o încetinească un pic. Acum lupta trebuie reimpulsionată. Exact la asta lucrăm acum.
  • Despre posibila amânare a alegerilor parlamentare: Nu văd oportună amânarea parlamentarilor. E încercarea jalnicăa unor politicieni care știu că nu mai prind un mandat să mai prindă niște luni de diurnă. Ultimul termen rezonabil din punct de vedere al mandatului e6 decemrbie. Sper ca procedurile în curs să ducă la validarea acestei date. Sunt aproape convins că așa va fi. Niciun parlamentar serios nu-și imaginează că poate sta până la Sfântu Așteaptă doar așa… Riscăm să intrăm într-o perioadă inadmisibilă. Madatul parlamentarilor se termină pe 20 decembrie. Parlamentul nu se dizolvă din oficiu. Nu mai pot hotărî legi organice, ci doar legi simple. Vă dați seama ce catastrofă ar fi ca, în plină iarnă și în plină pandemie, Parlamentul să nu poată adopta legile… E nevoie de un Parlament cu puteri depline, nu unul ca acum, cu o majoritate toxică și cu parlamentari care abia așteaptă să mai ia diurna 3 luni peste mandat.
  • Și dacă Parlamentul decide amânarea? Până când nu vedem motivarea deciei CCR, e dificil e evaluat ce se va întâmpla.
  • Apreciez apariția raportului care analizează situația statului de drept, libertatea presei etc în toate statele UE. România susține demult că de așa ceva avem nevoie în locul MCV, care discriminează într-un fel România și Bulgaria. Deci e foarte bine că avem acest raport. El spune lucrurile cum le spunem și noi. Toate chestiunile se vor relua în proiectele pe care le va prezenta Predoiu azi. Ele vor intra în dezbatere publică. Altfel decât a făcut PSD, care le-a lucrat într-o cameră de la partid și le-a împins cu forța, de era să ne strice democrația.
  • Am fost explicit de acord cu condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului e drept. Eu, și Guvernul, și partidele democratice suntem hotărâți să facem ca statul de drept să fie respectat și noi să devenim un model pentru alții. Inițiativele altor state UE de a înființa alte institute prefer să nu le comentez.
  • Resticții pt românii care vor să călătorească în alte state? Statele au reînceput să reintroducă tot felul de restricții și e posibil să avem și noi nevoie de anumite proceduri, sper să nu fie cazul de noi restricții. Aceste lucruri sunt evaluate la intervale scurte de specialiștii noștri. Ce pot să spun eu pentru românii care vor să plece în străinătate e să se informeze foarte bine, să fie responsabili, să se ferească de această boală cruntă și să respecte cu sfințenie regulile autorităților din respectivele țări.
  • Cum e posibilă organizarea parlamentarilor dacă unele localități vor fi în carantină? Alegerile din decembrie, dacă avem grijă, se pot organiza la fel cum au fost organizate localele. Nu sunt alegeri obișnuite. Vor trebui respectate norme stricte. Carantina nu înseamnăcă omul nu iese din casă, ci că nu iese din localitate. Cum se duce să-și ia pâine, merge și la vot. Respectând normele sanitare, evident.

Klaus Iohannis, conferință de presă în ziua unui nou record al cazurilor de coronavirus în România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, miercuri, că în ultimele 24 de ore au fost confirmate 2.158 denoi cazurideCOVID-19 dintr-un total de 26.021 de teste care au fost prelucrate. Totodată, în același interval, 674 de persoane au fost depistate pozitiv cu SARS-CoV-2 la retestare. În acest moment, în secțiile de terapie intensivă din unitățile medicale din țară sunt internați 550de pacienți. În același timp, de marți până miercuri, au decedat 33 de persoane infectate cu noulcoronavirus.

Declarațiile lui Klaus Iohannis, la câteva zile după alegerile locale

Conferința președintelui vine la trei zile după alegerile locale, în urma a fost schimbată configurația politică în multe județe ale țării. Este de așteptat ca șeful statului să vorbească și despre acuzațiile de fraudare a votului lansate de unii candidați de la scrutinul de duminică.

Conducerea PNL s-a reunit, miercuri într-o ședință a Biroului Politic Nașional, la finalul căreia, liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat: ”Partidul Național Liberal este câștigătorul clar al alegerilor locale. Scorul politic obținut, de 34% la Consiliul Județean este cel mai mare scor politic obținut de Partidul Național Liberal, sau de o altă formațiune de dreapta în 30 de ani de democrație”.

Klaus Iohannis a vorbit despre rezultatul alegerilor locale și într-o declarație de presă pe care a susținut-o luni. Atunci, șeful statului a subliniat căalegerile locale au marcat o victorie majoră a Dreptei, PNLși USR fiind acum principalele forțe, în timp ce PSD, care a înregistrat un rezultat foarte slab, treceîn opoziție.

„A fost și o victorie majoră a Dreptei. S-a conturat o nouă realitate politică, cea în carePNLși USR devin forțele schimbării în bine, iarPSDtrece în opoziție. Unul dintre cele mai slabe rezultate pentruPSD. E un val începul la referendumul pe Justiție convocat de mine anul trecut, care a continuat cu căderea GuvernuluiPSDși rezultatul alegerilor prezidențiale”, a declarat președintele.

Totodată, Iohannis și-a exprimat atunci aprecierea pentru faptul că tinerii au ieșit în număr mare la vot.

„Românii au arătat că sunt tot mai implicați în viața comunităților. Mă bucură foarte mult participarea în număr mare a tinerilor la vot. Indiferent de culoarea politică, cei care au câștigat sunt obligați să livreze ce se așteaptă de la ei. Votul a reprezentat și un vot de blam la adresa minciunii, dezinformării, stagnării și incompetenței PSD, care a pierdut ieri inclusiv acolo unde mulți baroni PSDiști se credeau invincibili. Epoca PSD trebuie să se încheie definitiv pentru ca România să se modernizeze”, a mai spus atunci Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`