România salută convenirea parteneriatului dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie în ceea ce privește relațiile viitoare, a declarat președintele Klaus Iohannis, joi, după vestea că Londra și Bruxellesul au perfectat un acord comercial pentru era post-Brexit.
„România salută convenirea parteneriatului UE-Marea Britanie privind relațiile viitoare. Acordul va proteja interesele companiilor și ale cetățenilor români – obiective-cheie ale României în aceste tratative. Felicitări negociatorului-șef Michel Barnier și echipei sale pentru efortul susținut”, a scris președintele Klaus Iohannis, joi, pe Twitter.
Echipele de negociere din UE și Marea Britanie – cea europeană condusă de Michel Barnier, iar cea britanică de David Frost – au convenit asupra unui acord comercial pentru relațiile viitoare, după nouă luni de negocieri intense. Perfectarea înțelegerii a fost cu atât mai entuziasmantă, întrucât a venit cu doar șapte zile înainte să expire perioada de tranziție.
Ultima rundă de negocieri a durat mai bine de o noapte întreagă și a culminat joi după-amiază, cu anunțul mult-așteptat. Printre subiectele asupra cărora încă existau neînțelegeri în ultimele ore de discuții s-a numărat cel privind cotele de pescuit ale UE în apele britanice.
„Acest acord permite începerea unei noi relații între Regatul Unit și UE. Una pe care ne-am dorit-o întotdeauna – o relație comercială și economică înfloritoare între un Regat Unit suveran și partenerii și prietenii noștri europeni”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului de la Londra, potrivitEuronews.„Pentru poporul britanic acordul livrează obiectivele referendumului din 2016 și ale alegerilor din 2019, și va aduce beneficii semnificative atât pentru Regatul Unit, cât și pentru UE”, a adăugat el.
Acordul „va proteja interesele europene”, a subliniat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. „Putem lăsa în sfârșitBrexitul în urma noastră. Europa va continua să meargă înainte”, a mai spus ea.
„Regatul Unit a ales să părăsească UE și piața unică, să renunțe la drepturile și avantajele unui stat membru”, a subliniat Michel Barnier, negociatorul-șef al UE. „Vor fi prin urmare, în ciuda acestui acord, schimbări reale în zilele care vin… asta este consecințaBrexitului”, a explicat oficialul.