Iohannis: România a câștigat, votul cetățenilor a fost respectat / Convoc partidele la consultări vineri. Anticipatele reprezintă cea mai bună soluție (VIDEO)

Iohannis: România a câștigat, votul cetățenilor a fost respectat / Convoc partidele la consultări vineri. Anticipatele reprezintă cea mai bună soluție (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat că „succesul moțiunii confirmă un proces început odată cu votul din 26 mai. Acest proces se numește intrarea în istorie a PSD”

Șeful statului a precizat că prima rundă de consultări la Controceni, pentru formarea noului Guvern, va avea loc chiar de vineri, de la ora 11.00. Și asta pentru că există probleme care necesită rezolvare urgentă: buget corect pentru anul viitor, o nominalizare pentru postul de comisar european.

Iohannis a declarat că va afla și în ce măsură este susținută opțiunea organizării de anticipate, dat fiind că „soluția este întoarcerea la popor”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Azi a câștiga România. Votul dat de români pe 26 mai a fost pe deplin respectat. Căderea Guvernului PSD e rezultatul firesc al reacției societății față de abuzurile și incometența Guvernului. Succesul moțiunii confirmă un proces deja început odată cu votul din 26 mai. Acest proces se numește intrarea în istorie a PSD.

Felicit PNL pentru inițiativa moțiunii, pentru efortul liderilor PNL de a câștiga sprijin pentru reușita acestui demers necesar. Felicit și celelalte partide de Opoziție, care au pus umărul la îndepărarea acest Guvern PSD-ist eșuat și derutat.

Românii au cerut căderea Guvernului PSD, oprirea distrugerii justiției și stoparea amnistiei și grațierii. Au mai cerut să nu se producă îndepărarea țării de UE. Bilanțul vorbește de la sine. Am reușit să îndeplinim aceste solicitări legitime și să blocăm dezastrul PSD”, a declarat Iohannis.

Șeful statului a anunțat apoi începerea rapid a consultărilor pentru formarea unui nou Guvern: „Voi convoca partidele la prima rundă de consultări mâine, la ora 11.00, pentru că avem nevoie urgentă de un nou guvern. Voi propune o soluție cu mandat foarte clar: guvernare eficientă până la următoarele alegeri parlamentare, indiferent când se vor desfășura. Sunt chestiuni care necesită o rezolvare urgentă. România are nevoie de un buget corect pentru anul viitor și trebuie ca în cel mai scurt timp să facem o nominalizare de comisar european, care să respecte standardele Comisiei Europene. De asemenea, suntem în prag de alegeri prezidențiale și avem datoria de a le organiza cât mai bine, inclusiv pentru românii din diaspora”.

„Cea mai bună soluție e întoarcerea cât mai rapidă la vot, adică anticipate. Aceasta nu se poate face decât dacă există consens. La consultări voi constata în ce măsură există acest consens. Din acest moment, prioritară devine punerea în aplicare a celei mai bune soluții constituționale”, a mai susținut președintele.

Iohannis a subliniat că, totuși, bătălia cu PSD nu s-a terminat, așa că românii TREBUIE să meargă la vot: „Trecerea moțiunii de cenzură este doar o etapă, dar bătălia cu PSD nu s-a terminat aici. De aceea, cer românilor să vină la vot în număr cât mai mare, pentru că votul la alegerile prezidențiale, locale și parlamentare este esențial pentru democrație. Doar așa pot românii hotărî în ce direcție merge România”.

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a trecut. Opoziția a reușit să strângă peste 233 de voturi, atât cât era necesar ca demersul să fie un succes.

238 de parlamentari au votat pentru înlăturarea PSD de la putere. Alte cinci voturi au fost contra moțiunii. (DetaliiAICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`