Președintele Klaus Iohannis a susținut, marți, o declarație de presă, la finalul ședinței pe care a convocat-o la Palatul Cotroceni, la care au participat prim-ministrul Ludovic Orban și vicepremierul Raluca Turcan, dar și o serie de miniștri: Florin Cîțu (Finanțe), Virgil Popescu (Economie, Energie și Mediul de Afaceri), Lucian Bode (Transporturi, Infrastructură și Comunicații) și Adrian Oros (Agricultură și Dezvoltare Rurală).
Iată, mai jos, principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:
– Am avut o întâlnire cu prim-ministrul Orban și mai mulți miniștri pe tema planului național de redresare și reziliență, planul pe care îl pregătim pentru a atrage fondurile europene necesare pentru redresarea economiei.
– Guvernul lucrează la identificarea proiectelor care vor fi incluse în acest program și este în dialog permanent cu Comisia Europeană pentru ca toate proiectele propuse, în final, să fie eligibile, să poată fi finanțate din aceste fonduri.
– De partea noastră, este nevoie de o serie destul de lungă de acte normative care sunt necesate pentru a fi în situația să aplicăm efectiv pentru acești bani.
– Eforturile Guvernului, în acest moment, se concentrează pe infrastructură. România are foarte mare nevoie de infrastructură. Vorbesc în special despre autostrăzi și căi ferate. Avem mai multe tronsoane de autostradă pregătite pentru a fi incluse în proiecte pentru care se solicită bani europeni.
– O altă preocupare pe care am insistat foarte mult este partea de agricultură și protecția mediului. Este foarte clar, fermierii români au mare nevoie să fie susținuți. Pe lângă problemele cauzate de pandemie, fermierii noștri se confruntă cu dificultăți generate încă de seceta prelungită din primăvară.
– Pentru a veni în sprijinul lor lucrărm pe două direcții importante. Prima, Guvernul a prevăzut la rectificarea bugetară fonduri substanțiale destinate fermierilor afectați de secetă. Aici au circulattot felul de fake news în spațiul public.
– A doua linie, la fel de importantă, este pregătirea unor proiecte europene care vin să prevină astfel de situații. Lucrăm foarte intens la elaborarea unor proiecte care vizeză irigații, combaterea secetelor, combaterea deșertificărilor. În general, proiecte care vin să îmbunătățească întreg cadrul, să înlesnească munca fermierilor și, în același timp, să avem grijă ca ele să aibă o componentă foarte importantă de protecție a mediului.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
La finalul ședinței cu membrii Guvernului Orban, președintele Klaus Iohannis va susține și o declarație de presă, anunță Administrația Prezidențială.
Ședința de lucru are loc în contextul în care, potrivit bilanțului prezentat marți de către Grupul de Comunicare Strategică, România a înregistrat o nouă zi cu peste 1.000 de cazuri nou confirmate de COVID-19, ajungând astfel la un număr total de72.208 de îmbolnăviri și3.074 de decese.
În tot acest timp, autoritățilear pregăti un nou set de măsuri pentru începerea noului an școlar, în baza căruia elevii ar putea avea cursuri de numai 30 de minute, iar masca ar deveni obligatorie încă de la clasa I. Proiectul ar putea fi adoptat până la finalul lunii.
„Distanţa de un metru este relativă ca nişte copii de clasa I, a II-a sau a III-a să o poată respecta, atunci venim cu obligativitatea acestei măşti care trebuie să existe. Avem aglomerările acestor copii în pauze, în curţile şcolilor. Masca trebuie să vină ca o regulă adusă în joacă, poate, de către cei care pregătesc acest moment. Este o regulă pe care trebuie să o menţinem”, a subliniat ministrul Nelu Tătaru, luni seară, la Realitatea Plus, potrivitAgerpres.
Întrebat într-o conferință de presădin 12 augustce crede despre mesajul primarului din Brăila, care declara că școlile sunt prea aglomerate pentru ca revenirea elevilor la clase să se facă în condiții de siguranță, dar și despre școlarizarea pe fondul întoarcerii în țară a românilor din diaspora, președintele Klaus Iohannis a răspuns: „Toate aceste chestiuni trebuie lămurite în plan local. De aceea am subliniat, atunci când am avut acea discuție despre începutul școlilor, că decizia se descentralizează. Nu este posibil să stabilim de la București dacă într-o școală din Brăila sau din altă parte poate să înceapă anul școlar în condiții bune sau nu, dar eu sunt convins și știu chiar din proprie experiență că în plan local întotdeauna se găsesc soluții dacă se dorește găsirea acestor soluții. Provocarea, acum, pentru primari, pentru consilieri, pentru conducerea consiliilor județene, este să găsească soluții în fiecare județ și în fiecare localitate pentru ca acolo copiii să meargă la școală în condiții de siguranță. Dacă un primar spune că nu are soluții, atunci nu văd de ce ar candida în continuare pentru poziția de primar”.