OFICIAL: Iohannis a instituit STAREA DE URGENȚĂ. Se plafonează prețurile medicamentelor, carburanților și utilităților. Poate fi interzisă gradual circulația rutieră și aeriană. Pot fi închise granițele (VIDEO)

OFICIAL: Iohannis a instituit STAREA DE URGENȚĂ. Se plafonează prețurile medicamentelor, carburanților și utilităților. Poate fi interzisă gradual circulația rutieră și aeriană. Pot fi închise granițele (VIDEO)

UPDATE: Stărea de urgență a intrat în vigoare în România după ce Decretul președintelui Klaus Iohannis a fost publicat în Monitorul Oficial.

Vezi AICI ce conține Decretul semnat de Iohannis privind instituirea stării de urgență

Pentru prima dată din 1999 până în prezent, șeful statului a decretat stare de urgență în România. Totul,din cauza răspândirii noului coronavirus. Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat intenția încă de sâmbătă, precizând că această măsură va permite autorităților să lupte mai eficient contra COVID-19.

Declarațiile președintelui:

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Pandemia nu poate fi stopată decât cu măsuri excepționale. Măsurile vizează domenii sociale și economice, dar vizează și îngrădirea unor drepturi și libertăți fundamentale. Oricât de greu ar fi, e singura cale prin care salvăm viețile celor dragi nouă.

Școlile vor fi închise pentru protejarea copiilor. Activitatea se suspendă pe perioada stării de urgență și în universitar

Se pot plafona prețurile la medicamente, servicii de utilitate publică, gaze, carburanți, electricitate, în limita prețului mediu din ultimele trei luni, și la alimente

Serviciile medicale pentru tratarea cazurile de coronavirusse acordă tuturor persoanelor de pe teritoriul României și se suportă din bugetul asigurărilor sociale de Sănătate.

Pentru persoanele aflate la domiciliu, ca măsură de prevenție, se vor stabili măsuri de sprijinire. Angajatorii și angajații afectați vor fi sprijiniți prin derogări de la preverile legale în vigoare.

Angajații din domeniile cel mai grav afectate și familiile lor beneficia de protecție socială.

prevederile legii privind acordarea de zile libere părinților nu se aplică angajaților sistemului național de apărare, penitenciare, sanitar și altor categorii stabilite, după caz. Aceste categorii, însă, au dreptul la o majorare a salariului potrivit Legii 19/2020

Se introduce posibilitatea ca în companii și instituții, unde se poate, să se lucreze la domiciliu sau în telemuncă

Nu mai e necesar drumul la sediul instituțiilor pentru beneficii sociale. Documentele pot fi depuse electronic

Am dispus ca în structurile MAI, cele sanitare, de asistență socială să se poată face angajări fără concurs personalul necesar

Am dispus asigurarea sumelor necesare la Ministerul Sănătății pentru achizionarea directă a materialelor și medicamentelor necesare

Am simplificat procedurile de decontare a banilor în sistemul sanitar

Guvernul va anunța curând pachetul de soluții pregătit pentru economie. Va fi asigurată continuitatea tuturor serviciilor de utilitate publică

Am decis suspendarea efectuării controalelor la angajatori de către ITM, cu câteva excepții

Activitatea în sălile de judecată va continua doar în cauzele de urgență deosebită. Lista o vor stabili conducerea Curții Supreme și conducerile Curților de Apel. Instanțele pot da termene de la o zi la alta sau chiar în aceeași zi”.

Președintele a ținut să le transmită un mesaj „special” cadrelor medicale: „Au demonstrat profesionalism și o extraordinară dedicare. Vă mulțumesc tuturor și vă suntem recunoscători. Prin acest decret am luat toate măsurile pentru protejarea personalului sanitar

Iohannis a mai spus că atât el, cât și Guvernul liberal vor lua chiar și măsuri drastice pentru a proteja viața românilor, dar indicațiile trebuie urmate de oameni pentru a-și face efectul: „Dragi români, ascultați mesajele oficialilor, respectați regulile, evitați aglomerările, limitați cât se poate de mult orice deplasare, aveți grijă de cei apropiați, păstrați igiena mâinilor. Păstrați distanța socială”

Iohannis a anunțat apoi ce măsuri se pot impune gradual, în funcție de gravitatea situației: „Starea de urgență permite autorităților să adopte gradual sau rapid măsuri precum închiderea punctelor de trecere a frontierei, închiderea restaurantelor. Poate fi interzisă gradual circulația rutieră, aeriană, maritimă, dacă se impune. Ca măsură cu aplicabilitate graduală, însemnând numai când e necesar, e identificarea și rechiziționarea de stocuri și unități de producție a echipamentelor, medicamentelor necesare pentru combaterea epidemiei. Măsurile vor avea un caracter temporar, dar sunt necesare pentru a preveni un rău mult mai mare în viitor. Tot ce facem în această perioadă se subsumează obiectivului principal – limitarea transmiterii COVID-19”.

„Națiunea noastră trece prin momente dificile. Dar suntem români, popor supus de istorie unor momente cumplite. Le-am depășit pe toate cu bine. Azi nu suntem singuri. O criză globală necesită soluții globale. Efortul internațional e uriaș și ne coordonăm cu partenerii din UE. Dragi români, vă doresc multă sănătate”, a încheiat Klaus Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`