Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă miercuri seară, la finalul ceremoniei de învestitură a Ioanei Mihăilă în funcția de ministru al Sănătății. Șeful statului a subliniat că prioritatea zero acum e lupta cu pandemia de coronavirus și salvarea a cât mai multe vieți. Iohannis a spus că ministrul Sănătății trebuie să acționeze eficient și să comunice constant. Greșelile sunt inerente când se acționează mereu sub presiune, a mai afirmat președintele, dar e important să existe o colaborareonestă și loială între factorii de decizie.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Declarațiile președintelui Iohannis:
- Coaliția de guvernarea trecut în aceste zile printr-un moment mai dificil. Orice alianță în care lucreazămai multe partide se confruntă cu provocări.Nu trebuie să considerăm acest episod altceva decât e. Răspunsul la această provocare, dincolo de unele declarații mai neinspirate, a fost unul bun. Am încredere că liderii coaliției vor rămâne uniți. Dialogul a asigurat ieșirea din impas.
- Prioritatea zeroe acum lupta cu pandemia și salvarea a cât mai multe vieți. Acesta trebuie să rămână cel mai important obiectiv, mai ales că încă traversăm o perioadă dificilă din punct de vedere epidemiologic.
- E o provocare complexă pentru toată lumea, nu doar pentru medicii din prima linie, ci și pentru restul societății, care continuă să respecte măsurile de prevenție.
- Sunt sute de mii de oameni afectați economic, zeci de mii de firme cu probleme, sistemul de educație trebuie să se adapteze permanent. În tot acest tablou, Ministerul Sănătății are un rol fudamental.
- Aștept de la doamna ministru al Sănătății multă responsabilitate și implicare. E foarte important ca ministrul să acționeze eficient și să comunice constant, să le explice românilor care e situația la zi, care sunt pașii de urmat și planul de măsuri.
- De peste un an facem cu toții eforturi foarte mari pentru a diminua efectele negative ale unei criza sanitare fără precedent. Greșelile sunt inerente când se acționează permanent su presiune. Dar ca să reușim, e esențial ca tot acest efort colectiv să se bazeze pe o colaborare onestă și loială, mai ales la nivelul structurilor de decizie. Munca în echipă rămâne condiția esențială ca demersurile să ducă la rezultate pozitive.
- Acum nu e momentul intensificării disputelor sau a orgoliilor politice de nicio parte. Votul primit de la cetățeni cu doar câteva luni în urmă ne obigă pe toți să acționăm matur și responsabil.
- În orice partid democratic, cu atât mai mult într-o coaliție de guvernare, sunt diferențe de viziuni și dezbateri efervescente despre cum trebuei abordate temele naționale mari. Acest lucru nu e doar firesc, ci chiar de dorit. Doar prin confruntări de idei pot fi găsite cele mai corecte și eficiente soluții pentru oameni.
- Însă, aceste diferențe de abordări nu trebuie să ne abată de la obiectivul esențial – protejarea cetățeanului.
- Așadar, le cer guvernanților mai puține dispute și mai mult dialog, mai puțină patimă politică și mai multă repsonsabilitate, mai puțin orgoliu și mai multă colaborare. Pe scurt, le cer să aibă ca prioritate agenda cetățeanului. Doar astfel, guvernanții se pot așeza la aceeași masă, indiferent de opiniile inițiale, pentru a găsi cele mai bune soluții care să răspundă așteptărilor românilor.
- Oamenii vor politicieni care se implică și care își asumă proiecte, care nu caută scuze, care nu dau mereu vina pe alții și se victimizează. Miniștrii au misiunea să rezolve crize, în paralel cu pregătirea de reforme importante, și nu să provoace crize noi.
- Actuala majoritate este cea mai bună opțiune pentru România și avem obligația să găsim împreună modalitățile pentru a livra reformele promise. Aceste reforme nu trebuie niciun moment abandonate, indiferent cine deține un portofoliu sau altul.
- Reformarea statului, întărirea sistemelor de sănătate și educație, repornirea economiei prin proiecte care să creeze noi locuri de muncă, în special pentru cei afectați de pandemie, investiții în proiecte publice majore, toate acestea sunt marile teme în jurul cărora este necesară coalizarea guvernanților. Doar astfel putem construi România în urma acestei mari crize generate de pandemie.
- În acest moment, trebuie să gestionăm cât mai bine epidemia. Însă, dincolo de măsurile de protecție, dincolo de restricțiile inevitabile pentru a reduce aglomerările și mobilitatea, și care dau deja rezultate, cea mai sigură cale de a stopa răspândirea acestui virus este vaccinarea.
- Avem deja modelul de succes al țărilor care au reușit să atingă un nivel suficient de imunizare a populației și au început să relaxeze din ce în ce mai mult măsurile.
- Suntem și noi tot mai aproape de acel moment în care vom putea să revenim la normalitate, să organizăm concerte, spectacole, să redeschidem industria ospitalității, iar românii să aibă o vară liniștită, să poată merge în siguranță în concediu în țară sau în străinătate. Singura condiție este continuarea vaccinării la cote ridicate.
- Asta vă îndemn, dragi români, folosiți toate facilitățile, fie prin platforma de vaccinare, fie prin centrele mobile ori cele care vor fi organizate de companii, vaccinați-vă! Haideți să facem tot ce ține de fiecare dintre noi pentru a avea o vară cu cât mai puține restricții, în care să putem, în sfârșit, să relaxăm măsurile de până acum!
- Vă mulțumesc și vă doresc tuturor multă sănătate!