Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că va fi nevoie deprelungirea stării de urgență în România. Aceasta a fost instituită pe 16 martie, prin decret semnat de șeful statului. Un nou decret va fi emis la începutul săptămânii viitoare. Președintele a mai vorbit despre demersurile făcute de Guvern, astfel că în România vor ajunge în perioada următoare milioane de măști de protecție și 500.000 de combinezoane. Șeful statului s-a mai referit, de asemenea, la rectificarea bugetară, dar și la „o creștere, probabil semnificativă, a deficitului bugetar”.
„Am cerut Guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în decret. În cursul acestei săptămâni voi elabora textul, iar decretul va fi emis săptămâna viitoare. Starea de urgență va fi prelungită cu încă o lună”, a declarat Iohannis.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Șeful statului a ieșit cu o declarație de presă după o întâlnire cu premierul Ludovic Orban. La discuții au participat și miniștrii Florin Cîțu, Marcel Vela, Nicolae Ciucă, Virgil Popescu, Nelu Tătaru, Violeta Alexandru și secretarul de stat Raed Arafat.
„Am dorit împreună să tragem primele concluzii, să vedem cum au fost puse în practică măsurile decise prin decret și prin Ordonanțele Militare. Am evoluat impactul acestor măsuri și cum trebuie conduse lucrurile în următoarele săptămâni.
O primă concluzie ar fi că, în comparație cu alte țări, creșterea numărului de persoane afectate nu a fost așa mare cum am observat, de exemplu, în Italia sau Spania. Acest lucru vine din faptul că noi, din timp, am luat măsuri foarte ferme.
Trebuie să vă avertizez că nu e momentul să ne relaxăm. În niciun caz nu e momentul să nu mai respectăm indicațiile autorităților. Toți experții, toți medicii ne spun că evoluția epidemiei depinde de modul în care respectăm indicațiile autorităților. Dacă respectăm indicațiile, evităm contactul și așa mai departe, e posibil să nu avem o creștere foarte mare. Altfel, e posibil să ajungem în scenarii cum am văzut în țările menționate.
E clar că nu suntem încă la vârful epidemiei și în niciun caz nu e momentul să ne relaxăm. Să fim atenți, să nu fim panicați și să respectăm indicațiile autorităților”, a declarat Klaus Iohannis.
Șeful statului a declarat apoi că milioane de măști vor ajunge în România pentru cadrele medicale, forțele de ordine și populație. Iohannis a subliniat că lucrurile în ceea ce privește achiziția de echipamente încep să se miște. Totuși, consideră necesară prelungirea stării de urgență.
„O veste bună. La început se știe că a fost un pic complicat de procurat materiale de protecție – măști, combinezoane, ventilatoare. Iată că avem deja primele rezultate semnificative ale măsurilor luate de Guvern. Primim încă din această săptămână 2,5 milioane de măști pentru medici, circa 5 milioane de măști pentru forțele de ordine, aproxmativ 8 milioane de măști care vor ajunge la populație. Vor veni în zilele următoare circa 500.000 de combinezoane pentru personalul medical. Sunt lucruri care se mișcă.
Trăgând linie, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgență. Am cerut Guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în decret. Săptămâna acesta elaborăm textul, iar la începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret, prin care voi prelungi starea de urgență cu încă o lună.Această perioadă este absolut necesară pentru a ține evoluția epidemiei sub control”, a declarat Iohannis.
Acesta a mai precizat că, în sprijinul Italiei, România va trimite la Milano o echipă de 11 medici și șase asistenți medicali. Aceștia vor pleca marți.
Președintele a ținut apoi să mulțumească și să laude firmele private care s-au implicat și au oferit ajutorul: „Într-o perioadă dificilă, nu numai autoritățile statului trebuie să se implice pentru țară, ci și firmele private. Și sunt deja destul de mulți care au făcut-o. Îi felicit și sper să continue”.
Klaus Iohannis a vorbit apoi despre rectificarea bugetară ce va fi realizată săptămâna viitoare și a anunțat încă de pe acum că deficitul bugetar va înregistra o creștere „probabil semnificativă”. Rectificarea bugetară se anunță una complicată, căci este nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor care se fac din banul public.
„Prin această epidemie, avem o criză care nu este, din păcate, doar o criză de sănătate publică, ci este o criză care afectează întreaga economie, care va afecta bugetul. Va fi nevoie să se declare o creștere, probabil semnificativă, a deficitului bugetar. Este nevoie de bani mai mulți, pe de altă parte, în sectorul de sănătate publică. Este nevoie de bani destul de mulți pe partea de asistență socială, șomajul tehnic, șomajul. Toate trebuie plătite.
În acest fel, vom avea o situație complicată a bugetului. Însă este clar că această complicație nu se rezolvă de la sine și va trebui Guvernul să facă o analiză cuprinzătoare și să nu ne limităm doar la o rectificare a bugetului care prevede câteva schimbări pe următoarele luni de zile, ci va fi nevoie să se reevalueze și veniturile, care sunt în scădere, dar și cheltuielile pe întregul an fiscal, cheltuieli care sunt în creștere, și în acest fel va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor care se fac din banul public”, a mai susținut președintele.