Kelemen Hunor: În prezența președintelui, am avut o discuție informală cu liderii PNL și USR-PLUS / Concluziile

Kelemen Hunor: În prezența președintelui, am avut o discuție informală cu liderii PNL și USR-PLUS / Concluziile
Foto: Kelemen Hunor / Facebook

Kelemen Hunor, președintele UDMR, a transmis că a avut, joi dimineață, o discuție informală cu Ludovic Orban, Dan Barna și Dragoș Tudorache, liderii PNL, respectiv USR-PLUS, la care a participat și președintele Klaus Iohannis. Kelemen a precizat că discuțiile oficiale între cele trei partide pentru formarea unei majorități parlamentare stabile vor începe sâmbătă.

Discuții informale între PNL, UDMR și USR-PLUS, pentru formarea unei majorități. Declarațiile lui Kelemen Hunor

Joi dimineață, într-o postare pe Facebook, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că a avut discuții informale cu Ludovic Orban, Dan Barna și Dragoș Tudorache, în prezența președintelui Iohannis, iar discuțiile oficiale pentru formarea unei noi majorități parlamentare vor începe sâmbătă.

„Astăzi dimineață, în prezența președintelui statului am avut o discuție informală cu președinții PNL și USR, Ludovic Orban și Dan Barna, respectiv cu președintele executiv PLUS, Dragoș Tudorache. Concluzia întâlnirii este că sâmbătă vom iniția discuțiile oficiale între cele trei partide – PNL, USR-PLUS și UDMR – în vederea formării unei majorități parlamentare și a guvernării comune”, a scris Kelemen Hunor, într-o postare pe Facebook.

Joi și vineri, Klaus Iohannis participă la reuniunea Consiliului European, la Bruxelles.

Noua majoritate parlamentară va fi formată din PNL, USR-PLUS și UDMR

La alegerile parlamentare de duminică, PSD a obținut cele mai multe voturi, dar nu suficiente și este izolat pe scena politică. Prin urmare, noua majoritate parlamentară se va contura în jurul PNL, cu ajutorul USR-PLUS și al UDMR. PMP și Pro România nu au trecut pragul electoral de 5%, așa că nu vor avea reprezentanți în noua legislatură.

Negocierile oficiale dintre cele trei formațiuni nu au început încă, dar în spațiul public se discută deja despre cum ar putea fi împărțite ministerele.

PNL a anunțat deja că-l propune premier pe Florin Cîțu, actual ministru al FInanțelor, iar USR-PLUS îl vrea prim-ministru pe Dacian Cioloș, care a mai avut această funcție vreme de un an, în fruntea unui guvern tehnocrat.

„Este o onoare această nominalizare. În perioada următoare obiectivul este să formăm o majoritate parlamentară, pentru a forma un Guvern. Este nevoie urgență de un Guvern”, a declarat Florin Cîțu, după ce a fost nominalizat de liberali.

Miercuri, Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a explicat cum s-ar putea împărți ministerele între PNL, USR-PLUS și UDMR.

„Poate vor fi 16 sau 18 ministere, dacă mergem pe model european legat de comunicații, schimbări climatice. PNL are 26%, în constituirea noului cabinet scorul se va vedea în 10-11 mandate. USR-PLUS au 15%, probabil vor avea 5-6 portofolii. Cei de la UDMR vor avea 2 portofolii. Dar nu ne batem pe portofolii, nu ne-am stabilit un target”, a declarat Rareș Bogdan.

Acesta a mai precizat că până pe 23 decembrie am putea avea un guvern „care să fie în pâine”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`