Ionel Dancă: Românii sunt chemați să aleagă între a-și proteja viața și un comportament ce pune în pericol sănătatea publică / În ce temei juridic se vor da amenzile după 15 mai (VIDEO)

Ionel Dancă: Românii sunt chemați să aleagă între a-și proteja viața și un comportament ce pune în pericol sănătatea publică / În ce temei juridic se vor da amenzile după 15 mai (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni că, după instituirea stării de alertă, în localitate se va circula fără declarație pe proprie răspundere, iar deplasările în afara localității se vor face în baza unei „declarații verbale” care, însă, va trebui dovedită cumva, cu un act sau cu o adresă. Ulterior, Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban, a declarat, pentru B1 TV, că măsurile anunțate de Tătaru sunt propuneri formulate de Institutul Național pentru Sănătate Publică. Acestea se află acum în dezbatere și nu reprezintă decizii. Hotărârile definitive vor fi luate în baza unor analize, în preajma zilei de 15 mai. Dancă a mai spus că remarcă presiunea populației, care pare să se fi săturat de măsurile restrictive impuse în contextul epidemiei de coronavirus. Acesta a precizat că, la fel ca până acum, românii au de ales între a-și proteja sau nu sănătatea. Ionel Dancă s-a mai referit, în intervenția pentru B1 TV, și la modul în care vor fi aplicate amenzile după data de 15 mai.

Ionel Dancă: Românii au de ales între un comportament care le protejează viața și unul care pune în pericol sănătatea publică

Șeful Cancelariei premierului a declarat, pentru B1 TV, că se observă presiunea din partea populației în sensul relaxării restricțiilor ce au fost impuse pentru limitarea COVID-19. Totuși, decizii în acest sens vor fi luate abia în jurul datei de 15 mai, când se va produce trecerea de la starea de urgență la starea de alertă, și doar după analize minuțioase. Despre declarațiile ministrului Sănătății, privind deplasarea în interiorul și între localități după mijlocul lunii mai, Dancă a precizat că acestea sunt doar niște propuneri ale Institutului Național de Sănătate Publică.

„Aș vrea să clarific puțin, pentru că s-a lăsat impresia unor declarații contradictorii din partea membrilor Guvernului. Până la momentul încetării stării de urgență și instituirii stării de alertă nu e luată nicio decizie, ce se va întâmpla pe perioada stării de alertă. Până atunci facem toate analizele și evaluările posibile, astfel încât la final să adoptăm cele mai bune decizii, să ne permită o relaxare graduală a măsurilor restrictive, fără a pierde tot ce am câștigat în aceste două luni de eforturi împreună cu toți românii.

Ce spune ministrul Sănătății sunt chestiuni publicate de INSP, cu privire la modul în care se pot desfățura deplasările în interiorul sau în afara localității. Deocamdată nu avem o decizie luată. Deciziile se vor lua în baza hotărârilor Comitetului Național pentru SItuații de Urgență, la recomandarea Comitetului Științific. O decizie clară vom avea la momentul încetării stării de urgență și când vom institui starea de alertă. Până atunci, sunt tot felul de propuneri și noi chiar invităm cetățenii să se exprime cu privire la aceste propuneri ale INSP. Acum avem analize”, a explicat Ionel Dancă, pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Întrebat de moderatorul B1 TV Silviu Mănăstire dacă vor fi redeschise parcurile, după 15 mai, șeful Cancelariei premierului a răspuns: „Au fost autorități locale care au decis deschiderea unor parcuri, cu anumite prevenții. Sunt chestiuni care se decid la nivel local, în baza comitetelor județene pentru situații de urgență”.

„Acum suntem toți conștienți și avem o serie de presiuni. Răbdarea oamenilor a atins un anumit nivel de suportabilitate și reclamă adoptarea unor măsuri graduale de relaxare. Paradoxal, prin efortul comun am reușit limitarea răspândirii COVID-19, dar acum, paradoxal, această situație pare a fi răsturnată în sensul în care oamenii cer relaxarea măsurilor ca și cum pericolul n-ar exista. După 15 mai românii sunt chemați să aleagă între a-și proteja propria viață și viața celorlalți și un comportament care să ignore recomandările autorităților și care să pună în pericol sănătatea publică. Românii au de ales cum au avut și în această perioadă. Au ales până acum să se conformeze și în continuare alegerile aparțin fiecăruia”, a mai declarat Dancă.

Pe ce baze se vor da amenzile după instituirea stării de alertă

Ionel Dancă a venit cu precizări și în ceea ce privește modul în care vor fi aplicate amenzile contravenționale, după instituirea stării de alertă, celor care nu respectă dispozițiile autorităților, dat fiind că, recent, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional actul normativ în baza căruia au fost date amenzile mărite în perioada stării de urgență.

„Azi am adoptat un proiect de lege. Greu de înțeles decizia CCR și mai ales a Avocatului Poporului, care a înțeles să pună în pericol practic viața românilor.

Azi, prin proiectul de lege, am modificat regimul juridic al contravențiilor pe perioada stării de alertă, fixând un temei juridic în Ordonanța 2/2001 care stabilește regimul contravențiilor, spre deosebire de temeiul juridic anterior, respectiv Ordonanța 1/1999 privind starea de urgență, astfel încât, după adotarea acestui proiect de lege contravențiile să poată fi aplicate celor care încalcă legea și recomandările autorităților”, a explicat Ionel Dancă, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie