Klaus Iohannis i-a solicitat, miercuri seară, ambasadoarei la UE, Luminiţa Odobescu, să voteze pentru Kovesi. În aceeaşi zi, Dăncilă a anunţat un vot împotrivă

Klaus Iohannis i-a solicitat, miercuri seară, ambasadoarei la UE, Luminiţa Odobescu, să voteze pentru Kovesi. În aceeaşi zi, Dăncilă a anunţat un vot împotrivă
Foto: Hepta

Laura Codruţa Kovesi a fost desemnată, joi, în funcţia de procuror-şef al Parchetului European după ce în şedinţa COREPER a primit 17 voturi din 22 de reprezentanţi.

O mare întrebare rămâne felul în care a votat reprezentanta României, ambasadoarea Luminiţa Odobescu, având în vedere că prima dată s-a opus numirii Laurei Codruţa Kovesi şi a votat pentru candidatul Franţei.

Surse politice pentru B1.ro au subliniat că preşedintele Klaus Iohannis a sunat-o miercuri seară pentru a îi cere imperativ ca această să voteze pentru Laura Codruţa Kovesi în ciuda indicaţiei clare a premierului Viorica Dăncilă care a anunţat că se opune numirii fostei şefe DNA.

”Nu susținem un mandat pentru Kovesi, nu susținem pentru că mi se pare o abordare firească, când există suspiciuni asupra oricărui om indiferent pentru postul pentru care candidează, trebuie mai întâi să se lămurească situația”, a declarat, miercuri seară, după ședința CEx a PSD premierul Viorica Dăncilă.

Cu toate acestea, surse politice pentru B1.ro au arătat că Iohannis a insistat pentru ca Luminiţa Odobescu să voteze în favoarea Laurei Codruţa Kovesi.

Conform informaţiilor obţinute de B1.ro în contextul primului vot pe acest subiect, ambasadorul poate primi un mandat privind felul în care votează de la preşedinte, de la Guvern sau de la Ministerul Afacerilor Externe.

În contextul controversei create, Teodor Meleşcanu a respins insistent că el ar fi dat un mandat împotriva lui Kovesi, dar a refuzat să spună cine este cel care i-a cerut Luminiţei Odobescu să voteze pentru candidatul francez.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`