Încalcă termoscanarea drepturile cetățenilor români? Ce spune Constituția României

Încalcă termoscanarea drepturile cetățenilor români? Ce spune Constituția României
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Este sau nu legală termoscanarea înainte de facilitarea accesului în spațiile închise?

Reamintim faptul că miercuri a fost provocat un scandal de proporții chiar la intrarea unui hipermarket din sectorul 5 al Capitalei, după ce mai multe persoane au refuzat să li se ia termeratura. În momentul în care agentul de pază al magazinului s-a îndreptat către oamenii cu pricina, aceștia au devenit recalcitranți, fiind nevoie de intervenția forțelor de ordine. Ulterior, persoanele care au perturbat liniștea publică au fost conduse la secția de poliție, unde au primit o amendă în valoare de 2000 lei.

Ulterior, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a simțit nevoia să transmită un mesaj românilor, în special, celor care se tem pentru siguranța lor.

„Termoscanarea e făcută de la distanță, nu-ți ia datele, nu-ți ia CNP-ul de pe frunte, îți ia temperatura, nu-ți face absolut nimic. Dacă e la un nivel înalt temperatura, îți recomandă să mergi la medic. Nu văd nicio problemă de legalitate, este mai mult vorba despre protecția celor care sunt într-un spațiu. Și acum, când am venit aici, pompierul m-a oprit și mi-a luat temperatura și sunt convins că a luat temperatura și celorlalți. Nu este nimic rău în acest lucru”, a spus Raed Arafat.

De asemenea,Arafata spuscă nu există nicio problemă de legalitate.

Termoscanarea în timpul stăriide alertă

Odată cu ridicarea stării de urgență, a fost instituită starea de alertă.

Un Ordin comun al ministerului Sănătății și ministerului Afacerilor Interne din data de 15 mai 2020 arată care sunt noile reguli care se aplică în perioada stării de alertă, prin care se numără măsurarea temperaturiiși purtarea măștii de protecție în spațiile publice închise.

Conform ordinului comun,pe lângă termoscanare, triajul epidemiologicincludeși ”observarea semnelor și simptomelor respiratorii, de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare general modificată”, ceea ce înseamnăcă nu se va permite accesul dacă se constată prezența oricăreia dintre aceste simptome respiratorii.

Indiferent că este vorba de procurarea hranei, de exercitarea profesiei, de rezolvarea anumitor chestiuni admnistrative sau legale ce nu pot fi amânate, accesul oricărui cetățean în clădirile publice este condiționat de măsurarea temperaturii.

Ce spune Constituția României

Constituţia României nu vorbeşte, firesc de altfel, despre termoscanare, dar specifică negru pe alb că autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată, iar persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi, dacă nu încalcă drepturile şi libertăţile altora, ordinea publică sau bunele moravuri.

Constituția Românieigarantează:

-dreptul la integritate fizică și psihică ale persoaneiși faptul că nimeni nu poate fi supus torturii și niciunui fel de pedeapsă sau detratamentinuman oridegradant(Art. 22 alin. 1 si 2);

-ocrotirea viețiiintime, familiale șiprivate(art. 26, alin, 1).

Totuşi, tot constituţională este şi instituirea stării de urgenţă şi alertă, autorităţile având prerogrative de a gestiona eficient o situaţie de acest tip.

„M-am uitat foarte atent în aceste zile în legislațiacu privire la sănătate, la drepturile pacientului șiconstatcă mulți vorbesc, dar puținicunosc. În legislațiacu privire la sănătate se prevede în modclarce este intervenție medicală și înce unități se desfășoară aceasta. Nu are nicio legăturăcu operațiunea de măsurare a temperaturiicare se practică în unele supermarketuri sau în instituțiile publice. Așadar, avem o lege pecarecu toții trebuie să o respectăm. Este o legecare obligă angajatorii să măsoare temperatura angajaților în momentul intrării în unitateca un mijloc de prevenire. Nu stă nimeni să stabilească dacă ești bolnav sau nu, dacă suferi decovid sau ai o simplă febră, sau dacă doamnele sunt într-o anumită perioadă a lunii. Pur și simplu este o măsură de precauție, prevăzută în lege,care trebuie respectată atât timpcât este în vigoare. Distanțarea socială este o soluție, spălarea pe mâini este o altă soluție, purtarea măștii încă una și, mai nou, termoscanarea.

Vă asigurca juristcă nu este nicio încălcare a vreunui drept al omului. Dincontră,credcă noiceilalți avem dreptul să pretindem să fim protejați și a ni se respecta sănătatea”, a declarat judecătorulCristi Danileț.

Avertismentul reprezentantului OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) aavertizat că măsurarea temperaturii trebuia luată abia după ce se făcea o campanie de informare şi poate că, la acest capital, România a fost relativ deficitară, campaniile de informare faţă de termoscanare fiind făcute mai ales după ce măsura a fost deja implementată.

În ultima vreme, pe rețelele de socializare au circulat ”informații false” potrivit cărora, aparatele folosite pentru termoscanare ar lua datele oamenilor sau ”codul numeric personal de pe frunte”. Mai mult, unii oameni sunt de părere că aparatul îi fotografiază și că le-ar pune sănătatea în pericol. Toate acestea fac parte dintr-o campanie de Fake News menită a discredita statul de drept, ea întâlnindu-se nu doar în România, ci şi în majoritatea statelor occidentale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`