Guvernul prelungește starea de alertă cu 30 de zile. Ludovic Orban: Masca de protecție, obligatorie în toate spațiile deschise, acolo unde rata de infectare e de peste 3 la mia de locuitori (VIDEO)

Guvernul prelungește starea de alertă cu 30 de zile. Ludovic Orban: Masca de protecție, obligatorie în toate spațiile deschise, acolo unde rata de infectare e de peste 3 la mia de locuitori (VIDEO)
Foto: gov.ro

Guvernul urmează să decidă în şedinţa de miercuri prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile, din cauza numărului crescut de cazuri de Covid-19. Decizia vine în urma hotărârii anunțate deja de marți seară de către reprezentanții Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel, starea de urgență se prelungște de la 15 octombrie până la mijlocul lunii noimebrie.

UPDATE, 14 octombrie, ora 14.30: Premierul Ludovic Orban a anunțat, în debutul ședinței de Guvern, că Hotărârea de Guvern privind starea de alertă și cele trei anexe ale sale vor fi modificate, astfel încât starea de alertă să fie prelungită cu încă 30 de zile și să fie implementate noi măsuri anti-coronavirus.

„Pe ordinea de zi va fi figura ca punct important Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă.

Ieri am avut reuniunea CNSU prin care am decis să propunem Guvernului prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile și să completăm Hotărârea de Guvern și cele trei anexe cu câteva măsuri suplimentare care au fost prezentate deja după reuniunea CNSU.

În principal se instituie obligativitatea portului măștii în anumite categorii de spații aglomerate: peroane, stații, piețe, târguri, oboare, unde nu se poate păstra distanța. Pentru o incidență între 1,5 și 3 la mie. Unde se depășește indicele de 3 la mie, CNSU propune obligativitatea portului măștii în toate spațiile deschise, ca măsură de protecție suplimentară”, a declarat Orban, la începutul ședinței de Guvern de miercuri.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Executivul aprobă prelungirea stării de alertă până la 15 noiembrie

Guvernul Orban decide în ședința de miercuri prelungirea stării de alertă pentru alte 30 de zile. Este a șasea oară când starea de alertă este prelungită în țara noastră. Mai exact, România a intrat în stare de alertă la data de 15 mai, după ce alte două luni a fost în stare de urgență. Amintim în 11 martie, țara noastră a intrat în carantină din cauza epidemiei de coronavirus.

Hotărârea CNSU mai prevede că purtarea măştii va deveni obligatorie în toate spaţiile deschise în zonele în care incidenţa infectărilor cu noul coronavirus depăşeşte 3 la mia de locuitori.

Totodată, prin Hotărârea CNSU se propune ca evenimente private precum nunţile, botezurile, aniversările, mesele festive în spaţii deschise, precum şi în spaţii închise să fie interzise în perioada următoare, până când va scădea numărul de persoane infectate cu noul coronavirus.

În ce priveşte programul teatrelor, cinematografelor, sălilor de spectacole, restaurantelor, cafenelelor, în şedinţa CNSU s-a decis că acolo unde incidenţa infectărilor cu noul coronavirus este sub sau egală cu 1,5 la mie, acestea vor funcţiona cu capacitatea de 50%.

„Atunci când incidenţa depăşeşte 1,5 la mie şi este până la trei la mie, vor funcţiona cu capacitate de 30% iar programul va fi redus până la ora 23,00. Atunci când incidenţa depăşeşte 3 la mie, activitatea va fi sistată”, a precizat şeful DSU, Raed Arafat, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Klaus Iohannis: Trebuie prelungită starea de alertă. Nu este nevoie acum de stare de urgenţă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi seara, că în acest moment nu este necesară declararea stării de urgenţă, dar că starea de alertă trebuie prelungită.

„După părerea mea este foarte clar că starea de alertă trebuie prelungită şi sunt convins că va fi prelungită, dar cu ce perioadă bănuiesc că în această fază va fi prelungită cu încă o lună de zile”, a declarat, marţi seara, şeful statului în cadrul unei conferinţe de presă.

Întrebat care a fost impactul economic al „lockdown-ului” și dacă România și-ar mai permite un episod de acest gen,Klaus Iohannisa precizat că pandemia decoronavirusne costă scump.

„Ca țară ne permitem să facem tot ce putem să facem pentru sănătatea concetățenilor noștri. Este evident că nu putem să intrăm într-o logică simplistă, să măsurăm vieți contra firme. Așa ceva este inadmisibil! Noi ne străduim foarte mult să dăm tot ce putem sistemului medical, să ajutăm medicii, să ajutăm personalul medical, ca în definitiv să fie ajutați oamenii care ajung la spital. Pe de altă parte, din motive de restricții care au fost necesare la momentul respectiv și, din păcate, sunt necesare și acum, firmele au dificultăți. Este o realitate tristă cu care ne confruntăm. Exact din acest motiv Guvernul a venit cu tot felul de măsuri de a stimula revenirea la activitate. Multe firme, între timp, au trecut integral sau parțial la lucrul de la domiciliu șamd. Încearcă să se adapteze. Nu toți reușesc și Guvernul va continua să vină cu măsuri de sprijin, cu măsuri speciale sectoriale. Această pandemie ne costă scump, este un fapt, dar împreună cu Guvernul căutăm cele mai bune căi pentru a avea și o grijă foarte pronunțată pentru românii care se îmbolnăvesc, pe de altă parte o grijă specială pentru sănătatea publică pentru a îngrădi răspândirea pandemiei, dar și grija pentru diferitele sectoare ale economiei care sunt unele grav lovite de această evoluție. Este o ecuație extrem, extrem de complicată. Nu poate fi simplificată artificial și, practic, trebuie să lucrăm pe toate fronturile simultan și pot să spun că în această situație Guvernul împreună cu mine ne-am mișcat bine”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`