Ce acte normative a adoptat, miercuri, Guvernul Orban. Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: Măsurile pentru mediul economic, din ultimele 2 luni și jumătate, au însemnat aproape 1,5% din PIB

Ce acte normative a adoptat, miercuri, Guvernul Orban. Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: Măsurile pentru mediul economic, din ultimele 2 luni și jumătate, au însemnat aproape 1,5% din PIB
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban și miniștrii din Guvernul pe care îl conduce s-au reunit în ședință, miercuri dimineață, la Palatul Victoria, unde au fost adoptate noi măsuri în lupta României cu criza COVID-19 și efectele sale, iar o parte dintre acestea se referă la mecanismul de șomaj tehnic. Totodată, a fost abordată și situația autostrăzilor din România, pe care ministrul Lucian Bode a prezentat-o și în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Principalele declarații făcute de Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, la finalul ședinței de Guvern

  • Aș vrea să anunț că, astăzi, la ora 9, am depășit plafonul de 1 miliard de lei și erau deja aprobate 1441 de credite, asta ce ține de fondul de garantare. În sistemul financiar-bancar sunt aprobate mult mai multe credite, dar după ce au fost văzute și documentațiile din fondul de garantare, sunt deja 1441 de credite. După ce va fi publicată OUG de astăzi sunt sigur că viteza de aprobare va crește. Așa cum am spus și eu, și premierul de mai multe ori, dacă o să fie nevoie, plafonul o să fie modificat.
  • Un al doilea act normativ. O OUG de măsuri fiscale. Aici continuăm șirul măsurilor fiscalepe care le-am luat pentru a-i ajuta pe antreprenori și pe angajați în această perioadă. Sunt câteva prorogări de termene.Pentru că a fost OUG 29, multe dintre termene din OUG 29 expirau în 15 iunie și am extins până la 25 iunie, când este zi normală de plată și se lucrează cu Fiscul. La OUG 6/2019 a fost extinsă și pentru perioada din 2019 și până la 31 martie 2020 (…) Pentru că suntem la măsuri fiscale pe care le-a luat acest Guvern, în această perioadă, aș vrea să vă aduc aminte, pentru că au fost trei categorii mari de măsuri fiscale. Au fost măsuri fiscale administrative adoptate în perioada stării de urgență și 30 de zile de la încetarea acestei. Alte măsuri fiscale doar pentru perioada stării de urgență și avem măsuri fiscale care rămân în aplicare după starea de urgență.
  • Vă spun că veți vedea un șir lung de măsuri pe care le-am luat, iar efectul acestor măsuri, pentru buget, înseamnă, în doar aceste două luni și jumătate, aproape 1,5% din PIB. Un efort enorm pe care l-am făcut în această perioadă pentru a susține mediul economic din România. Nu s-au calculat și nu s-au datorat dobânzi și penalități de întârziere conform Codului de procedură fiscală pentru obligațiile fiscale scadente, începând cu data de intrare în vigoare a OUG 29.

Guvernul Orban adoptănoi măsuri pentru lupta cu criza COVID-19

Una dintre măsurile de pe agenda de miercuri se referă la eliminarea unor „bariere” din programul de credite garantate de stat pentru companii. Florin Cîțu a explicat că „eraun element de ambiguitate în ceea ce privește modul de a proba dacă ai fost afectat sau nu. Atunci am eliminat această cerință de a fi probat de la caz, la caz. Este un program care susține economia, în această perioadă. Este legat de COVID-19, e adevărat, dar nu trebuia să fi fost ca în celelalte situații, unde am oferit ajutoare de stat cu certificat”.

„Să le transmiteți celor de la fond să țină o legătură permanentă cu responsabilii din cadrul băncilor de derulare a proiectelor, să aibă o comunicare permanentă, astfel încât să fluidizeze toate procedurile. Să grăbească viteza de aprobare a creditelor, că acesta este de fapt obiectivul nostru”, a fost răspunsul premierului Ludovic Orban.

În replică, Florin Cîțu a spus că observația prim-ministrului este „corectă” și a explicat că, „prin această eliminare de bariere de astăzi, facem un pas înainte. Bineînțeles că ținem legătura și cu clienții, dar și cu sistemul bancar. Dacă mai sunt măsuri pe care trebuie să le implementăm în perioada următoare, o vom face. Am notificat și comisia în legătură cu alte măsuri. Le vom prezenta săptămâna viitoare”.

Întrebat dacă a fost pregătit proiectul de ordonanță de urgență care clarifică măsurile active după data de 1 iunie, un secretar de stat din Ministerul Muncii a răspuns: „Domnule prim-ministru, avem proiectul de OUG pentru instituirea unor măsuri active în perioada de după 1 iunie. Rugămintea noastră este ca aceste proiect să intre în primă lectură, deoarece ieri am primit foarte multe propuneri de la partenerii sociali. El este în avizare”.

„Atenție, el trebuie să intre în vigoare până în data de 1 iunie, pentru că, practic, reglementează chestiunea măsurilor active menținerii șomajului tehnic, noilor măsuri active după data de 1 iunie. O introducem în primă lectură și mai facem o ședință mâine sau poimâine”, a atras atenția premierul Ludovic Orban.

Premierul și ministrul Lucian Bode, despre situația autostrăzilor, în ședința de miercuri dimineață

Lucian Bode, ministrul Transporturilor, a afirmat că, „astăzi,situația Autostrăzii Lugoj-Deva, parte componentă a Coridorului european principal Constanța-București-Pitești-Sibiu-Nădlac, cu cei 100 de kilometri de autostradă, se prezintă în felul următor. Avem 66 de kilometri de autostradă pe care se circulă fără restricții. Avem 21 de kilometri în lotul 3, unde se circulă cu restricții de viteză și de tonaj. Avem 4 kilometri din lotul 2, muzeu în aer liber. Sunt finalizate în proporție de 75%, dar nerecepționați, și avem 9 kilometri din lotul 2, celebra secțiune a urșilor, secțiunea E, nerealizați. Obiectivul nostru este să finalizăm lucrările la această autostradă, astfel încât circulația să se desfășoare în condiții de siguranță și fără restricții. Așadar, domnule prim-ministru, vă informez că, începând de mâine, 28 mai 2020, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va ridica temporar restricțiile de tonaj pe tronsonul 3, cei 21 de kilometri dintre Holdea și Ilia”.

„Vă reamintesc că am preluat, în noiembrie 2019, 21 de kilometri de muzeu în aer liber, iar pe 24 decembrie am decis deschiderea traficului pe acest tronson de autostradă, cu restricții de viteză și de tonaj, în baza expertizelor realizate la comanda companiei de drumuri și în urma finalizării intervențiilor la Podul peste Mureș. Între timp, domnule prim-ministru, am finalizat și expertiza pentru calea de rulare, pentru drum, am realizat măsurătorile de capacitate portantă a corpului drumului în Ilia. Ridicăm restricțiile de tonaj pe tronsonul Lugoj-Deva, lotul 3, cei 21 de kilometri, începând de mâine. În continuare realizăm expertiza pentru structură și terasamente. Contractăm toate lucrările, și pentru drum, și pentru terasamente, le executăm din garanția reținută constructorului”, a adăugat Lucian Bode.

Întrebat când vor fi reluate licitațiile la tronsonul 2, ministrul a explicat că „tronsonul 2, secțiunea E, cu cei 9 kilometri neexecutați, vă informez, domnule prim-ministru, că în acest moment noi suntem într-un calendar în care ne propunem să executăm lucrările la acest tronson de autostradă. Mai întâi am răspuns la 168 de solicitări în mai puțin de două luni de zile după reluarea procesului de achiziție din aprilie, mai anul trecut. Termenul pentru depunerea ofertelor este stabilit septembrie 2020. Până la sfârșitul anului finalizăm evaluarea ofertelor și ne propunem să semnăm contractul pentru proiectare (12 luni) și execuție (30 de luni). Sigur, în condițiile în care nu vom avea contestații pe o parte. Pe de altă parte, vă informez că noi am declanșat procedura de contestație în anulare la hotărârea Curții Internaționale de Arbitraj de la Paris, în care știți că, în urmă cu câteva săptămâni, statul român a fost obligat la plata unor despăgubiri și depunerea în contractul semnat în 2013 cu antreprenorul”.

„Pentru măgăriile pe care le-au făcut ăștia pe lotul 3, nu plătește nimeni? Sper că ați făcut sesizare”, a spus tranșant Ludovic Orban, iar Lucian Bode i-a răpuns că, „categoric,Categoric, suntem în instanță pe lotul 3, vă referiți la cei 21 de kilometri cu constructorul spaniol”.

„Acolo a fost cu siguranță un aranjament între managementul companiei și constructor, ca să rezilieze contractul fără temei legal, tocmai ca să creeze posibilitatea companiei să câștige. Acolo lucrurile sar în ochi. Lipsa de apărare, toate trebuie sancționate. Trebuie trimis către parchet”, a mai precizat Ludovic Orban.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)