Guvernul a aprobat OUG privind prefecții. Cseke Attila: Terminăm cu o ipocrizie / Florin Cîțu: Nu e o politizare a funcției de prefect, ci o reașezare

Guvernul a aprobat OUG privind prefecții. Cseke Attila: Terminăm cu o ipocrizie / Florin Cîțu: Nu e o politizare a funcției de prefect, ci o reașezare
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Florin Cîțu a anunțat, la finalul ședinței de Guvern de miercuri, faptul că Executivul a adoptat Ordonanța de Urgență prin care prefecții și subprefecții nu mai sunt înalți funcționari publici, ci au funcție de demnitate publică. Cîțu a dat asigurări că nu e vorba de o politizare a celor două funcții, ci de o „reașezare”. La rândul său, ministrul Dezvoltării,Cseke Attila, a punctat că „Reglementăm în drept ceea ce avem în fapt, pentru că, în realitate, avem de foarte mulți ani, indiferent de guvernare, în funcțiile de prefect și subprefect oameni politici”.

Florin Cîțu, despre Ordonanța de Urgență privind prefecții și subprefecții

„A fost aprobată Ordonanța de Urgență prin care prefecții devin demnitari. E un proiect care a fost asumat de coaliția de guvernare prin programul de guvernare și azi am adoptat OUG”, a declarat premierul Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern de miercuri.

Întrebat în legătură cu politizarea funcției de prefect, ca urmarea a acestei modificări, premierul a răspuns: „Nu aș spune că e o politizare a funcții de prefect, e o reașezare a funcției de prefect. E un obiectiv asumat transparent de coaliție în programul de guvernare. Proiectul a fost în dezbatere publică o lună. Nu a fost nicio surpriză”.

Guvernul a aprobat OUG privind transformarea prefecților în demnitari. Florin Cîțu: Nu e o politizare a funcției de prefect, ci o reașezare

Cseke Attila, despre OUG privind transformarea prefecților în demnitari

„Guvernul a aprobat proiectul de act normativ care privește modificarea și completarea Codului Administrativ printr-o OUG a Guvernului. Reglementăm în drept ceea ce avem în fapt, pentru că, în realitate, avem de foarte mulți ani, indiferent de guvernare, în funcțiile de prefect și subprefect oameni politici.

Terminăm cu această ipocrizie. E de notorietate că oamenii politici prin concursuri, proceduri organizate, ajung în categoria funcționarilor publici pentru a exercita temporar apoi acestei funcții.

Conform Constituției, funcția de prefect are rolul de a reprezenta la nivel local Guvernul. Guvernul e mereu unul politic, deci inclusiv pe reglementarea Constituției, din punctul nostru de vedere, funcția de prefect trebuie să fie de demnitate publică”, a explicatministrul Dezvoltării,Cseke Attila.

Acesta a punctat că nu e nicio persoană în ultimii 13 -14 ani care să fi avut două mandate întregi de prefect sub guvernări diferite: „Asta arată extrem de clar că fiecare Guvern și-a dorit reprezentanții proprii”.

E o reșezare în normalitatea constituțională, a mai spus ministrul.

„Se stabilesc și condițiile de ocupare a acestor funcții, care privesc criterii legate mai ales de studii universitare și de necesitatea de absolvire a unor programe de formare specializată, care vor fi organizate de Institul Națioanl de Administrație. Se introduce o derogare de maxim un an pentru cei care nu au un astfel de stagiu”, a mai declarat ministrul Dezvoltării.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`