Guvernul adoptă HG pentru prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând de miercuri. Premierul Ludovic Orban: Se permite oficierea de slujbe în biserică. Grădinițele, deschise pe perioada verii (VIDEO)

Guvernul adoptă HG pentru prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând de miercuri. Premierul Ludovic Orban: Se permite oficierea de slujbe în biserică. Grădinițele, deschise pe perioada verii (VIDEO)
Foto: Inqum Photos / George Călin

Guvernul Orban adoptă, marți, o hotărâre validată în unanimitate de Consiliul pentru Situații de Urgență, prin care starea de alertăva fi prelungită pe o perioadă de 30 de zile, începând de miercuri, 17 iunie – astfel că mai rămâne doarca extinderea situației excepționale să fie încuviințată de Parlament. Cu ocazia reuniunii guvernamentale,liderul liberalilor a prezentat o parte din inițiativele economice demarate de Executiv pe perioada pandemiei de coronavirus, dar a criticat și atitudinea Ungariei, care „a luatmăsuri care sunt contrare Tratatului UE privind libertatea de circulație”

Principalele declarații făcute de premierul Ludovic Orban, în cadrul ședinței de Guvern de marți

  • Știți foarte bine că am fost atacați privitor la funcționarea programului IMM Invest. Datele la zi arată că există peste 4.750 de firme cărora li s-a aprobat creditul, iar plafonul atins până astăzi de creditare este de 3,8 miliarde. Sigur că există deja două bănci care și-au atins plafonul maxim pe care îl aveau alocat în cadrul programului, iar ritmul de procesare a solicitărilor de creditare, cu garanția dată de stat, va crește în următoarea perioadă. Ca atare, n-am nici cea mai mică emoție că plafonul de 15 miliarde nu va fi atins.
  • Sigur, aici va trebui, domnule ministru (n.r. – Florin Cîțu), să realocăm plafoanele. Dacă e o bancă ce nu procesează solicitările de creditare într-un ritm convenabil, putem să îi luăm din plafon și să îl alocăm către băncile care au celeritate în soluționarea cererilor și iau decizia de acordare a creditelor.
  • Am să vă dau câteva date legate de piața forței de muncă. Știți foarte bine că foarte mulți analiști, dar lideri politici din opoziție au prevăzut apocalipsa în domeniul pieței muncii – un șomaj înspăimântător, chiar am fost acuzați de faptul că nu am luat măsuri. Am să vă dau câteva date. În luna mai 2020, numărul de cetățeni cu contracte de muncă, nu numărul de contracte de muncă, a fost mai mic cu doar 14.000 față de numărul de români cu contracte de muncă din mai 2019, în condițiile în care aprilie, mai și iunie sunt lunile în care este estimat să se atingă impactul cel mai mare al crizei economice. Cu toate acestea, măsurile pe care le-am adoptat au apărat locurile de muncă ale românilor. Lucrul acesta e demonstrat de date, de cifre.
  • Peste un milion de români au beneficiat de șomajul tehnic și aproximativ 70.000 de români, persoane fizice autorizate, profesioniști în sensul prevederilor Codului civil, au beneficiat de forme de indemnizații de sprijin. După datele pe care le avem, evident ele sunt în curs de evoluție, până la 750.000 de români beneficiază de măsura activă de plata a 41,5% din salariul brut pentru angajații care își reiau activitatea în cadrul companiilor în care au lucrat și care au fost în șomaj tehnic, ceea ce arată că, practic, nu s-au pierdut locuri de muncă foarte multe în domeniile unde au existat restricții.(…) Noi am păstrat măsura de plată a șomajului tehnic pentru angajații din domeniile care au rămas încă sub restricții. Odată cu noile măsuri de relaxare, care vor deschide activitatea în mai multe domenii de activitate, numărul de persoane afectate, numărul de angajați care lucrează în companiile afectate se va reduce și, cu siguranță, foarte mulți dintre cei care încă păstrează șomajul tehnic odată cu redeschiderea activității își vor relua activitatea și vor beneficia de măsura pe care am decis-o împreună, în Guvern.
  • În ceea ce privește ratele la bănci, există aproape 200.000 de beneficiari ai măsurii pe care am adoptat-o, de amânare a ratelor la bănci până la data de 31 decembrie. Acești 200.000 de beneficiari sunt doar cei care au beneficiat de OUG emisă de Guvern, pentru că înainte de adoptarea actului normativ, mai multe bănci au luat decizia de amânare a plăților înainte de intrarea în vigoare a actului normativ. În realitate, numărul beneficiarilor, persoane fizice și juridice, care au fost subiectul acestei măsuri de amânare a ratelor la credit, a fost mult mai mare, iar suma totală a ratelor pe care trebuiau să le plătească este cifrată la 4,6 miliarde de lei.
  • În ceea ce privește concediile medicale, trebuie să știți că am atins un record absolut în ceea ce privește decontarea concediilor medicale. În luna mai am decontat concedii medicale în valoare de peste 600 de milioane de lei. Ca să înțelegeți mărimea decontărilor, trebuie să știți că decontarea medie pe 2019 a concediilor medicale, până în 4 noiembrie când am venit noi la putere, a fost de sub 100 de milioane pe lună.
  • Domnule ministru Vela, din nou Ungaria a luat măsuri care sunt contrare Tratatului UE privind libertatea de circulație. Am primit relatări personale inclusiv de la oameni care cunosc personal că nu li se permite tranzitul prin Ungaria, că autoritățile maghiare au instituit iarăși niște reguli de tranzitare de către persoanele fizice care călătoresc nu în Ungaria – înțeleg, dacă vor în Ungaria, cine se duce în Ungaria, să instituie măsurile specifice de protecție sanitară, cum și noi am instituit – din nou le este afectată libertatea de circulație. Chiar mi se pare ciudat că principalele victime sunt cetățenii români. Aici, solicitarea mea către dumneavoastră este să interveniți de urgență pe lângă omologul dumneavoastră maghiar și să formulați o solicitare fermă privitor la asigurarea libertății de circulație. Sunt familii, care au plecat împreună, un tată care a vrut să își ducă fata să își dea examenele, și care nu a fost lăsat părintele să se ducă cu fata că i s-a cerut contract de muncă în original și nu i s-a permis tranzitarea Ungariei în absența unui contract de muncă în original.
  • În cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență, am adoptat în unanimitate următoarea hotărâre: Art 1. Se propune prelungirea stării de alertă pe tot teritoriul țării pentru 30 de zile, începând cu data de 17.06 2020; Art. 2 Măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de SARS-CoV-2 necesare a fi adoptate începând cu data de 17.06 2020, în contextul epidemiologic actual, sunt prevăzute în Anexa care face parte integrantă din prezent hotărâre; Art. 3 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor sistemului național de management al situației de urgență pentru punere în aplicare, prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.
  • Am luat decizia de a face un nou pas în relaxare, în conformitate cu decizia pe care am adoptat-o vineri, în ședința de Guvern. Se știe că se va permite desfășurarea activităților în centrele comerciale de tip mall, sigur cu excepția cinematografelor, restaurantelor, sălilor de jocuri. Se va relua activitatea pentru sălile de fitness și de aerobic, sigur în condițiile stricte care sunt reglementate prin ordin comun de către Ministerul Sănătății. De asemenea, se reia activitatea în after-school-uri, grădinițe pe perioada verii, tot în condițiile reglementate prin ordinul comun al ministrului Sănătății, ministrului Educației și ministrului Muncii.
  • Se reiau și activitățile jocurilor de noroc. A fost o adevărată campanie împotriva noastră că dăm drumul la păcănele. Jocurile de noroc înseamnă și loteria, casele de pariuri, altele care se desfășoară în baza legii. Ce nu înțeleg cei care ne critică doar ca să se afle în treabă este că măsurile pe care le-am luat au avut la bază analizele de riscuri epidemiologice.

  • Am luat decizia de a permite oficierea de slujbe și în interiorul bisericilor. Aici aș vrea să fac o precizare. Noi nu am închis bisericile. Bisericile au fost deschise în această perioadă. Singurul lucru care nu s-a permis a fost oficierea slujbelor. S-au permis, de exemplu, diferitele evenimente pentru botezuri, căsătorii, cu un număr limitat de persoane la nivelul familiilor. De asemenea, bisericile nu au fost închise, deci cei care au titrat că se redeschid bisericile nu au redat corect adevărul.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Când va lua PSD o decizie finală privind prelungirea stării de alertă

Acum că inițiativa guvernamentală trebuie validată de Parlament, intră în scenă și PSD, principala formațiune de opoziție, care se bucură încă de un număr confortabil de mandate parlamentare și care a anunțat că va lua o decizie finală cu privire la prelungirea stării de alertă abia după ce va putea fi consultată forma finală a HG. Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al social-democraților, comentase și el subiectul.

„Nu avem nicio analiză de risc, nu avem nicio propunere din partea Guvernului de prelungire a stării de alertă. Nici politicienii, nici presa, nici românii nu știu ce se va întâmpla peste câteva ore, când va expira starea de alertă. Cu certitudine știm un lucru: în spațiile închise se pot juca păcănele. În rest, avem doar supoziții: în biserici nu se poate intra, nu știm dacă bolnavii cronici pot merge în continuare la tratmente, sunt spitale închise, sunt spitale sport COVID cu zero pacienți. Așteptăm să vedem cum este propunerea Guvernului și sum este acest HG. Tot ce ține de sănătatea românilor va fi votat dePSD.Exclus să votăm în continuare achiziții directe.Ne-am dori o stare intermediară și nu va fi prelungită cu mai mult de 15 zile. Să vedem dacă va fi o majoritate în Parlament”, a spusMarcel Ciolacu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)
19:41 - De ce nu ar trebui să bei prea multă apă dacă îți dorești să fii hidratat pe tot parcursul zilei. Câtă apă este necesar să bem
19:29 - Bogdan Matei (PSD), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Luni vom avea o ședință a grupurilor reunite și vom stabili. Eu nu cred că este oportună o astfel de lege
19:12 - Alexandru Dimitriu (USR): Iohannis seamănă tot mai mult cu Piedone (VIDEO)
19:06 - Care sunt cele mai bune alimente pentru îmbunătățirea sistemului imunitar? Ce trebuie să consumăm în această perioadă
18:51 - Câte clase are, de fapt, Sorin Bontea. Juratul de la MasterChef a recunoscut totul: „Bucătăria m-a ales pe mine”