Guvernul a avut consultări cu reprezentanţii Asociaţiei Societăţilor Financiare din România. Scopul, introducerea unui mecanism de finanţare complementar IMM Invest

Guvernul a avut consultări cu reprezentanţii Asociaţiei Societăţilor Financiare din România. Scopul, introducerea unui mecanism de finanţare complementar IMM Invest
Foto: Guvern / Facebook

Premierul Ludovic Orban a avut, marți, consultări cu reprezentanții Asociației Societăților Financiare din România despre introducerea unui mecanism de finanțare complementar Programului IMM Invest. Scopul este asigurarea lichidităților financiare de care au nevoie companiile pentru relansarea economiei, odată cu trecerea primului val al epidemiei de coronavirus. La discuții au mai participat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, și șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

Guvernul, consultări cu Asociația Societăţilor Financiare din România pentru introducerea unui mecanism complementar IMM Invest

Premierul Ludovic Orban, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, și șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă au discutat marți, la Palatul Victoria, discuții cu reprezentanții Asociației Societăților Financiare din România despre măsurile ce trebuie aplicate pentru asigurarea lichidităților financiare de care au nevoie companiile în relansarea economică, odată cu trecerea primului val de COVID-19.

„Discuțiile s-au concentrat asupra introducerii unui mecanism de finanțare complementar Programului IMM Invest. Obiectivul acestui nou mecanism este sprijinirea companiilor pentru a obține, în condiții avantajoase, finanțare pentru achiziționarea de echipamente și utilaje necesare activității”, a transmis Guvernul, într-o postare pe Facebook.

Sunt avute în vedere mai multe domenii: IT, cercetare-dezvoltare, agricultură, silvicultura și pescuit, construcții, industria prelucrătoare, cu excepția producției de alcool și tutun, sănătate și asistență socială.

Guvernul precizează că va mai urma o rundă de consultări pe această temă.

Florin Cîțu, despre IMM Invest: Cred că o fie cel mai de succes proiect din ultimii 30 de ani

În contextul în care criza COVID-19 a lovit și economia, Guvernul a lansat programul IMM Invest, ce permite întreprinderilor mici și mijlocii să își asigure lichiditățile pentru derularea activității curente sau investiții, prin accesarea unor credite garantate de stat.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, s-a arătat extrem de încrezător și a susținut că acesta o fie cel mai de succes proiect din ultimii 30 de ani: „Este un program care deja a depășit toate programele făcute de PSD în ultimul timp. Ei alocaseră acestui program, în trecut, 700 de milioane de lei vs. 15 miliarde de lei cât alocăm noi. Asta în condițiile în care pentru Startup Nation, de exemplu, plătim facturi și anul acesta, de acum doi ani neplătite”.

Ulterior, Cîțu și-a manifestat speranța ca, în maximum două săptămâni, 10.000 de companii vor avea acces la finanțare prin intermediul acestei platforme. El a mai precizat că plafonul de 18 miliarde de lei va fi suplimentat dacă e nevoie.

Joi, la cea mai recentă ședință de Guvern, premierul Ludovic Orban a cerut ministerelor Finanţelor, Economiei, Muncii şi Fondurilor Europene să definitiveze actele normative cuprinse în pachetul de relansare economică.

De altfel, în aceste zile, Guvernul PNL și președintele Klaus Iohannis discută dacă este necesară sau nu prelungirea stării de alarmă și după 15 iunie. Totul depinde de modul în care va evolua epidemia de coronavirus până atunci. Dacă lucrurile decurg bine, va fi adoptat un nou set de măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea mall-urilor.

Întrebat dacă se mențin măsurile de distanțare socială și după 15 iunie, având în vedere că reprezentanții industriei HoReCa reclamă că actualele reglementări ar putea conduce la concedierea a 200.000 de angajați, șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă a explicat: „Până la data de 15 iunie, cu câteva zile înainte, când vom avea un tablou la zi cu privire la situația infecțiilor cu coronavirus, atunci vom fi în stare să anunțăm o decizie ulterioară de relaxare. Deja au fost măsuri adoptate. Noi avem un dialog permanent cu reprezentanții industriei HoReCa”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)
19:48 - Urmărire cu focuri de armă în trafic: Un tânăr a furat o mașină și a avariat alte cinci autoturisme și două autospeciale de poliție
19:29 - Adriana Bahmuțeanu: Copiii mei sunt ținuți într-un imobil de către frații lor vitregi. Voi depune plângeri penale împotriva celor de la DGASPC. Ei nu m-au ajutat, ba chiar au o relație de obediență față de frații vitregi (VIDEO)
18:56 - Hideg, după ce lui Coldea i s-au permis deplasările în interiorul UE: Nu mai am încredere în judecătorii de la Curtea de Apel București. Mă întreb dacă dorm bine noaptea după ce au făcut că așa li s-a spus (VIDEO)