Premierul Florin Cîțu a anunțat, la finalul ședinței de Guvern de joi, că a fost adoptată Ordonanța de Urgență propusă de Ministerul Finanțelor privind unele măsuri fiscal-bugetare pe 2021. Cîțu a subliniat că OUG era necesară pentru a fi adoptat bugetul pe acest an. Guvernul va face acest lucru în ședința de vineri.
„A fost aprobată OUG pentru unele măsuri fiscal-bugetare, o OUG de care aveam nevoie pentru a putea aproba legea bugetului. OUG va fi publicată în Monitorul Oficial și mâine vom avea ședință pentru a adopta bugetul pe 2021. E vorba despre eliminarea sporului din prefecturi de 30%, menținerea punctului de pensie de 1.442 lei – o economie la buget de aproape 8 miliarde, se proprogă legea privind statul personalului feroviar, voucherele au fost amânate pentru 2022. Deja în circulație sunt cele prelungite din 2019 și 2020”, a declarat premierul Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern.
Guvernul a aprobat OUG prin care pensiile nu cresc anul acesta, nu se acordă noi vouchere de vacanță și se elimină sporul de 30% pentru angajații prefecturilor. Florin Cîțu: Adoptăm bugetul vineri
Consiliul Fiscal a transmis că ținta de deficit bugetar asumată de Guvernul României, de 7,16% din PIB pentru anul 2021, e credibilă. În schimb, Consiliul Economic şi Social (CES) a dat un aviz negativ pe legea plafoanelor şi pe proiectul de lege privind bugetul de stat pentru acest an. De asemenea, instituția a avizat negativ și pe acestă OUG.
„Consilul Fiscal consideră că România are, în acest an, un buget credibil care menține în plan principal investițiile. Acesta este avizul profesioniștilor. Astăzi, însă, bugetul a fost și la Consiliul Economic și Social pentru avizare. Un consiliu politic, cu membri plătiți din bani publici, dar fără vreun fel de răspundere pentru votul lor. Trebuie să știți și acest adevăr”, a reacționat Cîțu la avizul CES.
OUG adoptată azi de Guvernprevede că valoarea punctului de pensie se menţine anul acesta la 1.442 lei și abia din 2022 va fi majorat cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
Sporul dat angajaților din prefecturi pentru lucrul în contextul pandemiei nu va mai fi acordat.
De asemenea, e amânată până în aprilie 2022 intrarea în vigoare a Legii 195/2020 privind statutul personalului feroviar, care trebuia aplicată din primăvara acestui an. Asta pentru că legea instituie drepturi de natură salarială şi de asistenţă socială cu impact asupra bugetului de stat generat.
Ordonanță de Urgență mai prevede că studenţii beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum şi pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Vor beneficia de gratuitate doar studenţii orfani sau cei proveniţi din casele de copii.
Știre în curs de actualizare