Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a făcuto declarație în cadrul Congresului PSD de sâmbătă, unde social-democrații își vor alege o nouă conducere. Printre altele, edilul a criticat strategia Guvernului Orban pentru începerea noului an școlar.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Principalele declarații făcute de primarul general Gabriela Firea, la Congresul PSD
- Îmi aduc aminte că acum aproape 20 de ani am făcut o declarație care la acel moment a fost considerată controversată, dar cred că e actuală oricând, cu, bineînțeles, ajustările de rigoare. Am spus că decât politician mai bine casnică. Nu era neapărat o idee preconcepută despre politică, ci era o revoltă. Declarația aceea a mea pornea dintr-o suferință, pornea dintr-un sentiment interior că se poate mult mai mult și mult mai bine la noi în țară, dar din păcate nu sunt contextele necesare. Acum 10 ani, nu am mai spus decât politician mai bine casnică și am intrat alături de dumneavoastră – vă mulțumesc pentru că m-ați primit ca și cum aș fi fost de mulți ani lângă echipa dumneavoastră (…).
- Și acum sunt foarte revoltată. Sentimentul de acum 20 de ani apare în ultima perioadă din ce în ce mai des. Sunt mamă, sunt părinte ca majoritatea dintre dumneavoastră și în fiecare zi mă revolt. Acum câteva zile, m-am revoltat că despre copiii României s-a spus că trebuie să înceapă școala în trei săptămâni și să poarte obligatoriu mască, inclusiv cei foarte mici, care nu vor ști să o păstreze pe nas și pe gură, să nu se atingă, să nu socializeze în clase, să fie în orice caz, cum se spune, ca într-o pușcărie medicală, dar asta n-a fost tot. Mi se pare revoltător de-a dreptul, pentru că am pornit cu acest sentiment pe care mi l-am adus aminte de acum 20 de ani, să vii ca ministru al Educației, ca ministru al Sănătății și ca prim-ministru care nu reacționează, deci înseamnă că le cauționează faptele celor care conduc Sănătatea și Educația, că părinții sunt cei vinovați.
- Deci toți părinții din România se transformă într-o grupare de vinovați, pentru că va trebui să semnăm cu toții o declarație pe proprie răspundere, care poate avea și implicare juridică, că ne trimitem copiii la școală în bună regulă, dar de unde să știm noi dacă sunt în bună stare? Suntem toți medici? Suntem toți asistenți, ne putem da cu toții părerea despre starea de sănătate a unui copil?
- În mare, ca observație a unui copilputem să spunem dacă se simte bine sau mai puțin bine, dar părinții din România nu trebuie să fie transformați în vinovați. Pe cine vrea de fapt să scuze, să scoată, să acopere Guvernul? Ce știe Guvernul și noi nu știm? Ce se va întâmpla peste trei săptămâni, când încep școlile? Ce scenariu este cunoscut deja în laboratoare și nouă nu ni se dau informații? Va fi atât de rău? Dacă va fi rău, de ce începe școala? Ni se spune că nu e atât de grav și vedem și noi ce se întâmplă în întreaga lume civilizată.
- Europa revine la viață – bineînțeles, respectând, măsuri de protecție, măsuri sanitare, de distanțare fizică, nu socială, pentru că cea fizică va crea traume psihice și psihologice pe care le vom simți mulți ani de acum înainte. Cred că noi suntem aceia care trebuie să fim aproape de oameni, pentru că doar noi am luptat în această pandemie, nu doar cu virusul, ci am luptat cu nepăsarea, cu indolența, cu lipsa de organizare a acestui Guvern, care nu a făcut altceva decât să îi amenințe pe români, să le pună etichete, să le pună ștampile, să le dea amenzi foarte mari, dosare penale și să se instituie dictatura.
Eveniment - 22 dec, 11:46
Ce a afirmatMonica Anisie, ministrul Educației, despre declarația pe proprie răspundere
Demnitara a vorbit, vineri seara, despre felul în care va începe școala, dar și despre răspunderea pe care și-o asumă părinții în momentul în care completează declarația pe proprie răspundere cu care cei mici sunt primiți înunitatea de învățământ.
„Cred ca suntem cu totii deacordca scoala trebuiesa inceapa fizic:copii trebuiesa mearga la scoala, să învețe, sa se intalnească unii cu ceilalți copii de vârsta lor.Pentru a putea face asat posibil, însă este nevoie de proceduri speciale în vremuri de pandemie. Școala va începe într-un conetext special, de aceea și cadrul, legal stabilit pentru a asigura desfășurarea activităților didactice în cpondiții de siguranță, este unul special. Daca atunci cand vorbim despre raspunderea autorităților, voprbim despre răspunderea autorităților, vorbim despre o răspundere obicetivă, în momentul in care vorbim despre raspunderea parintilor, vorbimdespre o subiectiva. Am propus Ministerul Sănătății, completarea conțnutului declarației cu mențiunea din cate cunosc. Avand ]n veder procesul aceasta de dezbatere publică, conținutul aceastei declara’ii va fi reviziut și analizatde catre juriști”, a precizat ministrul.