Primarul General, Gabriela Firea, a declarat că înțelege îngrijorarea părinților cu privire la deschiderea anului școlar în contextul epidemiei de coronavirus. Aceasta a precizat că autoritățile locale întâmpină serioase probleme în a pregăti școlile pentru primirea elevilor în bune condiții sanitare, dat fiind că Guvernul a promis toată vara că le vor trimite bani, dar nu au mai făcut-o. Firea a mai spus că s-au tăiat sume de la investiții pentru a fi cumpărate cele necesare în unitățile de învățământ. A mai precizat, de asemenea, că sunt directori de școli care se tem să spună de ce au nevoie, pentru a nu-i supăra pe inspectorii școlari de la PNL.
„Din păcate, pe parcursul vacanței de vară, Guvernul a făcut multe promisiuni în ceea ce privește fondurile pentru achiziția tabletelor, măștilor de protecție și dezinfectanților. Banii nu au venit. Autoritățile locale trebuie să se descurce în condițiile în care fondurile sunt mult diminuate în această perioadă. S-au tăiat sume importante de la toate investițiile pentru a se face achizițiile pentru spitale, iar acum pentru școli. Părinții au dreptate (să se îngrijoreze). Dacă nu sunt fonduri de la Guvernul care se împrumută zilnic, autoritățile locale nu au bani”, a declarat Gabriela Firea, pentru RTV.
Primarul General a mai susținut că, de multe ori, comunicarea este îngreunată, deoarece directorii de școli se feresc să spună ce lipsuri au, de teamă că se vor supăra pe ei inspectorii școlari puși de PNL: „La București, Primăria Generală se ocupă de spitale, avându-le în subordine, iar cele de sector au de acoperit celelalte nevoi. Relatia e de multe ori îngreunată, pentru că unor directori de școli le e teamă să vorbească, să nu se supere pe ei inspectorii școlari de la PNL sau doamna ministru. Nu are ce căuta politica în scoală. Toți trebuie să punem umărul, astfel încât școala să înceapă în bune condiții. Asta nu se poate. Nu se pot cumpăra atât de repede cele necesare. În București și marile orașe, situația e cât de cât pregătită, dar sunt localități unde nu sunt fonduri”.
Firea a ținut să sublinieze că a luat măsuri, astfel încât în București este asigurată testarea gratuită a tuturor preșcolarilor, școlarilor, studenților și cadrelor didactice: „Vă vine a crede că și pentru acest proiect atât de necesar… că de unde au bani studenții sute de lei pentru un test? E foarte bine că se fac teste la privați pentru cei care-și permit, dar de unde să dea bani un părinte, sau un profesor, sau un student? Deci noi asigiurăm testare gratuită tuturor preșcolarilor, școlarilor, studenților și cadrelor didactice”.
La finele lunii trecute, Firea a anunțat că Primăria Generală a crescut capacitatea de testare pentru coronavirus, astfel încât toate cadrele didactice și auxiliare din școli să poată fi testate în ultima săptămână de vacanță. Testarea nu este obligatorie.
De asemenea, a fost crescută capacitatea de testare în cazul celor 250.000 de elevi din București, astfel încât să fie testați elevii care, la triajul epidemiologic făcut la intrarea în unitatea de învățământ, prezintă semne de infecție.
„Toate cadrele didactice din București, evident dacă doresc, se pot testa gratuit prin grija PMB. Am crescut foarte mult capacitatea de testare. Am pregătit teste pentru 17.000 d e persoane reprezentând inclusiv personalul auxiliar din școli. Testele trebuie realizate în ultima săptămână de vacanță și avem capacitate de testare de 5.000 de teste pe zi. Față de testele care se realizează zilnic prin definiția de caz, venim cu proiect pentru testarea profesorilor și învățătorilor.
De cealaltă parte am pregătit o capacitate extinsă de tesare pentru cei 250.000 de elevi din București, deci pentru toți, la cerere. Nimeni nu e forțat, nimeni nu e obligat”, a declarat Primarul General, pe 31 august.