Gabriela Firea, despre poluarea din București: Se fac arderi necontrolate la diverse societăți comerciale. Garda de Mediu trece cu vederea / Despre proiectul Oxigen: Nu mai am curaj să vin cu astfel de propuneri (VIDEO)

Gabriela Firea, despre poluarea din București: Se fac arderi necontrolate la diverse societăți comerciale. Garda de Mediu trece cu vederea / Despre proiectul Oxigen: Nu mai am curaj să vin cu astfel de propuneri (VIDEO)
Foto: Gabriela Firea / Facebook

Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei, a declarat, pentru B1 TV, că epidemia de coronavirus a demonstrat că traficul nu este singurul vinovat pentru nivelul ridicat de poluare din București. Aceasta a precizat că un factor ține și de arderile necontrolate de deșeuri și a acuzat Garda de Mediu că ignoră societățile comerciale vinovate. Edilul și-a exprimat apoi speranța că, după trecerea crizei, autoritățile vor trata toți factorii poluatori, astfel încât calitatea aerului să crească. Firea a ținut să se refere și la Oxigen, proiectul său ce prevedea taxarea diferențiată a autovehiculelor care poluează puternic și pe care l-a retras după ce a fost criticat. Ea a spus că nu ar mai avea curaj acum să-l repună în dezbatere, mai ales după ce au răbufnit contracandidații ei la Primăria Capitalei, deși și aceștia știau că este un proiect bun, similar altora implementate în Europa.Vineri, Curtea de Justiție a Uniunii Europene acondamnatRomânia pentru că nu a luat măsuri de combatere a poluării din București.

Gabriela Firea: Se fac arderi necontrolate la diverse societăți comerciale pe care Garda de Mediu le trece cu vederea

Primarul General, Gabriela Firea, a declarat, pentru B1 TV, că de vină pentru poluarea din București nu este doar traficul, ci și arderile de deșeuri făcute neconform de unele societăți comerciale, pe care Garda de Mediu le ignoră, dar și CET-urile nemodernizate. Edilul și-a manifestat speranța că, după ce trece criza COVID-19, autoritățile vor acționa pentru a diminua toți acești factori.

„Au fost zile în care s-au constatat depășiri ale indicilor de poluare. Toți s-au întrebat de unde, că pe stradă abia se vedeau câteva mașini. Evident că nu traficul era problema. Am constatat cu toții că se fac arderi necontrolate la diverse societăți comericale, pe care Garda de Mediu le trece cu vederea. Nu înțeleg care e motivul… Erau în continuare arderile la CET-urile nemodernizate din București. S-a dovedit acum că traficul e cel care poluează intens, dar nu doar el e vinovat.

După această perioadă, cred că toți vor înțelege să ia măsuri pe toate planurile: modernizarea CET-urillor, Garda de Mediu să verifice toate cele peste 160 de unități economice care au aprobări să facă astfel de arderi, dar care nu mereu respectă parametrii de mediu.

S-a vorbit că străzile nespălate provoacă poluare. E un nonsens, că în perioada asta s-au spălat până peste poate străzile, s-au dezinfectat. Totuși, în anumite zone, din cauza anumitor arderi necontrolate de deșeuri, s-a produs poluare. Cred că, după pandemie, trebuie luate în serios și alte motive pentru poluare, nu doar traficul”, a declarat Firea, pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Gabriela Firea, despre vinieta antipoluare: Nu mai am curaj să vin cu astfel de propuneri

Primarul Capitalei a ținut apoi să se refere și la proiectul Oxigen, care prevedea o taxare diferențiată a autovehiculelor, în funcție de nivelul de poluare. La finele lunii februarie, ea a anunțat că renunță la proiect, pentru că vrea să-i asculte pe bucureșteni.

„E un regret că nu s-a putut accepta proiectul Oxigen. Proiectul a fost retras, am renunțat el. Dacă vreodată populația îl va accepta, probabil va fi altcineva care îl va implementa. Vă dați seama că eu acum nu mai am curaj să vin cu astfel de propuneri, după ce posibilii mei contracandidați la primărie au răbufnit contra acestui proiect, deși știau că e bun și se practică pe scară largă în Europa”, a declarat Gabriela Firea, pentru B1 TV.

Vinieta Oxigen a intrat în vigoare în Bucureşti de la 1 ianuarie, iar din martie urmau să se aplice amenzile pentru cei care nu îndeplineau condiţiile. Autoturismele a căror normă de poluare este Non euro, Euro 1 şi Euro 2 urmau să fie interzise complet în zona centrală a Bucureştiului, iar acestea mai puteau circula pe restul arterelor doar dacă șoferii îşi vor achiziţionau vinieta Oxigen. Autoturismele cu motorizare Euro 3 şi Euro 4 puteau circula prin centrul Capitalei doar în urma achiziţionării vinietei. Cei care nu aveau să fie afectaţi de restricţii urmau să fie şoferii maşinilor Hibrid, Electrice, Euro 5 şi Euro 6, dar și motocicletele.

România, condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru poluarea din Capitală

Vineri, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a condamnat România pentru că nu a luat măsuri de combatere a poluării din București.

Comisia Europeană ceruse CJUE să constate că statul român nu și-a îndeplinit obligațiile din tratatul de aderare referitoare la acest capitol. În perioada 2007 – 2014, concentrațiile de PM10 au fost depășite constant în Capitală.

La scurt timp după ce a ajuns decizia CJUE, ministrul Mediului a declarat că era previzibilă condamnarea României, dat fiind că Primăria Generală nu s-a preocupat să aibă un plan privind calitatea aerului. Costel Alexe a deplâns faptul că o țară întreagă a ajuns să fie condamnată din cauza unei „administrații locale iresponsabile”.

Locuitorii din Capitală și din zonele învecinate au constatat de mai multe ori, chiar și de când a izbucnit epidemia de COVID-19, că aerul este extrem de poluat. Ministerul Mediului a identificat diverse cauze: „activități industriale, trafic rutier, încălzire rezidențială, șantiere de construire, salubrizare ineficientă, arderi necontrolate de deșeuri, fondul de poluare regional, precum şi condițiile meteorologice”.

În noaptea de 7 spre 8 aprilie, dar și în dimineața acelei zile, în București s-a înregistrat un nivel record de poluare, din cauza unui incendiu puternic izbucnit la o fostă fermă de porci de pe raza comunei Periș. Ulterior s-a deschis un dosar penal, iar proprietarii au primit amenzi de 115.000 lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`