Florin Cîțu: Părinții să țină copiii acasă dacă au simptome. Fac apel către profesori să se vaccineze anti-COVID-19

Florin Cîțu: Părinții să țină copiii acasă dacă au simptome. Fac apel către profesori să se vaccineze anti-COVID-19
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Florin Cîțu i-a îndemnat pe profesori să accepte vaccinul anti-COVID-19, că e spre binele lor și a celor din jurul lor. Iar părinților le-a transmis să-i țină pe copii acasă în cazul în care constată că aceștia au simptome. Precizările vin în contextul în care, luni, școlile s-au redeschis, iar lecțiile se țin din nou cu prezența fizică în clase.

Florin Cîțu, apel către profesori și părinți la redeschiderea școlilor

„După multe luni, copiii merg din nou la școală după cele trei scenarii, dar cu multe restricții. Suntem atenți cum evoluează situația. E important să purtăm mască, să folosim dezinfectant și să păstrăm distanțarea socială. E important să urmărim mesajele care vin zilnic de la Ministerul Educației și al Sănătății. Depinde de noi toți să avem un an școlar fără probleme.

Fac apel către părinți: când vedem simptome la copii ca de gripă, e recomandat să rămână acasă. Vom depune toate eforturile și vom monitoriza școlilor, dar fără implicarea părinților acest lucru nu se poate face. Fac apel către profesori să se vaccineze. E important pentru sănătatea lor, a copiilor și a tuturor. E important să avem un an școlar fără probleme”, a declarat prim-ministrul.

El a precizat apoi că formularul prin care părinții își dau acordul pentru testarea elevilor suspecți de COVID-19 e recomandat: „E recomandat, ca să fie cât mai simplă procedura dacă în școală se depistează un copil cu simptome. Până atunci, e mai important ca părinții să fie atenți și dacă e un copil cu simptome, să rămână acasă. Dacă un copil are simptome și trebuie testat, va trebui să fie completat”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Peste 2,4 milioane de elevi revin în bănci de azi

Peste 2,4 milioane de copii au revenit de astazi în bănci, adică 80% din numărul total al elevilor din România. Nu se va face rabat de la purtarea măştii de protecţie şi sunt anunţate controale, atât în instituţiile de învăţământ, cât şi în autobuzele care transportă copii.

Medicii sunt de acord cu deschiderea şcolilor şi revenirea elevilor în bănci, însă atrag atenţia că regulile trebuie respectate. Pericolul este încă mare, dar, spun specialiştii, acum avem două arme în plus faţă de momentul în care şcolile şi-au închis porţile: vaccinul şi testarea rapidă.

„Fiecare școală ar trebui să își facă propria analiză, adică e clar că, din păcate, sunt școli în România unde aceste reguli de distanțare, regulile de igienă nu pot fi păstrate din considerente obiective. Ori că sunt foarte mulți elevi în clasă (…), ori că nu există grup sanitar, nu există suficient dezinfectant și așa mai departe. Cred că analiza ar trebui făcută pentru fiecare școală și măsurile să fie luate la acest nivel, așa ar fi cel mai corect”, a declaratAdrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Național „Matei Balș”.

Întrebat ce mai trebuie să știe părinții despre riscurile Covid la școală, medicul a răspuns: „Că riscul va rămâne – sigur, nu e un risc mare, încercăm să îl reducem cât se poate de mult, dar să știți că acest risc de transmitere există și dacă cei mici nu merg la școală. În momentul în care merg în malluri sau merg în altă parte, e un risc mic, dar există, și atunci trebuie să luăm în calcul că lucrurile merg mai departe. Avem nevoie de un proces de educație care să continue, mai ales că e greu de spus cât va mai dura pandemia”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:12 - Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 vor solicita să fie incluși pe lista foștilor sportivi care primesc o indemnizație lunară. Cât valorează aceasta
20:11 - Diana Șoșoacă: Decizia CCR în privința mea e o adevărată lovitură de stat / Mă simt președintele României, ceea ce am și fost de 4 ani, pentru că noi n-am avut președinte
20:00 - Care este diferența de vârstă între Mihai și Elwira Petre? Cei doi formează un cuplu de peste 20 de ani
19:39 - Câte minute trebuie să mergem, de fapt, pe jos zilnic pentru a trăi mai mult. Studiul care demontează orice mit
19:38 - Virgil Guran (PNL): Această gâlceavă și această luptă între noi și PSD este pe bune. Este reală, nu e nicio regie (VIDEO)
19:28 - Germania consideră că desfășurarea trupelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o „escaladare clară”. Cum a reacționat Coreea de Nord
19:26 - Ștefan Pălărie (USR): PSD joacă la mai multe capete, PNL e într-un unghi foarte, foarte prost / Există o strategie de a face orice pentru ca în finala prezidențială românilor să le fie luat dreptul la vot pur și simplu (VIDEO)
18:56 - Un jurnalist român a fost arestat în lipsă de un tribunal rus, pentru că ar fi trecut ilegal granița. Ce pedeapsă riscă acesta
18:55 - Unde se află muntele în două culori. Locul din România, care fascinează turiştii, dar și fotografii
18:54 - Matei (PSD): Sunt convins că vor fi partide care vor face alianță la nivel local cu AUR. Dacă ai o înțelegere pe proiecte, spre binele comunității, faci sau nu faci? (VIDEO)